Ozlijedio ga topovski udar / Vatrogascu stradali u bubnjići, nedostaje mu dio prsta... Šef JVP-a: 'To je splet nesretnih okolnosti'

Nastradali Tomislav Biuk (46) iskusan je vatrogasac

30.9.2018.
19:00
VOYO logo

Vatrogasac splitske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Tomislav Biuk (46), teže ozlijeđen u eksploziji 'topovskog udara' na stadionu Poljud na utakmici Dinama i Hajduka, nakon operacije u splitskom KBC-u gdje su mu sanirane ozljede na šaci i desnom kažiprstu, u nedjelju je u boljem stanju, no ostat će u bolnici.

Nastradali mu bubnjići, razrezan dlan, nedostaje mu komad kažiprsta

Kako se doznaje iz splitskog KBC-a, ozlijeđeni vatrogasac će do daljnjega ostati u bolnici da mu se zdravstveno stanje ne bi zakompliciralo. Nastradali su mu bubnjići zbog čega slabo čuje, razrezan mu je dlan, nedostaje mu komad kažiprsta, dva susjedna prsta su u hematomima, no srećom nisu oštećene kosti zbog čega bi krajnja dijagnoza trebala biti nešto povoljnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oštećena je ruka od te eksplozije u samoj ruci kad je digao tu napravu, ali i sam blast je njega bacio, taj udar ga je bacio, još provjeravamo što je oštećeno, najviše smo pažnje usmjerili prema organima sluha", kaže Ivan Utrobičić, sa Zavoda za plastičnu kirurgiju KBC-a Split.

Kakve će posljedice imati liječnici još ne mogu prognozirati jer neke ozljede ne mogu se odmah utvrditi. No, trenutačno, mu je, kažu stanje stabilno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo u šoku proživljava to sve skupa, on je hrabar i pravi vatrogasac koji je navikao na prave nedaće pa je tako primio i ovu nedaću, stojički primio", dodaje Utrobičić.

Od malih nogu navijač Hajduka

Njegove kolege iz splitskog JVP-a kažu kako im je iznimno žao što se sve to dogodilo baš njemu koji je i sam od malih nogu navijač Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastradali Tomislav Biuk (46) iskusan je vatrogasac koji je godinama na Poljudu tijekom različitih utakmica pokupio na tisuće komada pirotehničkih sredstava, a stradao je jučer kada je s tribina doletjelo pirotehničko sredstvo u blizini reklama, a u pokušaju da ga odbaci 'topovski udar' je eksplodirao i teško ga ozlijedio.

Vezano za unošenje  tako opasne pirotehnike na poljudski stadion, dobri poznavatelji splitskih navijača neslužbeno navode kako je to teško riješiti zato što se razna pirotehnika unutar stadiona Poljud unosi i nekoliko dana prije utakmice. Skriva se pod sjedalima i brojnim drugim mjestima, a cijeli sportski kompleks vrlo je teško pregledati do u detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također 'navijači' svašta izmišljaju kako bi izradili razna priručna pa i vrlo jaka pirotehničko sredstvo, a ponekad bengalke vežu s 'topovskim udarom', jakom petardom koja spada u 3. razred pirotehnike. 

Komadom betona u glavu pogođen je i Hajdukov igrač Adam Gyurcso. Za sigurnost na  Poljudu, kao i pregleda navijača pri ulasku na stadion, brinu četiri zaštitarske tvrtke, od kojih su dvije zadužene za sjevernu tribinu. No,unošenje pirotehnike očito ne uspjevaju spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef JVP-a Split za RTL: 'To je splet nesretnih okolnosti'

Reporter RTL-a Boris Jovičić o svemu ovome razgovarao je sa šefom javne vatrogasne postojbe Split Ivanom Kovačevićem.

Koje su zadnje informacije, jeste se čuli s njim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio sam jučer tamo, isto kao i jučer, stanje je nepromijenjeno, izgleda je stradao samo prst i da se neće zakomplicirati.

Sami ste rekli da ste se spustili na tartan stazu, što se događalo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam se spustio na tartan stazu. Došao sam u bolnicu, vatrogasci su nastavili raditi, u jednom trenutku su se povukli s tartana radi sigurnosti.

Igrači Hajduka pokušali su doći do ozlijeđenog vatrogasca, utješiti ga. Kakva je to utjeha kad znamo da se dogodio propust u organizaciji i da je vašim ljudima ugrožena sigurnost?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je sad prejudiciranje stvari. Mi koji smo u sustavu znamo što se radi i kako se radi i policija i zaštitari - to je splet nesretnih okolnosti. Realno je da se može dogoditi. Imam i ja ožiljak ovdje od 2001. godine s utakmice Hajduk-Dinamo na Poljudu, nekoliko naših kolega doživilo je napuknuće bubnjića, imamo ozljede prsta, hematome na nogama od popucanih kapilara, svaki derbi je tako. Što se tiče propusta u organizaciji, sustav radi što može, policija je danima na stadionu, tu su psi, detektori, radi se što se može, stadion je takav, navijači su tu, jednostavno stadion je takav kakav je, navijači su tu, masa ljudi, teško je sve iskontrolirat.

On je sam kazao da je krivo postupio, je li došlo do pogreške?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praksa je jedno, teorija je drugo, ne možete to gledat na taj način. To je vatrogasac koji je u našoj profesionalnoj postrojbi punih 25 godina, pokupio je stotine, tisuće pirotehničkih sredstava, da je mislio da je topovski udar skupio bi ga, ne može vatrogasac stat i mirno gledat. Mi kupimo sa štipaljkama sve što je sumnjivo, ali njemu ovaj predmet nije bio sumnjiv i vidi se na onoj snimci da je to sličilo bljeskalici, oštećuje tartan i mi ih kupimo. Srećom da imamo zaštitu kvalitetne opreme, al eto, ostao je bez prsta - ne može mu to nitko nadoknaditi.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo