dignuti u zrak / Svake godine sve je više pljački eksplozijom bankomata: 'U poslovnoj pratnji novca koristi se elektrokemijska zaštita'

Osim uvođenja boje u sustav zaštite, banke će manevarski prostor lopova smanjiti još jednim potezom - smanjenjem broja bankomata

8.1.2022.
9:04
VOYO logo

Godina je tek počela, a pljačkaši su u zrak dignuli već tri bankomata. Iz godine u godinu ovakvih je pljački sve više. Samo prošle godine 79, dvostruko više nego godinu prije.

U posljednja dva dana - dva raznijeta bankomata. Lopovi u Donjem Laduču i u Svetoj Klari eksplozijom plina napravili su štetu, ali novca se nisu dokopali. Kako kažu iz Ceha zaštitara, meta su najčešće bankomati u mirnijim mjestima, a djeluje se noću.

''Tamo gdje se bankomati dižu u zrak, to je većinom negdje gdje su udaljena ta mjesta od policijskih postaja i gdje se zna da od momenta kad se desi, dok policija stigne da ta osoba ili osobe, ako ih ima više da se maknu'', kazala je Lidija Stolica, predsjednica Ceha zaštitara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2019. provalilo se u 35 bankomata. Tada je 18 pljački bilo neuspješno. 2020. zabilježene su 44 provale, 19 neuspješnih. Prošle godine velik porast. 79 provala, ali lopovi su u 55 slučaja završili bez plijena.

U Hrvatskoj ima 6000 bankomata, od koji je većina eksterna, smještena izvan poslovnica banaka i u drugim objektima. Upravo su one meta lopova. No, no zadugo jer uvodi se sustav elektrokemijske zaštite. Pojednostavljeno - na pokušaj provale aktivirat će se boja koji boji novac i uništava ga.

Image
u Donjem Laduču /

Raznesen još jedan bankomat kod Zaprešića: Opet eksplozivom pokušali doći do novca

Image
u Donjem Laduču /

Raznesen još jedan bankomat kod Zaprešića: Opet eksplozivom pokušali doći do novca



''Ugradnjom te elektrokemije što je sada i u toku vjerujem, ma ne da vjerujem, nego sto posto sam sigurna da će se ugradnjom toga, kako je zakon i propisao i uz pomoć vas medija sve biti javno, kad će za to čuti i sami lopovi da će to i prestati'', rekla je Stolica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvi sustavi koriste se i kod transporta novca pa one koji ga nose, već neko vrijeme nitko ne napada.

''U poslovnoj pratnji novca koristi se elektrokemijska zaštita i na taj način nije moguće ni na koji način napraviti razbojstvo, a da pri tome novac ne bude obojen, uništen'', rekao je Josip Strmečki, voditelj prodaje u tvrtki za tjelesnu i tehničku zaštitu osoba i imovine.

Osim uvođenja boje u sustav zaštite, banke će manevarski prostor lopova smanjiti još jednim potezom - smanjenjem broja bankomata, baš u područjima koja su lopovima bila zanimljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo