Paket poslan na analizu / Spriječen uvoz nove droge u Hrvatsku. Dva Belgijanca zaustavljena na granici, EK ranije predložila kontrolu

Image
Foto: Ilustracija/Grgo Jelavic/PIXSELL

3-CMC je psihoaktivna tvar, po sastavu sintetički kation koji se prodaje kao zamjena postojećim stimulansima kakvi su kokain, MDMA.

6.7.2022.
10:21
Ilustracija/Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Kako javlja PU međimurska, u Hrvatsku je pokušana uvesti nova vrsta sintetičke droge i to od strane belgijskih državljana.

Kažu kako se sve dogodilo u ponedjeljak u 16:39 sati gdje su osobnim automobilom belgijskih nacionalnih oznaka na ulazu u R. Hrvatsku iz Mađarske, graničnoj kontroli pristupili belgijski državljani rođeni 2001. i 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni sami, ali i njihova prtljaga te vozilo pregledani su pa je 21-godišnji Belgijac policijskim službenicima predao otvorenu kartonsku kutiju u kojoj se nalazila PVC vrećica ispunjena sadržajem bijele praškaste materije te digitalnu vagu i nekoliko desetaka komada manjih praznih PVC vrećica s patentnim zatvaračima.

"Policijski službenici oduzeli su predane predmete. Preliminarnim testiranje uzorka oduzete bijele praškaste materije dobivena je pozitivna reakcija na prisustvo droge, dok će se točna vrsta i količina odrediti vještačenjem u Centru za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. Belgijski državljani su uhićeni i privedeni na kriminalističko istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AKCIJA POLICIJE /

VIDEO Objavljena snimka spektakularne zapljene rekordne količine heroina u Luci Ploče: Pogledajte gdje se nalazila droga

Image
AKCIJA POLICIJE /

VIDEO Objavljena snimka spektakularne zapljene rekordne količine heroina u Luci Ploče: Pogledajte gdje se nalazila droga

Zaprimljenim nalazom toksikološkog vještačenja utvrđeno je da se radi o sintetičkoj drogi iz skupine psihostimulansa, naziva 3-CMC, težine 133,14 grama", navode.

Inače, 3-CMC je psihoaktivna tvar, po sastavu sintetički kation koji se prodaje kao zamjena postojećim stimulansima kakvi su kokain, MDMA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je nedavno izvijestio HZJZ koji je prenio Europsko izvješće o drogama 2022. krajem 2021. EMCDDA je nadzirao 162 sintetička katinona, što ju je učinilo drugom najvećom kategorijom novih psihoaktivnih tvari koje su promatrane nakon sintetičkih kanabinoida (praćeno 224). Rekordno krijumčarenje sintetskih katinona u Europu i izvješća o štetnim posljedicama (npr. trovanjima) potaknuli su nove odgovore. Za dva sintetička katinona 3-MMC i 3-CMC izvršena je procjena rizika u 2021. te je Europska komisija predložila njihovu kontrolu diljem EU-a, zaključuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo