Sudski vještak / FOTO Slučaj 'zamrzivač': 'Sve ukazuje da su Jasmini ozljede nanijete čekićem ili sjekirom'

Sudski vještak je zjavio kako se tijelo nije dugo nalazilo izvan škrinje nakon što je nastupila smrt

27.11.2019.
9:45
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Varaždinu u srijedu je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić čije je tijelo pronađeno u škrinji 19 godina nakon njezina nestanka.

Image

Slučaj zamrzivač - Suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine: 'Tijelo je bilo skvrčeno. Žrtva je gutala krv'

Image

Slučaj zamrzivač - Suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine: 'Tijelo je bilo skvrčeno. Žrtva je gutala krv'

Na početku suđenja sudac je pročitao iskaz sudskog vještaka, dr. Josipa Škavića od 25. ožujka ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tijelo pronadjeno skvrčeno. Glava je bila uz stopala, a dužinu tijela nije bilo moguće odrediti. Oko oba oka uočeni su krvni podljevi, razderotine kod usta i na čelu. Tijelo se u zamrzivaču se nalazilo u neprirodnom položaju. Vidljiva su i nagnječenja lijevog čeonog uz oba oka. Stopala su skoro dodirivala desnu stranu lica. U želudcu oko 100 mililitara krvava sadržaja. Opsežne ozljede glave nastale su zbog 5-6 udaraca djelovanja sile. Sve ukazuje na ozljede nanijete čekićem ili sjekirom.'

Na upit da li bi sredstvo ozljeđivanja mogla biti letva, Škavić je isključio tu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Položaj tijela u zamrzivaču ni na koji način ne upućuje na vremenski odmak od vremena ozljeđivanja i smrti. Radilo se o 'svježem mrtvom tijelu' pohranjenom u zamrzivaču, ali najviše unutar 2-4 sata. Tijelo nije bilo toliko dugo izvan zamrzivača da bi se razvila mrtvačka ukočenost. Žrtva je bila živa kad je dobila jednu, barem prvu ozljedu koja je rezultirala krvarenjem u usta", izjavio je.

Optužba: "U kakvom se položaju nalazila osoba koja je nanosila ozljede?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škavić je odgovorio: "Sa sudsko-medicinskog stajališta moguće je govoriti o ozljedama lijevom stranom lica. Ozljede bi jednako izgledale da li se žrtva nalazi u klečećem, sjedećem ili ležećem položaju".

Na upit u kakvom položaju se nalazila osoba koja je zadavala ozljede, kaže da ne zna je li stajala jer to ovisi o prostoru, a da je spomenuti dio lica bio dostupan ozljeđivanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li sredstvo ozljeđivanja letva?"

"Trebalo bi očekivati ozljede koje bi imale prustat, odnosno linearni izgled  budući da toga nema, letvu kao sredstvo ozljedjivanja isključujem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li tijelo bilo pohranjeno nakon ozljeđivanja, odmah neposredno?"

'Žrtva je bila živa dok je primila barem jedan udarac jer je gutala krv'

"Tijelo nikako ne opućuje na vremenski odmak od ozljeđivanja i smrti. Radilo se o 'svježem mrtvom tijelu', ali koliko je prošlo od smrti, ne mogu procijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da je u želudcu pronađena krv?"

"Gutanje je zaživotni proces. Žrtva je bila živa dok je dobila barem jednu ozljedu koju je onda progutala tu krv. Zato je krv u želudcu", pojasnio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit obrane koliko je krvi izgubila žrtva, Škavić je odgovorio: "Ne mogu se izjasniti Ozljede vlasišta krvare intenzivno i jako. Sudsko medicinski tragovi krvi ništa ne govore. Znamo da je žrtva krvarila, nakon toga se manipuliralo mrtvim tijelom.

Obrana je postavila pitanje postoji li mogućnost da je onaj tko je ubio žrtvu i pohranio u zamrzivač? Škavić kaže da bi to prelazilo elemente vještačenja. Ističe da je riječ o umrljanisti kakva je vidljiva pri manipulaciji s tijelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit, gdje bi završila krv prilikom spavanja na krevetu, Škavić kaže kako bi bilo za očekivati umrljanosti krvlju posteljine i namakanje ispod predjela ozljede.

Obrana: "Gdje bi zavrsila krv da je ubijena žrtva na keramičkim pločicama? Postoji li mogućnost da je prilikom prvog udarca udarila glavom o zid?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije moguće isključiti da bi mali krvni podljev nastao malom silom, udarcem. Ja sam u napisanom nalazu i mišljenju govorio o uobičajenom nastanku ozljede ne promatrajući je posebno, nego u kontekstu svih ozljeda.

'U čelo je bio udarac sigurno, ali jel' bio jedan veći, pa manji ili 5 manjih, ne mogu sada to govoriti'

"Postoji li mogućnost da je žrtva pala na pod?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da su ozljede nastale oko 5-6 upotreba sile. To vidimo kod fiksiranog tijela. Tako se ozljede oštećenice uklapaju u takav mehanizam. 

"Postoji li mogućnost da je žrtva ležala na madracu? Tada bi trebalo isključiti mali zatiljni krvni podljev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Smiljane Srnec je upitao sudskog vještaka i je li moguće da su bila dva sredstva, na što je Škavić izjavio da ne može govoriti o sredstvu,a li da su ozljede nastaleu u jednom relativno brzom slijedu, nizu.

"Nije uobičajeno mijenjanje sredstava prilikom zadavanja ovakvih ozljeda. Sredstvo nikako nije šaka", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesu li svi udarci zadani istim intenzitetom?"

Škavić kaže kako se može govoriti o ozljedama, ali ne može govoriti kojim i kakvim intenzitetom udarca je nastala koja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka od ozljeda mogla je dovesti do poremećaja svijesti, ošamućenosti do besvjesnog stanja", pojasnio je

"Koliko je udaraca primila u čeoni dio glave?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škavić: "U čelo je bio udarac sigurno, ali jel' bio jedan veći, pa manji ili 5 manjih, ne mogu sada to govoriti"

"Koji od udaraca uzrokuje trenutni gubitak svijesti?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki od njih može."

"Koji udarac je bio fatalan?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govoreći o ozljedama, moguće je govoriti samo o svim ozljedama u njihovom zbiru. Prebacivanje mrtvog tijela preko ruba se podigne gornjim tijelom od podloge i uz vanjski rub zamrzivača se povuče preko leđa i prebaci i pri tom ne bi trebale nastati masnice jer je to elastični dio tijela zbog kože ako je okrenuta trbuhom."

Doktorica Hitne pomoći: 'Vidjela sam ljudska koljena kako vire iz crne vreće u škrinji'

Potom je svjedočila doktorica Vanja Prgomelja koja je bila u kući Srnec Dominić, ali je kao dio ekipe Hitne medicinske pomoći, prvo bila u kući Smiljaninog ujaka, Franje Sabola.

"Prvo smo dobili poziv da muškarac sredjnih godina ima bolove u prsima nakon obiteljske vijesti. Bila je tamo njegova supruga i počeli smo razgovarati. Bili su jako uznemireni i iznosili su neka imena ljudi koji su meni nepoznati. Ono što je bio zaključak njihove priče je da je pronađeno tijelo njihove nestale nećakinje. Otišli smo iz te kuće i nazvali našu jedinicu da nazovu policiju i jave što smo saznali", izjavila je liječnica.

Opisala je kako je adresa na kojoj je pronađeno tijelo bila ulicu dalje, javili su se u bazu i pričekali 100-injak metara dalje od te adrese. Policajac je tada došao po njih da pregledaju jednu gospođu.

"Sjedila je u kuhinji, dala sam joj terapiju, uzela je tablete za smirenje. Pitala sam je kako se osjeća. Vrlo je kratko odgovarala na pitanja, koja su se odnosila na njezino zdravstveno stanje", izjavila je doktorica.

"Prije samog pregleda policajac me zamolio da pogledam u škrinju da ne bi bila neka lažna uzbuna. Ja sam se približila škrinji i vidjela u crnoj vreći za smeće, koja je bila malo otvorena, vidjela su se koljena. Kad sam gledala, škrinja je bila otvorena", završila je svoje svjedočenje doktorica Prgomelja..

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo