okončano suđenje / Sud je bivšu županicu već proglasio krivom za krupnu korupciju, sad se zna i kad će joj izreći kaznu

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu

22.3.2022.
13:59
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak je okončano suđenje bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel i njezinim suoptuženicima za korupciju, a izricanje presude zakazano je za 29. ožujka u 12 sati.

U završnom govoru pred kraj maratonskog suđenja Uskok je zaključio kako je tijekom postupka dokazano da su optuženici odgovorni za niz zlouporaba i pogodovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana Marine Lovrić Merzel ustvrdila je, pak, da Uskok nije dokazao nedjela za koja tereti bivšu SDP-ovu sisačko-moslavačku županicu, zbog čega smatraju bi je sud trebao osloboditi svih optužbi.

Obrane ostalih optuženika također smatraju da tužiteljstvo nije dokazalo njihovu krivnju te su zatražile oslobađajuću presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje bivšoj županici počelo je krajem lipnja 2018., a formalno je krenulo iz početka krajem rujna te godine pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Vjeran Blažeković nakon što se iz postupka povukao sudac Ivan Turudić koji je ranije u više navrata odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka s 'pokajnikom' Željkom Žužićem koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel i Žužića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića također nagodio s tužiteljstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bivša sisačko-moslavačka županica /

Marini Lovrić Merzel dokazana je krivnja! Nakon maratonskog suđenja USKOK je zaključio niz zlouporaba položaja

Image
bivša sisačko-moslavačka županica /

Marini Lovrić Merzel dokazana je krivnja! Nakon maratonskog suđenja USKOK je zaključio niz zlouporaba položaja

Uskok: Županica primljeno mito prikrivala kupnjom stana

Bivšu županicu Uskok tereti da je  od poduzetnika Željka Žužića 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu osigurala poslovne udjele u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića.

Lovrić Merzel također je, po Uskokovim sumnjama, suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi Popecovu nekretninu čime se njegova tvrtka nezakoito okoristila za oko 4 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu, ali i da je županija po njenom nalogu plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te nabavljala hranu za privatne potrebe. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama potrošila 165.000 kuna za privatne troškove hrane, pića i goriva.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo