"Netko je morao biti kriv" / Smiljanina cimerica iz ćelije: 'Provocirali su je, govorili da je ubojica, a ona je samo šutila'

Image
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

"Malo je dobila", komentirali su ljudi iz njenog sela koji ne sumnjaju u Smiljaninu krivicu

2.7.2020.
8:25
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Smiljana Srnec na Varaždinskom nepravomoćno je osuđena krivom na 15 godina zatvora zbog ubojstva svoje sestre Jasmine Dominić. To je, inače, i maksimalna kazna po starom Kaznenom zakonu iz 1997., koji je bio na snazi u vrijeme kad je ubojstvo počinjeno.

​Sud je uvjeren da ju je Smiljana  2000. godine, kada je po svim svjedocima zadnji put viđena, udarila s najmanje pet udaraca po glavi tupotvrdim predmetom. Jasmina je umrla od višestrukih prijeloma kostiju svoda i baze lubanje s ozljedom mozga, a Smiljana je potom sestrino truplo ubacila u škrinju i potom 19 godina živjela u istoj kući kao da se ništa nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu reći da smo se dobro upoznale i da mi je bila velika moralna potpora, ne znam kako bih izdržala u pritvoru da nije bilo nje", kazala je za 24sata mlada Varaždinka koja je sa Smiljanom Srnec dijelila ćeliju u varaždinskom zatvoru.

 "Kako je vrijeme odmicalo, bila je psihički sve lošije, teško joj je pala odvojenost od supruga i kćeri", kaže bivša istražna zatvorenica te dodaje da su Smiljani u posjet redovito dolazile kći, suprug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorili su joj "ubojico", ona se nije ni okrenula

"Bila je jedna baka koja stvarno nije imala novca, nije imala ni za što, cigarete, kavu... Smiljana joj je kupovala cigarete, šampon... Bilo ih je koje su je provocirale, jedna ju je polila vrućom kavom. Ona je samo ustala, otišla u kupaonicu se oprati, a zatim se vratila bez riječi. Pa da je takva kakvom je prikazuju, zar bi tako reagirala? I na dvorištu, kad bi joj dobacivali ‘ubojico’, nikad nije reagirala niti odgovorila na provokacije", priča Varaždinka.

Slobodno vrijeme provodile su gledajući TV, igrajući država-grad-selo, a više su puta pročitale i pet ljubavnih romana, koji su im bili dostupni. Prisjetila se i jednog događaja kad je Smiljana ozlijedila mali prst, što su uhvatile kamere fotoreportera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Popravljale smo odvod u kupaonici. Gurnula je četkicu unutra i ozlijedila nokat i kožicu. Nije bilo ništa strašno, ali je dosta krvarila, pa su joj pravosudne policajke dale flaster",  otkrila nam je.

Smatra da je bilo dosta propusta tijekom policijske istrage nestanka, a i kasnije tijekom istrage ubojstva. Cimerica smatra da je sudu netko morao biti kriv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo je dobila"

U selu rijetko tko vjeruje u Smiljaninu nevinost. "Malo je dobila", kaže stariji muškarac koji prodaje krumpir uz cestu. "Već je unutra godinu i pol, odsluži još koju i za manje od deset godina eto je opet tu k nama", pojašnjava.

Presudom nije zadovoljna ni Smiljanina i Jasminina ujna Draga Sabol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo je 15 godina. Sve je malo", govori. Njen suprug ne priča ni s kim: 

"Sve mu je to jako teško palo. On je jako volio Jasminu i slutio je da se nešto loše dogodilo, ni on nije zadovoljan", kaže. Pojašnjava da su se, zbog svega, povukli u sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je kao otegotnu okolnost uzeo izravnu namjeru, jačinu ozljeda, žrtvu kao mladu osobu i skrivanje tijela u zamrzivaču 19 godina, kao i uvjetnu osuđivanost za lažno prijavljivanje kaznenog djela zaključio da se može govoriti o podmuklom načinu izvršenja. Jedina olakšavajuća okolnost je što je Smiljana Srnec majka troje djece.

Presuda bez izravnog dokaza ali s mnogim indicijama

Presuda je donesena, pojasnio je sudac Županijskog suda u Varaždinu Tomislav Brđanović, bez izravnog dokaza koji bi Smiljanu povezao s ubojstvom, no svi ostali iskazi i činjenice tvore zatvoren krug indicija. Kako je sud naveo, s obzirom na to da je majka Katarina godinama radila u Njemačkoj, a otac Martin Dominić Fredi u trenutku nestanka Jasmine radio je na terenu, Smiljana je jedina imala vremensku i prostornu mogućnost za usmrćenje sestre, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Indicije su dokazi koji upućuju na postojanje izravnih dokaza da se nešto dogodilo.Primjerice, slučaj s nizom indicija je ako je na određenome mjestu nađena ogromna lokva krvi, a vještaci na temelju toga utvrde da nema šanse da je osoba kojoj je ona pripadala preživjela te putem DNK utvrde kome je pripadala pa to potom dovede do sumnjivaca pa potom i ubojice. Znači, nemate očevidaca neposrednog ubojstva, nema oružja kojim je počinjeno, no motiv, kretanje osumnjičenog itd. dovelo je do toga da sud utvrdi kako je upravo on ubojica", rekao je iskusni odvjetnik i bivši sudac Ljubo Pavasović Visković.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo