Uskok nezadovoljan kaznom / Sanaderova odvjetnica: 'Očekivali smo ovakvu presudu. No, nešto sam doživjela prvi put...'

Jadranka Sloković tvrdi da su se tijekom cijelog postupka kršila prava Ive Sanadera

30.12.2019.
11:30
VOYO logo

Nakon što je bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita u slučaju prodaje upravljačkih prava u INA-i mađarskom MOL-u, njegova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je da je takva presuda za njih bila očekivana. Najavila je žalbu. 

"Cijeli postupak je tekao na taj način. Kršila su se prava okrivljenika i obrane, tijekom postupka na naš komentar da je to potpuno nepravedan postupak, sutkinja je rekla da ćemo imati pravo na žalbu i da ćemo to sve moći napisati. Prema tome, isto smo znali i puno ranije. Što se tiče činjeničnih utvrđenja, ona su upravo rezultat propusta suda da se izvedu dokazi u korist obrane. Odbijeni su svi svjedoci, nije pribavljena dokumentacija koja se tražila vezana uz tijek novca – koji je to novac stigao na račun Roberta Ježića", kazala je Jadranka Sloković medijima ispred Županijskog suda u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da se presuda temelji na iskazu osobe koja je rekla da novac, koji doduše nije njen, ali ga je ona u cijelosti potrošila i danas nema dinara na svom računu ni na računu firme.

"Najzanimljivije u ovom postupku, i to sam prvi put doživjela, jest da zapravo rješenje na suđenje u odsutnosti koje je odredilo sudsko vijeće zbog navodnog dovođenja gospodina Sanadera samog u stanje nesposobnosti za raspravu nije riješeno od strane Vrhovnog suda. Naša žalba koja je bila upućena u listopadu dostavljena je Vrhovnom sudu tek negdje u studenom i nemamo njen konačni pravorijek, a to je u velikom djelu odredilo tijek ovog suđenja. Smatram da će Vrhovni sud imati puno posla s ovom presudom, radi se doista o nekim bitnim povredama prava na pravično suđenje koja su rezultirala krvim zaključcima suda", istaknula je Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljena žalba na kaznu

"Zadovoljni smo osuđujućom presudom, no moram istaknuti da smo mi u prvostupanjskom postupku već imali i pravomoćnu presudu i zadovoljan sam izvješćem predsejdnice Vijeća iz kojeg proizlazi da sve ono što je bilo utvrđeno u prvom postupku je ponovno utvrđeno u ponovljenom postupku protiv Ive Sanadera. Zadovoljni smo i u dijelu osuđujuće presude za Zsolta Hernadija. Kazna je na prvi pogled preblaga, i u odnosu na prvookrivljenog i na drugookrivljenog", kazao je Uskokov tužitelj Tonći Petković koji je najavio žalbu na presudu, upravo zbog preblagih kazni. 

Podsjetimo, bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadiji u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obralažući nepravomoćnu presudu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Pritom je iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora, ustvrdila je sutkinja.

Na presudu su reagirali i iz MOL-a poručivši da su razočarani te da je cijelo suđenje, kao i prethodno bilo nepošteno. Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo