obrana ipak sutra / Sutkinja uvažila Sanaderovu molbu za odgodom obrane: 'Umoran sam od dva operativna zahvata'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Odvjetnik HDZ-a Davorin Budin odmah je na početku zatražio da se iz spisa izdvoji, kao nezakonit dokaz, vještačenje vještaka Ručevića

3.7.2018.
10:01
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Bivši premijer Ivo Sanader u srijedu bi trebao iznijeti svoju obranu u slučaju Fimi media, nakon što je zagrebački Županijski sud u utorak odbio zahtjeve za izuzećem nalaza financijskog vještaka i ispitivanjem još dvojice svjedoka.

Iako su još sredinom lipnja odustali od ispitivanja novih svjedoka i najavili pripremanje obrane odvjetnici optuženih u utorak su najprije neuspješno tražili izuzećem nalaza financijskog vještaka Zrinka Ručevićeva, a potom i ispitivanje još dvojice svjedoka – Igora Zidića i Franka Bilavera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potezi odvjetnika koje je sud nazvao odugovlačenjem postupka potrajali su do iza podneva pa kada je Sanader pozvan na iznošenje obrane zamolio je da to učini sutra. Podsjetio je da je u posljednje vrijeme imao dvije operacije te da ne može pratiti raspravu dulje od dva i pol sata.

Očekuje se da će Sanader u svojoj obrani ponovno odbaciti optužbe da je u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz bivšeg premijera na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, vlasnica marketinške agencije Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki te punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije koja je postala sinonim za političku korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijek događaja: 

13:05 Sutkinja je uvažila zahtjev Ive Sanadera da se obrana pomakne jer je umoran od zahvata. Sutra će započeti obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:15 Sutkinja je ponovno odbila sve prijedloge obrane i poručila Sanaderu da se pripremi za obranu u 13 sati. 

Ivo Sanader odgovorio je da ne može jer je umoran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao sam dva operativna zahvata, a ovo bi moglo potrajati dva i pol sata", poručio je.

11:00 Sud odbio odvjetnike i zahtjev za izuzećem Ručevića te se taj zahtjev smatra nevažnim i odugovlačujućim. Sud je ocijenio da se time želi odugovlačiti sudski proces i manipulirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalaz Ručevića nije nezakonit dokaz jer se ne radi o dokazu koji je pribavljen na nezakonit način, smatra vijeće.

10:00 Danas bi trebalo započeti iznošenje obrana u slučaju Fimi media, no čini se kako to neće biti uskoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo, odvjetnik HDZ-a Davorin Budin odmah je na početku zatražio da se iz spisa izdvoji, kao nezakonit dokaz, vještačenje vještaka Ručevića. Budin tvrdi da nema dovoljno iskustva, odnosno uvjeta za vještačenje u području financija, računovodstva i knjigovodstva. Nadodaju da nije kvalificiran vještak. Kako je rečeno iz njihovih saznanja, o vještaku Ručeviću odlučit će Ministarstvo pravosuđa.

Predstavnik HDZ-a Vladimir Teresak traži da se od ministarstva pravosuđa zatraži podatak je li donio odluku. Jadranka Sloković pridružila se zahtjevu za izuzećem vještaka Ručevića, jednako argumentirajući da nema potrebna znanja i vještine. Pridružili su se i drugi kolege. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Zrinko Ručević je vještak koji je radio financijska vještačenja u gotovo svim slučajevima, a na njega su se žalili i u slučaju Mamić, što sudac nije uvažio. Ukoliko se Ručević i njegov ključni dokaz pokažu nezakonitim, postavlja se pitanje svih velikih sudskih procesa u kojima je radio vještačenja.

Odvjetnici traže da se zaustavi postupak dok se ne utvrdi je li ključni dokaz pribavljen od osobe koja ga nije mogla iznijeti. Zamjenica ravnateljice USKOK-a se protivi tom zahtjevu. U vrijeme kad je vještak dostavio nalaz i mišljenje, njegov formalnopravni status kao sudskog vještaka nije sporan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je pauza dok vijeće ne odluči što će s tim zahtjevima.

Prisutni su svi optuženi što dosad nije bio slučaj. Podsjetimo, među onima koji su Sanadera eksplicitno teretili su njegovi suoptuženici, bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo