IDUĆI TJEDAN ODLUKA / Snimka uhićenja na Trnju otvorila nova pitanja ponašanja policije: Smije li ih se snimati na zadatku?

Snimka uhićenja na zagrebačkom Trnju otvorila je nova pitanja ponašanja policije: smije li ih se snimati na zadatku?

29.7.2020.
21:45
VOYO logo

Smiju li građani snimati policiju i u kojim to situacijama? Scena nasilnog uhićenja u zagrebačkom naselju Trnje otvorila je upravo to pitanje.

Image
Odjeci skandaloznog uhićenja /

Odvjetnik za RTL.hr otkriva smije li se snimati policiju, a kriminalist kaže: 'Čovjek je spašavao ljude. Da je sin političara, dobio bi nagradu'

Image
Odjeci skandaloznog uhićenja /

Odvjetnik za RTL.hr otkriva smije li se snimati policiju, a kriminalist kaže: 'Čovjek je spašavao ljude. Da je sin političara, dobio bi nagradu'

Za policiju sumnje nema. Na mjestu događaja radili su izvide i tvrde da imaju pravo zabraniti snimanje na toj lokaciji.

"Ovdje se radilo o zaštiti samog mjesta događaja gdje su u primjeni policjiskih ovlasti uslijedila prvo upozorenja osobi koja snima da prestane, a zatim izdavanjem naredbe da prekine, na što se oglušila. Tu je nastao drugi dio gdje pričaju gdje je došlo do narušavanja javnog reda i mira", objasnio je Davor Posilović, načelnik Sektora policije PU zagrebačke.

Privedena osoba je, kažu, prije toga vrijeđala i omalovažavala policajce, ali i pružala otpor jer je cijelo postupanje, dodaju, trajalo puno duže od puštene snimke koju javnost, tvrde, nije vidjela. A sve je, uvjeravaju, bilo u granicama, zakonito i opravdano.

"U konkretnom slučaju primijenjen je zahvat fiksacije koljenom na tlu. Čak se jasno vidi da je bila potkoljenica, što je blaža od koljena i da je trajalo četiri do pet sekundi", objasnio je Posilović.

Na policijsko postupanje građani se često žale pučkoj pravobraniteljici. Prije dvije godine zaprimili su čak 139 pritužbi građana, 13 je bilo na inicijativu Ureda, a prošle godine pritužbi je bilo 109 i opet 13 na inicijativu Ureda.

Pravno gledano, čiste zakonske odredbe u ovakvim situacijama nema, ali odvjetnici jasno poručuju da "ne postoji propis koji kaže zabranjeno je snimati policijsku, službenu osobu u obavljanju policijske zadaće. To ne postoji! Naravno da nijedan građanin ne smije ometati policajca koji obavlja službenu dužnost. Ako tog ometanja nema, ja ne vidim zašto bi i službena osoba bila zaštićena od snimanja na javnome prostoru", istaknuo je odvjetnik Rafael Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Što se dogodilo na Trnju, kristalno jasno nije ni u Agenciji za zaštitu osobnih podataka, a zamjenik ravnatelja AZOP-a Igor Vulje kaže: "Ima elemenata i za i protiv, upravo ovo razgraničenje gdje je bilo mjesto provođenja očevida daje prevagu u zaključku je li policijsko postupanje bilo ispravno, odnosno je li građanin ispravno postupio".

Odluku će donijeti sljedeći tjedan kad dobiju sve informacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo