eksplozija u silosu / Što je pošlo po krivu i tko je odgovoran za strašnu nesreću u Splitu?

Od petorice ozlijeđenih, nakon snažne eksplozije silosa koja je potresla Split, trojica radnika su puštena na kućnu njegu

15.4.2017.
18:51
VOYO logo

Bila je to eksplozija kakvu Splićani nisu doživjeli još od početka Domovinskog rata. Jedan od radnika za RTL je opisao kako je to izgledalo u unutrašnjosti silosa gdje se nalazio s još trojicom kolega.

"Odjednom se počelo jednostavno sve urušavati, mislili smo da je pukla nekakva plinska boca, ali je to potrajalo i u trenutku kad smo vidjeli da plamen ispunjava prostoriju panično smo počeli bježati put mora. Računamo, ako se zapalimo, skočiti u more", govori nam Nikola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola je dobro prošao.

"Malo me spalilo, dlake po glavi i opeklina, ali ništa strano, tako da s obzirom gdje sam se nalazio, mogu biti zahvalan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon eksplozije svi se pitaju kako je moguće da žito eksplodira.

"Čestice sitnih prašina, u ovom slučaju žita, u koncentraciji s određenom količinom zraka stvaraju eksplozivnu atmosferu i tu su bilo kakvi radovi opasni", objašnjava stručnjak zaštite na radu Silvio Matanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka koja je vlasnik silosa, Ameropa žitni terminal, trebali bi imati propisane procedure koje kontroliraju Inspektorat zaštite na radu, Inspektorat zaštite od požara i Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom. Iz tvrtke nemaju komentara do završetka istrage.

"Očigledno je negdje došlo do pogreške. Sad, tko je pogriješio, radnici koji su to radili ili netko tko je trebao pripremiti i organizirati, to su sad pitanja", kaže Matanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitna je i sudbina stradalih, za živote dvojice teže stradalih bore se u splitskoj bolnici Liječnici izbjegavaju davati prognoze.

"Intezivno liječenje opečenih bolesnika izuzetno je dinamičan proces koji se mijenja iz trenutka u trenutak", poručuje dežurni liječnik KBC Split Božidar Duplančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica radnika s lakšim ozljedama pušteni su iz bolnice i dočekat će Uskrs kod kuće.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo