suđenja već 7 godina / Sve Sanaderove 'akcije': Od trgovanja fotografijama golih žena do maratonskih utakmica sa sudom

Poražavajuće je da jedan postupak još nije završio, jedan nije ni krenuo, a niti jedan od pet nije pravomoćan

22.10.2018.
22:45
VOYO logo

Pravosudne muke Ive Sanadera nisu završene. Pred njim su obzirom na dokaze i svjedoke mnogo ozbiljniji sudski procesi u slučaju Planinska, Fimi-Medija i Ina- Mol. Svi ti procesi pokrenuti su prije ravno devet godina nakon što je u Banskim dvorima ćaća rekao svoje čuveno, "hvala i doviđenja". 

Dan je za Ivu Sanadera krenuo loše pa se nastavio malo bolje. U razmaku od sat vremena Županijski sud u Zagrebu donio je dvije nepravomoćne presude

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je rekao uoči presude u slučaju HEP – sud je i potvrdio. Sanadera se teretilo da je bivšeg direktora HEP-a poticao da tvrtki suuoptuženog Roberta Ježića proda struju ispod tržišne cijene te da pozajmicu od 15 milijuna kuna! Nepravomoćno su oslobođeni.

"Nisam ratni profiter, možda nisam najzaslužniji za hrvatsku samostalnost, obranu i međunarodnu afirmaciju, ali bogami nisam ni ratni profiter!" izjavio je Ivo Sanader na suđenju protekli tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovo mu sud nije povjeravao. Naprotiv, nepravomoćno je potvrdio da je u slučaju Hypo uzeo 3,6 milijuna kuna provizije nakon odobravanja kredita za zgradu diplomatskog predstavništva, što nije smio te da je zbog toga ratni profiter. I zato je nepravomoćno dobio dvije i pol godine zatvora. 

Jadranka Kosor koja ga je na čelu Vlade i stranke naslijedila, nepravomoćnu presudu nije htjela komentirati, no podsjetila je tko je sve to omogućio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je činjenica jest da smo mi 2010. izmjenama Ustava omogućili kao kategoriju u Ustav nezastarjevanje ratnog profiterstva i pretvorbenog kriminala koji se dogodio tijekom Domovinskog rata i na temelju tog je donešen Zakon", kazala je bivša premijerka Jadranka Kosor. A za to isto Sanaderu je isti sud presudio još prije šest godina jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina. 

Te 2012. Sanader je dobio tri i pol godine za Hypo, a još 7 i 5 za aferu Ina Mol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nanijeli ste štetu ugledu Hrvatske u svijetu! Vi ste doista doprinijeli razočaranju ljudi u institucije sustava i stvaranju opće apatije!" kazao je Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu 20. studenog 2012. godine.

Vrhovni je sud presudu za Hypo i INA MOL potvrdio i smanjio na 8 i pol godina, da bi Ustavni sud sve vratio na početak. Postupci su u međuvremenu razdvojeni, a dok je za Hypo sada osuđen na dvije i pol godine, za INA MOL suđenje kreće tek sutra. Sanadera se tereti da je dogovorio predaju upravljačkih prava u INA-i za 10 milijuna eura mita

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A do danas Sanader je nepravomoćno bio osuđen samo u slučaju Planinska gdje ga se teretilo da je prilikom kupnje zgrade ministarstva primio 17 milijuna kuna provizije. Osuđen je na 4 i pol godine. Još prije nepravomoćno je osuđen i u slučaju Fimi media. No Vrhovni je sud presudu ukinuo i stvar vratio na početak. Sanadera i ostale teretilo se za izvlačenje novca za HDZ i privatne potrebe. Više od 70 milijuna kuna.

Prije nego se praktički pretvorio u inventar zagrebačkog županijskog suda, imao je respektabilnu političku karijeru, a krenuo je iz skromne radničke obitelji i radio svašta. 
Uređivao časopise, radio u marketingu, pa i trgovao fotografijama golih žena…  Devedesetih ulazi u politiku. Postaje zastupnik, ministar znanosti i tehnologije pa zamjenik ministra vanjskih poslova. 2003. pobjeđuje na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U to vrijeme glavni su ciljevi ulazak u Europsku uniju i NATO. 2008. dobiva drugi mandat. Dolazi kriza. Tih godina mediji pišu o aferama s njegovim skupocjenim satovima i luksuznim BMW-om. Na vrhuncu moći na iznenađenje svih odlazi s pozicije.

Bježao je iz zemlje. Uhićen je u Austriji, više od četiri godine proveo je iza rešetaka. No suđenja koja traju nekoliko puta tjedno već sedam godina i njega su izmorila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj maratonskoj utakmici suda i Ive Sanadera – sud zasad vodi 2:1. No poražavajuće je da jedan postupak još nije završio, jedan nije ni krenuo, a niti jedan od pet nije pravomoćan.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo