Hrvatska je plakala / Sjećate se malene Nikoll? Da je nisu ubili najbliži i institucije, proslavila bi 3. rođendan. Počivaj u miru, anđele

Image
Foto: Facebook

Umjesto da je puhala svjećice na torti, divila se šarenim balonima, mrtvo tijelo malene djevojčice leži na groblju u Novoj Gradiški

13.8.2021.
17:30
Facebook
VOYO logo

Bilo je proljeće 2021. godine kada je s teškim ozljedama glave u Klaićevu bolnicu dovezena djevojčica (2,5) iz Nove Gradiške. Danima su liječnici davali sve od sebe ne bi li nesretnoj Nikoll spasili život. Javnost je danima pratila ovaj težak slučaj i molila za oporavak djeteta.

Nažalost, 4. travnja je izgubila bitku. Da je nije sustigla teška ruka roditelja, da su u Centru za socijalnu skrb vidjeli što dijete prolazi, Nikoll bi 13. kolovoza, proslavila svoj treći rođendan. Umjesto da je puhala svjećice na torti, divila se šarenim balonima i poklonima, možda i nekoj svečanoj ružičastoj haljinici kakvu već nose princeze iz bajki, mrtvo tijelo malene Nikoll pokopano je na Centralnom groblju u Novoj Gradiški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tuga velika /

Počivaj u miru, anđele! Preminula je nesretna djevojčica koja je u Klaićevu dovezena s teškim ozljedama glave

Image
Tuga velika /

Počivaj u miru, anđele! Preminula je nesretna djevojčica koja je u Klaićevu dovezena s teškim ozljedama glave

Svaki tekst i svaka informacija o nesretnoj djevojčici je bila popraćena s velikim zanimanjem javnosti jer je u pitanju bio težak zločin na štetu jednog malenog, nevinog i nejakog bića koje se nije moglo braniti, a stradalo je od ruke najbližih. Upravo onih koji su je trebali zaštititi.

A onda je stiglo priopćenje iz bolnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvjestiti da je kod naše male pacijentice, 
unatoč svim poduzetim terapijskim mjerma i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu  proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno.

Počivala u miru ..".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikoll je izgubila bitku. Ozljede su bile preteške. Bio je to Uskrs kada je Hrvatska plakala za jednim nedužnim bićem koje je tek zakoračilo u život. Ljudi su dolazili pred bolnicu, ostavljali plišane igračke, palili lampaše, plakali...

Doznalo se u međevremenu da je nesretno dijete trpilo nasilje od roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica protiv roditelja

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je u lipnju optužnicu protiv roditelja djevojčice.

U priopćenju DORH-a, istaknuo kako se majka tereti da je u obiteljskoj kući odgurnula djevojčicu uslijed čega je dijete zadobilo ozljede i preminulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Optuženike se tereti da su od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. u obiteljskoj kući u Novoj Gradiški kao roditelji emocionalno zanemarili dijete, rođeno 2018. godine te tjelesno i psihički zlostavljali petogodišnje dijete i dvoipogodišnje dijete. Dodatno, okrivljenica je 31. ožujka 2021. unutar obiteljske kuće odgurnula dijete te je dijete čega je zadobilo ozljede i preminulo na Uskrs, 4. travnja 2021", pisalo je između ostalog u prioćenju DORH-a.

Majka je prvookrivljena, ali je na slobodi

Nakon skoro tri mjeseca od strašne smrti malene djevojčice, iz istražnog zatvora puštena je njezina majka koju je županijsko državno odvjetništvo proglasilo prvokrivljenom za njenu smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac istrage je, naime, donio rješenje o ukidanju istražnog zatvora, a na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva koje je predložilo ukidanje istražnog zatvora protiv I. okrivljene, jer su ispitani svi svjedoci.

Istražni zatvor je prvobitno bio određen i produljen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac je još uvijek u istražnom zatvoru jer mu je Visoki kazneni sud odbio žalbu čime je postalo pravomoćno rješenje Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Apelacijski sud je priopćio da je 27-godišnjak i prije osuđivan i prekršajno kažnjavan zbog nasilja u obitelji te da mu je u prekršajnom postupku izrečena zabrana približavanja žrtvi nasilja u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj je bila u sustavu Centra za socijalnu skrb, ali...

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata novogradiškom Centru za socijalnu skrb. Djevojčica Nikoll je bila kod udomitelja više od godinu dana, a Centar ju je na zahtjev roditelja vratio u biološku obitelj. 

Ravnatelj tog centra Branko Medunić zbog ovo je slučaja smijenjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedile su inspekcije i unutarnje kontrole nadležnog Centra da bi krajnji nalaz pokazao kako nitko u sustavu nije pogriješio te da se sve radilo po propisima.

"...Stručni nadzor je ocijenio da je socijalna radnica u postupcima zaštite dobrobiti postupala stručno i odgovorno, u skladu s pozitivnim propisima, standardima socijalnog rada s obiteljima u riziku i javnim ovlastima Centra za socijalnu skrb u području obiteljsko pravne zaštite djece. Stručnim nadzorom nisu utvrđene pogreške ili propusti u radu ovlaštene socijalne radnice značajne za tragičan ishod postupka", pisalo je između ostalog u nalazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo