nestanak koji je potresao balkan / Što se dogodilo tog kobnog 31. prosinca? Gdje je i zašto Matej žurio? Rezultati obdukcije sutra!

'Ja imam ozbiljne primjedbe i hrvatskoj i srpskoj policiji, oboje su kasnili u mnogim momentima', kazao je kriminalist Branko Lazarević

18.5.2022.
22:26
VOYO logo

Znamo da je umro, ali ne znamo kako. Je li ga netko natjerao da uđe u rijeku Savu, kao što su svojedobno tvrdili srpski mediji? Zašto je trčao posred ceste u Beogradu? Zašto je otišao iz kluba bez jakne i bez da se javi prijateljima? Je li u klubu bilo nekog sukoba? I je li u pravu srpska i hrvatska policija kada kaže da nema dokaza o nasilju? I može li obdukcija dati ikakve odgovore o tome kako je umro?

Hladna rijeka četiri i pol mjeseca skrivala je tijelo Mateja Periša. Jutros su ga pronašli mornari teretnog broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Tijelo je imalo farmerke na sebi, plave, jednu patiku belu“, kazao je Milovan Zelenović, kapetan broda.

Beogradom je trčao 8 minuta. Iz kluba Gotik u 1 sat i 43 minute kreće prema Karađorđevoj ulici. Bez jakne i bez da se javio prijateljima. Pokušava zaustaviti taksi koji je zauzet, pa nastavlja pješice prema restoranu. Na kraju silazi prema rijeci. Pojavila se i snimka nekoga tko u rijeci pliva, iste te noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je sve što znamo. Gdje je i zašto Matej žurio - nije jasno. Nejasno je i što se događalo u klubu jer nadzornih kamera nema. Spominjala se droga i sukobi s ekipom iz Zadra oko plaćanja boce viskija. Jesu li ispitani svi svjedoci, to se pita iskusni kriminalist Cvrtila.

Image
Darko Obradović /

Beogradski stručnjak za sigurnost: 'Ne treba žuriti sa zaključivanjem da je to Matej. Pričekajmo analize'

Image
Darko Obradović /

Beogradski stručnjak za sigurnost: 'Ne treba žuriti sa zaključivanjem da je to Matej. Pričekajmo analize'

„Nije bilo jasno koliko je ispitano osoblje u samom kafiću otkud je zapravo Matej i nestao. Ovo što se tiče nekakve droge, pijanstva ili nekakvih drugih radnji. To je dosta ometalo i možda je bio nekakav pokušaj od strana da diskreditiraju tu osobu kao eto alkoholiziranu, nadrogiranu i uslijed toga je osoba nestala“, objasnio je Željko Cvrtila, magistar kriminalistike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matej je posljednju nazvao prijateljicu Maju, koja se nije javila. Neobično je što je tvrdila da je u Beogradu te večeri bio snijeg i led, iako se temperatura nije spuštala ispod 10 stupnjeva.

„Taman pred ulazak u restoran meni zvoni telefon i ona kaže hoćeš li da ti dodam telefon jer je bio na zadnjem sjedištu auta. Ono, nemoj, stani da parkiram, još ću slupati auto. Led, snijeg, ja sam iz Splita, nisam navikla“, ispričala je Maja Sopta, prijateljica Mateja Periša još u siječnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su prijatelji nestanak prijavili u 10 ujutro, srpska policija potragu je službeno pokrenula tek u 18 sati. Prvo im je savjetovala da obiđu bolnice. Ali oni tvrde da nasilja nije bilo, a oni su napravili sve što su mogli.

„Vodimo profesionalnu istragu otkako je stigla prijava o nestanku“, izjavio je Aleksandar Vulin, ministar unutarnjih poslova Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mateja su tražili i ronioci i policija, i na kopnu i na vodi. Ali odgovora o tome što se događalo te večeri, i dalje nema. Još jedan kriminalist misli da je bilo propusta u istrazi.

„Ja imam ozbiljne primjedbe i hrvatskoj i srpskoj policiji, oboje su kasnili u mnogim momentima gdje nisu smjeli kasniti ni sekunde. I možda će se oni buniti, ali da ove dvije policije nisu surađivale na nekom nivou“, kaže Branko Lazarević, bivši voditelj ekipe za očevide PUZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojavila se i snimka na kojoj se čini da Mateja netko gura u rijeku, no policija nije potvrdila da je ona prava.

„Tu nije isključeno da se možda i pronađu neki tragovi koji bi govorili da se radilo o nasilnoj smrti. Dakle, da li je bilo nekakvih lomljenja kostiju primjerice za vrijeme života. I da li je to moglo nastati uslijed plutanja, odnosno nošenja struje. Da li možda ima nekih stranih tijela poput zrna ili nečeg drugog u tijelu. Ili toga nema pa će biti veća vjerojatnost da se radi o nenasilnoj smrti. Međutim, teško je ovog momenta to reći. A i kad se sve završi pitanje hoćemo li dobiti sve odgovore s obzirom na to da vi nemate čisto tijelo, neposredno nakon događaja koji se dogodio“, poručio je Željko Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obdukcija tijela bit će gotova sutra, no odgovor na pitanje što se Mateju točno dogodilo tog 31. prosinca najvjerojatnije nikada nećemo saznati.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo