ZLOUPORABA POLOŽAJA I OVLASTI / Siniša Varga i pomagači pod istragom USKOK-a zbog izvlačenja novca iz HZZO-a

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Tužiteljstvo Vargu i dvojicu suosumnjičenika tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje

24.6.2020.
11:06
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Uskok je temeljem policijske kaznene prijave pokrenuo istragu protiv bivšeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniše Varge i još dvojice osumnjičenika s kojima je navodno dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje nije bilo stvarne potrebe

Tužiteljstvo Vargu i dvojicu suosumnjičenika tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje i pomaganje u tim nedjelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne navodeći imena osumnjičenih Uskok je izvijestio da je Varga od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013. s drugoosumnjičenim voditeljem poslovanja dvije tvrtke i trećeosumnjičenim "u cilju da se značajno nepripadno materijalno okoriste, dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje HZZO nije imao stvarne potrebe".

To su navodno realizirali putem tri ugovorena posla, za koje je Varga potpisao ugovore s tvrtkama drugoosumnjičenog te Uredom ovlaštenog inženjera u vlasništvu trećeosumnjičenika. Sve s ciljem kako bi stvorio privid izvršenih usluga te dogovorio izradu općenite i necjelovite dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijem te dokumentacije je Varga po sva tri ugovorena posla 19. prosinca 2012. potvrdio svojim potpisom iako je znao da navedeno nije bilo istinito.

Uskok pojašnjava da se radilo o "nepotpunim podacima koji su u elektronskom obliku dostavljeni u HZZO najranije nakon 12. siječnja 2013. te koji nikad nisu korišteni za poslovne potrebe tog Zavoda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome HZZO je po sva tri ugovorena posla 8. siječnja 2013. u ime HZZO-a platio preko 256.000 kuna koje su trojica osumnjičenih navodno podijelili.

Uskok sumnja i da je tijekom 2013. i 2014. Varga s drugoosumnjičenim dogovorio da će njegovoj tvrtki u postupku javne nabave osigurati unosne poslove od HZZO-a prema uvjetima koji će mu odgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako su se dogovorili o trenutku raspisivanja javnog natječaja, o sadržaju natječajne dokumentacije te mu je dostavljao podatke HZZO-a koji su se odnosili na plan i predmet nabave", tvrdi Uskok.

Na osnovi te dokumentacije su zaposlenici tvrtke drugoosumnjičenog su po njegovom nalogu, sačinili dokumentaciju za javno nadmetanje, na temelju koje je Varga potom raspisao javni natječaj za održavanje i čišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtci svoga suradnika time je osigurao dobivanje poslova vrijednih preko 634.000 kuna 2013. te 686.000 kuna 2014. godine.

Varga je na čelu HZZO-a bio od travnja 2012. do lipnja 2014. nakon čega je imenovan ministrom zdravlja u SDP-ovoj vladi. U nedavno raspuštenom 9. sazivu Hrvatskog sabora Varga je bio član kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo