USKOK / Slučaj Horvat i drugi: Podignuta optužnica protiv 4 ministra zbog namještanja potpora tvrtkama i ostalog

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Horvat je prvi bivši ministar u povijesti RH uhićen još za vrijeme mandata, ovo je i prvi put da optužnica obuhvaća toliko bivših ministara odjednom

26.10.2022.
10:00
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Kako se nagađalo prošlog tjedna, USKOK je podignuo optužnicu protiv četvorice bivših ministara, RTL neslužbeno doznaje. Riječ je o Darku Horvatu, Borisu Miloševiću i Josipu Aladroviću, kao i o Tomislavu Tolušiću koji je smijenjen još sedam mjeseci prije nego što je u veljači ove godine USKOK pokrenuo istragu. Optužnica je u ovoj fazi još nepravomoćna.

Prvi je "pao" Horvat, kada ga je 19. veljače policija uhitila po nalogu USKOK-a, a tada se doznalo i za Miloševića i Aladrovića. Tada ih se sumnjičilo za namještanje potpora tvrtkama koje 2018. nisu zadovoljavale uvjete za dodjelu potpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČEKA SE OPTUŽNICA /

USKOK završio istragu protiv četvorice bivših ministara, Darko Horvat zapleo se na ispitivanju

Image
ČEKA SE OPTUŽNICA /

USKOK završio istragu protiv četvorice bivših ministara, Darko Horvat zapleo se na ispitivanju

Horvat je u to doba bio ministar gospodarstva, a istraživali su i njegovu pomoćnicu u ministarstvu iz tog doba Anu Mandac, ravnateljicu Uprave za potpomognuta područja Katicu Mišković i državnog tajnika Ministarstva regionalnog razvoja Velimira Žunca.

Jedino, za razliku od njih, Aladrovića se istraživalo zbog sumnje da je namjestio dva zapošljavanja u HMZO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije tjedana dana Jutarnji list je doznao da je Mandac, koja je bila prva ispitana, priznala to za što ju se sumnjičilo, a što je značilo da se time terete ostali. Za Horvata se navodilo da je pred istražiteljima također govorio, "pa se zapleo". U lipnju su ispitani Aladrović i Tolušić koji su navodno "bili kratki", dok se Milošević "raspričao".

Horvat je, inače, u istražnom zatvoru u Remetincu proveo osam dana, a kad je pušten 1. ožujka, novinarima je rekao da "nije učinio ništa protuzakonito":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što reći nakon osam dana provedenih u istražnom zatvoru? Do ovog svega nije trebalo doći. Bilo bi najlakše to priznati i otići doma i čekati suđenje, ali nema se što priznati. Nisam učinio ništa protuzakonito. Pokušat ćemo doznati sve što se dogodilo i dokazati da nije bilo nikakvih nezakonitih radnji. Siguran sam da će afera Horvat poprimiti žensko ime."

On je tada tvrdio da je "samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Ana Mandac".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za bivšeg ministra graditeljstva, odnosno još ranije gospodarstva, te još još ranije - u doba premijera Tihomira Oreškovića - bivšeg ministra poduzetništva i obrta, RTL je sedam i pol mjeseci poslije doznao da ga čeka novi angažman, u tvrtki Končar.

Dan nakon što je RTL to objavio, iz Končara su to i potvrdili, navevši da su Horvata odabrali nakon natječaja kojega su raspisali za radno mjesto koje se otvara odlaskom u mirovinu inženjera koji je "strateški sudjelovao u tehničko-komercijalnim poslovima" u području elektrodistribucije, "osnovnom segmentu poslovanja društva KONČAR – Aparati i postrojenja d.o.o.".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo