I NOĆAS EKSPLOZIJA / Sve više provala u bankomate, štete ogromne. Evo kako prepoznati ukradene novčanice..

U 2021. bilo je 79 provala u bankomate, 24 kaznena djela su dovršena

17.8.2022.
20:30
VOYO logo

Provala u bankomate posljednjih je godina sve više. I noćas je još jedan eksplodirao i tako uznemirio građene u jednom zagrebačkom naselju.
Štete su ogromne, a i dalje ima bankomata bez elektrokemijske zaštite koja bi mogla zaustaviti krađu novca.

Još jedna eksplozija dogodila se usred noći. Ovaj put u novozagrebačkom naselju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provala u bankomat ostala je na pokušaju. Do novca nisu uspjeli doći.

"Ono što se promijenilo od 2018. je način počinjenja. Do tada je to uglavnom bilo mehanički, a sada je izazivanjem eksplozije, a sreća je da nije bilo ozlijeđenih", kazala je Marija Goatti, glasnogovornica PU zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutros je na Kajzerici obavljen očevid. Detalje policija ne iznosi, kriminalističko istraživanje još je u tijeku.

Image
u Ulici Žarka Dolinara /

VIDEO Opljačkan bankomat u Novom Zagrebu, obavlja se očevid

Image
u Ulici Žarka Dolinara /

VIDEO Opljačkan bankomat u Novom Zagrebu, obavlja se očevid

"Specifično je da se takva kaznena djela čine u serijama i kada otkrijemo i dokažemo onda uslijedi i razrješavanje tih serija", tvrdi Goati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno takvo dovršeno je u srpnju nakon pljačke bankomata u Malinskoj na otoku Krku, kada su specijalci upali u kuću gdje su osim osumnjičenih pronašli i dokaze - dijelove bankomata, plinsku bocu, pajser, bušilicu i gotovo 800 000 kuna ukradenog novca. Dvojicu muškaraca povezali su s još dvije provale u bankomate.

Kod nas zaštita još nije uvedena, bar ne na svim bankomatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zemlje koje su to uvele prije nas su Španjolska i Portugal jer se zna da je to najlakši put za dolazak do novca", tvrdi Lidija Stolica, predsjednica Udruženja istražnih i zaštitnih djelatnosti.

U 2021. bilo je 79 provala u bankomate, 24 kaznena djela su dovršena. Ukupno u ovoj godini bilo je 56 provala, uspjeli su uzeti novac iz 27 bankomata.
Iz MUP-a poručuju da su zbog porasta provale u bankomate pokrenuli izmjene i dopune Zakona o zaštiti novčarskih institucija. Svi bankomati bi trebali biti elektrokemijski osigurani odnosno u slučaju pokušaja krađe novca aktiviraju se bombice i boja se razlije po novčanicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je boja koja se ne da oprati. Ne možete je isprati ni nakon par godina, vidi se ispod bilo koje UV lampe i ako je gurate u uređaje npr. da platite parking on će tu novčanicu zadržati ili je izbaciti", objašnjava Stolica.

A vidi se i golim okom. Pa policija upozorava kako eventualna pojava obojanih novčanica u javnom opticaju ukazuje na kriminalno podrijetlo novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banke su dobile nalog odnosno rečeno je da imaju tri godine da svake godine moraju po trećinu bankomata zaštititi. Znači ako banka ima 600 bankomata onda svake godine 200 po 200 po 200", kaže stolica.

Do travnja 2024. tako bi svi bankomati trebali imati elektrokemijsku zaštitu novca, a provala, noćnih eksplozija i uznemiravanja građana trebalo bi, računaju zakonodavci, biti manje. No, iz Hrvatske udruge banaka poručuju kako će takva zaštita bankarski sektor ukupno stajati 25 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo