Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'Falkuša'

Šef krim tima za RTL o zapljeni gotovo jedne tone kokaina: 'Iza svega stoji balkanski kartel - dinamična zloč...

Riječ je o široj međunarodnoj akciji koju je početkom godine započela hrvatska policija pod imenom "Falkuša"

Vijesti.hr/ 12.9.2020. u 19:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više od 980 kilograma kokaina skrivenih u jednako toliko paketa prevozila su trojica hrvatskih državljana na jedrilici koja je pod hrvatskom zastavom plovila Kanarskim otočjem.

Drogu vrijednu više od 40 milijuna eura skrivenu u potpalublju zaplijenila je španjolska civilna garda, no riječ je o široj međunarodnoj akciji koju je početkom godine započela hrvatska policija pod imenom "Falkuša". Šverceri su sa šibenskog područja, a iz Šibenika su isplovili još u siječnju. 

Više o cijeloj akciji za RTL Danas s reporterom Petrom Panjkotom razgovarao je voditelj Službe kriminalitetadroga Dražen Rastović.

"Ovo kriminalističko istraživanje je trajalo otprilike osam mjeseci u suradnji s više država u Europi i svijetu. Radi se o tri hrvatska državljana koji su s jedrilicom koja je registrirana u RH bila angažirana od balkanskog kartela da iz međunarodnih voda pri zapadnoj Africi prokrijumčare veliku količinu kokaina. U blizini zapadne Afrike uzeli su od drugog plovila kokain i imali su namjeru prokrijumčariti ga na jednu drugu poziciju. U tome ih je spriječila civilna garda kraljevine Španjolske, naši kolege i prijatelji koji su sudjelovali u toj međunarodnoj operaciji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Objasnio je i što je to balkanski kartel.

"Balkanski kartel je dinamička zločinačka organizacija u kojoj su pripadnici bivše države. Pretežito se radi o državljanima Crne Gore, Srbije, RH, BiH, Slovenije, a i još nekih država Jugoistočne Europe. Njihov temeljni biznis je krijumčarenje droga, pogotovo kokaina iz Južne Amerike za europsko ilegalno narkotržište i s tim povezano pranje novca.

Upravo se čita

Image
pretužno

Užasne i šokantne vijesti od obitelji obožavane Ede iz serije 'Miriše na ljubav'

Image
Krijumčarenje droge

Kakav ulov! Uz pomoć hrvatske policije na Kanarskom otočju zaplijenjena gotovo tona kokaina!

Image
Krijumčarenje droge

Kakav ulov! Uz pomoć hrvatske policije na Kanarskom otočju zaplijenjena gotovo tona kokaina!

Ovisno o količini posla, novca, tržištu, izvoru, angažiraju se kad govorimo o transportu, različiti oblici u ovom slučaju trebalo je angažirati skipere koji su trebali imati određeno znanje i iskustvo i hrabrost da u međunarodnim vodama Atlantskog oceana koje nije malo more preuzmu određenu količinu droge i prevezu je na drugu poziciju", objasnio je.

"Intezivna, svakodnevna komunikacija..."

Kazao je kako su uspjeli uhititi i zaplijeniti ovolike količine kokaina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Radi se o intenzivnoj, svakodnevnoj komunikaciji međunarodnih policijskih snaga velikog broja država koje se zasniva na povjerenju. Morate imati svoje prijatelje i kolege iz mnogih svjetskih policija kad govorim iz perspektive RH i hrvatskih državljana koji su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima i to je svakodnevna komunikacija, pored sreće uspjeli u ovakvom jednom uhićenju i zapljeni", kazao je.

Rekao je i kako se na globalnoj razini širi potražnja za drogama.

"Radi se o globalnom trendu. Pored velike potražnje uzrokovanom promocijom trošenja svih vrsta droga, pa i kokaina, kao stila života, možemo primjetiti da respektabilna svjetska tijela koja se bave tom problematikom bilježe veliki porast proizvodnje kokaina u tri južnoameričke države - Peru, Bolivija, pogotovo Kolumbija gdje je proizvodnja u zadnjih par godina skočila 140 posto. Po zadnjim podacima tijela za borbu protiv droga sa sjedištem u Beču južnoameričke države proizvode preko 2000 tona kokaina i velika količina završi na europskom tržištu. Putevi su direktno iz Južne Amerike na ulazne luke u Europi koje se nalaze u Španjolskoj, Belgiji ili Nizozemskoj. Krijumčari se i na drugi način, poštom, zračnim putem.

Da biste imali sve podatke, trebate imati podatke i od zdravstveno-socijalnog sustava i sustava istraživanja otpadnih voda. Krucijalna stvar nije toliko u količini zapljenjene droge već u skupljanju dokaza u takvoj međunarodnoj akciji i državnoodvjetničkoj suradnji jer bez toga nema ni zapljena ni respektabilnih dokaza. Zatvaranjem tih nositelja organiziranog kriminala i ono što je najbitnije oduzimanje protupravne imovinske koristi od njih jer na takav način neće biti daljnje ilegalne dostave na tržište od istog kriminalnog udruženja, a mislim da hrvatska policija u suradnji s međunarodnim radi dobra kriminalistička istraživanja", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/ 12.9.2020. u 19:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PRIJAVIO SVE POLICIJI

Zagrebački pjevač: 'Napadnut sam jer sam homoseksualac. Uzeli su mi novce, vrijeđali me'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba