'ŠOKIRAN SAM' / Šef Odjela za sudsku medicinu KBC-a Split o obdukciji Matijanića: 'Šokiran sam! Bojim se da nije pravovaljana'

Image
Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

'Patolog može napisati nalaz i opisati što je tijekom obdukcije utvrđeno. Međutim, kolegica, s obzirom na to da nije sudski vještak, na sud neće ni biti pozvana kao sudski vještak već samo kao svjedok', poručio je dr. Alujević

8.8.2022.
13:54
Miroslav Lelas/Pixsell
VOYO logo

Novinari Slobodne Dalmacije razgovarali su s dr. Antonijem Alujevićem, specijalistom patologije i sudske medicine, stalnim sudskim vještakom sudske medicine i pročelnikom Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, vezano uz obdukciju preminulog novinara Vladimira Matijanića.

"Malo je reći da sam iznenađen, bolje je reći da sam šokiran, kako je obdukcija preminulog novinara Vladimira Matijanića, obavljena u subotu, van radnog vremena, u kasnim poslijepodnevnim satima oko 18 sati, kao i da je obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, a kamoli za njihovo interpretiranje. Kolegica patologinja koja je obavila obdukciju nije sudska vještakinja i ona može napisati nalaz, ali ne može dati i mišljenje" - rekao je dr. Alujević za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija nadalje navodi da dr. Alujević nije obaviješten da će biti obavljena obdukcija, kao ni prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, predstojnik splitske patologije.

Image
DANAS POČINJE INSPEKCIJA /

Ministarstvo oformilo tim koji će istraživati okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića

Image
DANAS POČINJE INSPEKCIJA /

Ministarstvo oformilo tim koji će istraživati okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića

"Mene kao prvog čovjeka sudske medicine u KBC-u Split zanima po čijem je nalogu obavljena obdukcija, tko je to naredio, a još više tko se to usudio narediti van radnog vremena, u subotu poslijepodne u 18 sati? Dakle, ovdje se ne radi o liječničkoj taštini već o činjenici da po protokolu ovakvu obdukciju mora raditi specijalist sudske medicine, koji uz to mora biti i od strane Županijskog suda imenovan stalnim sudskim vještakom, a nikako ne bolnički patolog. Patolog može obaviti obdukciju ako u gradu, u kojemu se obavlja obdukcija nema specijaliste sudske medicine, što u Splitu nije slučaj, jer osim mene u Splitu je takva osoba i prof. dr. sc. Marija Definis, kao i prof. dr. sc. Šimun Anđelinović", rekao je dr. Alujević za Slobodnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je i razliku između nalaza i mišljenja.

"Patolog može napisati nalaz i opisati što je tijekom obdukcije utvrđeno. Međutim, kolegica, s obzirom na to da nije sudski vještak na sud, ako do njega dođe, neće ni biti pozvana kao sudski vještak, jer to nije, već samo kao svjedok i ona sudu ne može dati svoje mišljenje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Alujević je istaknuo i bojazan o pravovaljanosti obavljene obdukcije.

"Bojim se da sa sudsko-medicinske strane ova obdukcija nije pravovaljana. Ako obitelj preminulog Matijanića odluči tužiti Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, tada će Sud naložiti da se vještačenje obavlja u Splitu i u tom vještačenju će sudjelovati specijalist sudske medicine, internist, infektolog i specijalist hitne medicine, a nikako ne patolog. Ako obitelj odluči zbog ovog slučaja tužiti KBC Split, tada će se vještvo raditi negdje drugo u RH, najvjerojatnije u Zagrebu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo