ŽRTVA PRONAĐENA U BUNARU / Stručnjak objasnio kako je Google street view pomogao riješiti slučaj star 11 godina: 'Dobro su to iskoristili'

Istražujući drugo kazneno djelo, sumnje su ih vratile u prošlost, a potom im je pomogla pametna tehnologija. Google street view bio je od pomoći policiji koja je tako razriješila slučaj ubojstva star 11 godina

24.9.2022.
20:35
VOYO logo

Uhićeni Damir Keleminčić branio se šutnjom. U javnost ne izlaze ni njegovi odvjetnici. Određeno mu je mjesec dana pritvora, a na sudu bi se trebala raspetljati priča duga 11 godina - za javnost još uvijek puna rupa.

"Prije dvije godine radeći krim istraživanje po nekim drugim predmetima shvatili smo da se radi o osobi koja bi bila kadra učiniti ovako nešto", kazao je za RTL jučer Zvonimir Petrović, voditelje Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda obitelj i susjedi još uvijek u to ne vjeruju, nevjerojatan zločin policija počinje raspetljavati u 2020. Devet godina nakon što je obitelj prijavila nestanak 76-godišnje Slavojke Senišin.

"Kad napišemo plan rada onda negdje na prvom mjestu je da je možda i ubijena - ako je ubijena tko je imao razloga da je ubije", kazao je Branko Lazarević, umirovljeni šef ekipe za očevid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLUČAJ STAR 11 GODINA /

Kako je policija otkrila ubojicu s Trešnjevke? 'Gledali smo Google street view, vidjeli da bunar nije na istom mjestu'

Image
SLUČAJ STAR 11 GODINA /

Kako je policija otkrila ubojicu s Trešnjevke? 'Gledali smo Google street view, vidjeli da bunar nije na istom mjestu'

Razgovor je 2011 obavljen i s osumnjičenim, kaže policija, ali u tom trenutku indicija da bi on mogao biti kriv nije bilo. Keleminčić, utvrdila je policija, pet godina od prijave nestanka krivotvorio je ugovor o kupnji s kojim je prisvojio stan žrtve. Slavojka Senišin živjela je na katu iznad njega.

"Bez motiva je teško tragati za bilo čim", kazao je Lazarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A motiv je bio koristoljublje. Svoju je žrtvu osumnjičeni zamotao u tepih, prevezao na vikendicu i bacio u bunar koji je potom zatrpao, a okno preselio na drugo mjesto kako bi prikrio tragove.

"Što se samog bunara tiče, pregledom Street viewa smo shvatili da je prije samog nestanka žrtve bunar bio na svom mjestu, a kad smo otišli tamo shvatili smo da bunara nema", objasnio je Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj se bunar i danas vidi na snimci, jer Googleova karta datira iz 2011.

"Naravno da nisu u realnom vremenu. google periodično snima prometnice ovisno o učestalosti korištenja i kad detektiraju nove prometnice odu ih snimiti. neke prometnice snimaju češće, ove na selu rjeđe", kazao je IT stručnjak Marko Rakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A baš je ovih dana automobil s kamerama ponovno u Hrvatskoj. Rakar objašnjava kako je street view praktičan jer lokacijom koju tražimo na karti možemo i virtualno prošetati. U ovom je slučaju policija to dobro iskoristila.

"Oni su mogli za tu istu stvar koristiti i snimke državne geodetske uprave koja redovito snima teritorij i ta se razlika isto mogla vidjeti", kazao je Rakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za policiju je slučaj završen. Nakon što su prekopali dvorište vikendice na dubini od sedam metara pronađeno je tijelo žrtve, a osumnjičeni ostaje u pritvoru.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo