uhićeni lopovi / Svakog četvrtog dana u zrak odleti jedan bankomat. Ove godine 58 posto provale više nego lani

Ovog mjeseca provaljivalo se u bankomate diljem Istre, u Rijeci i u Zagrebu

1.7.2022.
21:30
VOYO logo

Svakog četvrtog dana u zrak odleti jedan bankomat. Tako je bilo jučer na području Malinske, ali policiji nije trebalo dugo da uhvati lopove.

Specijalci i interventna policija upali su u kuću u kojoj se skrivao osumnjičeni trojac i u kući našli gotovo 800 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojicu uhićenih sumnjiči se da su u zrak digli još dva bankomata. Po ulasku u dvorište i u kuću, policija je pronašla sve dokaze koji su im trebali.

"Osobno vozilo koje je korišteno prilikom počinjenja djela, dijelovi bankomata sa kazatema koje možete vidjeti i tu, novac koji je otuđen u kompletnom iznosu u Malinskoj 799 600 kuna, plinske boce s priključenim ventilima, pajseri, odvijači i rukavice", izjavila je Blaženka Ćaćić, voditeljica Službe općeg kriminaliteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog mjeseca provaljivalo se u bankomate diljem Istre, u Rijeci i u Zagrebu. Lopovi, kažu iz policije, najviše vole djelovati u vrijeme turističke sezone.

"Organizirane kriminalne grupe jako dobro prate i pripremaju ova kaznena djela, ne odlučuju se oni samo tako na određeni bankomat. Prate kad se puni i kad ima dovoljno sredstava da im postane isplativo", objašnjava Hari Brnad, zamjenik načelnika PU Primorsko goranske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SERIJSKI PLJAČKAŠI /

VIDEO Policija stala na kraj trojici pljačkaša bankomata: Kod njih pronašli 800 tisuća kuna, ukrali su puno više

Image
SERIJSKI PLJAČKAŠI /

VIDEO Policija stala na kraj trojici pljačkaša bankomata: Kod njih pronašli 800 tisuća kuna, ukrali su puno više

U prvoj polovini godine, prema podacima MUP-a u zrak je dignuto 49 bankomata. Lopovi su 25 puta bili neuspješni, u 24 slučaja plan im je pošao za rukom.
U usporedbi s istim razdobljem lani, provala je više za 58 posto.

No, dobar dio bankomata, poput onih u koje se ovog mjeseca obijalo u Zagrebu i okolici već imaju elektrokemijsku zaštitu. U roku godinu i pol, imat će je svi bankomati. Čim se pusti i malo boje lopovima propada posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te novčanice nisu upotrebljive, na bilo koji način. One se ne daju oprati, očistiti i ne postoji ta kemikalija koja bi to očistila da ona na sebi ne bi imala tu boju. Isto tako to je boja koja je zaštićena i koju će izbaciti bilo kakav uređaj za uplatu", kazala je Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

Sve češće se događa da i uspiju raznijeti bankomat, no s mjesta zločina odlaze praznih ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo