Sudili im u odsutnosti / Srpski dragovoljci osuđeni zbog zločina 1991. na Baniji: Ubili su troje hrvatskih civila

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Zločin se dogodio 6. studenog 1991. u mjestu Joševica

16.7.2020.
19:10
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Trojicu pripadnika srpskih paravojnih postrojbi optuženih za ratni zločin nad hrvatskim civilima 1991. u banijskom selu Joševica zagrebački Županijski sud u odsutnosti je osudio na po 10 godina zatvora.

Na desetogodišnje zatvorske kazne osuđeni su 63-godišnji Dušan Žarković, 54-godišnji Bogdan Jednak i 52-godišnji Dušan Martić koji su državljani Srbije i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica optuženika proglašeni su krivima jer su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 6. studenog 1991. u mjestu Joševica, za vrijeme oružanog sukoba između hrvatskih regularnih oružanih snaga i srpskih paravojnih postrojbi ubili troje hrvatskih civila od 55, 56 i 59 godina.

Teretilo ih se da su tog 6. studenog tražili od Nikole i Gine Kreštalica da im daju svoj Volvo te zlato i nakit. Potom su naoružani upali u njihovu kuću, gdje je bio Đuro Kreštalica i ubili ih, nakon čega su mjesto zločina napustili s njihovim automobilom i stvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od najgorih zločina u Domovinskom ratu"

Žarković i Jednak su u rujnu 2018., također u odsutnosti, na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na po 15 godina zatvora zbog ubojstva 21 osobe hrvatske nacionalnosti. Optužbe su tada nepravomoćno oslobođeni George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović.

Zagrebački sudac Tomislav Juriša rekao je u obrazloženju presude da je tu riječ o jednom od najgorih zločina u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo