slučaj škrinja / Smiljana Srnec u suzama: Kriva je za ubojstvo sestre Jasmine, osuđena na 15 godina zatvora

Smiljana Srnec (46) optužena je da je svoju sestru Jasminu Dominić, rođenu 1977. ubila u ljeto 2000.

30.6.2020.
14:34
VOYO logo

Smiljana Srnec na Županijskom sudu u Varaždinu nepravomoćno je osuđena na 15 godina zatvora za ubojstvo sestre Jasmine Dominić 2000. godine, a čije je tijelo otkriveno prošle godine u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu.

Određena joj je maksimalna zatvorska kazna jer joj se sudi po starom zakonu, a u nju joj se uračunava vrijeme provedeno u zatvoru. Mora platiti i 22.000 kuna sudskih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smiljana Srnec ne prestaje plakati dok sudac iznosi kronologiju istrage od pronalaska tijela početkom prošle godine.

''Od udaraca su nastale opsežne ozljede glave i mozga. Od prvog udarca je Jasmina Dominić vjerojatno ostala bez svijesti", govori sudac te dodaje da je smrt nastupila ubrzo nakon nanošenja ozljeda te da nikakva medicinska pomoć ne bi spriječila smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je utvrdio da je Jasmina posljednji put viđena u srpnju ili kolovozu 2000. te da je usmrćena u ljeto 2000. godine što potvrđuju i oznake na smrznutom voću i povrću u škrinji. Sudac je kazao da je leš u škrinji stajao 19 godina te da je doktor koji je vještačio u ovom predmetu ustvrdio da je žrtva skinuta i omotana crnim vrećama. 

"Isključivo je optuženica boravila u kući", navodi sudac te dodaje kako to nije bio slučaj s ocem Jasmine i Smiljane Martinom. Sudac kaže da je ljetovanje koje je Smiljana Srnec priložila kao dolaz bilo 2001. godine, a da se iovako ne radi o nečemu što bi imalo velik značaj u postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac je rekao kako je do usmrćenja tupo-tvrdim predmetom došlo u opuštenom stanju žrtve što ide u prilog tome da je ubojica domaća osoba. Ona je jedina osoba koja je iznosila informacije o Jasmini kojima je za cilj bio ostavljanje dojma da je ona živa.

 "Smiljana Srnec psihijatrijski je sposobna za krivnju", ustvrdio je sudac dodajući da Srnec nije dala nikakvo objašnjenje za leš sestre u njenoj škrinji nego je samo rekla da svjedoci lažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao otegotna okolnost je uzeta izravna namjera, jačina ozljeda, da je žrtva mlada osoba u domu, te skrivanje tijela u škrinji 19 godina.

"Može se govoriti o podmuklom načinu izvršenja. Skrivala je tijelo 19 godina, živeći s tijelom sestre u kući sa svojom obitelji", kazao je sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olakotne okolnosti su samo to što je Srnec majka troje djece. 

Tijelo sakrila u škrinju

Smiljana Srnec (46) optužena je da je svoju sestru Jasminu Dominić, rođenu 1977. ubila u ljeto 2000. s najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu, nanijevši joj višestruke prijelome kostiju u području glave od kojih je preminula te da je tijelo potom sakrila u zamrzivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Smiljana Srnec osuđena na 15 godina za ubojstvo sestre Jasmine Dominić

Image

Smiljana Srnec osuđena na 15 godina za ubojstvo sestre Jasmine Dominić

Jasminin nestanak prijavljen je 2005. a međimurska policija 16. veljače prošle godine zaprimila je dojavu iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije da je u Palovcu, u obiteljskoj kući Dominićevih, pronađen leš tada nepoznate osobe. Istoga dana uhićena je Smiljana Srnec koja se otada nalazi u pritvoru.

Prema nalazu psihijatara iz Klinike Vrapče, Srnec nije bila psihički bolesna u vrijeme kada je, prema optužnici, ubila svoju sestru. Psihijatrijska vještačenja su pokazala da Srnec ima niži prag tolerancije te može reagirati impulzivno i agresivno, a uočene su i opsesivne crte ličnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali ni jednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga.

Obrana traži da je oslobode

Odvjetnik okrivljene, Krešimir Golubić, rekao je u završnim riječima kako se od uhićenja do danas traže dokazi tko je ubio Jasminu, no isti nisu pronađeni. Rekao je i da ostaju dvije velike i vrlo bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je i kako je niz odluka tijekom sudskog postupka išao na štetu okrivljene te spomenuo da je sudsko vijeće odbilo 12 prijedloga obrane za saslušanje svjedoka.

Odvjetnik okrivljene, Golubić, je rekao i da nije utvrđeno gdje je točno Jasmina živjela u Zagrebu te da nema dokaza kako je Smiljana obitelji govorila da je u kontaktu s Jasminom. Nije utvrđeno ni kada je kazneno djelo počinjeno, rekao je, ustvrdivši kako nije točno da je Jasmina ubijena u ljeto 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smiljana je prva obavijestila policijske službenike o pronalasku tijela, rekao je Golubić. Kaže kako državno odvjetništvo nije istražilo mogućnost je li netko drugi počinio kazneno djelo.

Obrana je predložila da sud okrivljenu oslobodi jer nije dokazano da je počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo