Mise unatoč zabrani okupljanja / Svećenik vrijeđao i 'prokleo' policajca: 'Ako postoji, a postoji, kaznit će te! Bože, jel me čuješ?'

Image
Foto: Ilustracija/Thinkstock

Don Delaš iz Sirobuja je pozivao vjernike na mise unatoč zabrani okupljanja. Kada je stigla policija, vrijeđao ih je

7.4.2020.
9:25
Ilustracija/Thinkstock
VOYO logo

Don Josip Delaš, župnik na Sirobuji, oglušio se na upute Nacionalnog stožera, kardinala Josipa Bozanića i nadbiskupa Marina Barišića. Svećenik u župnoj crkvi Svetog Leopolda Bogdana Mandića htio je održati vjerski obred iako je u cijeloj Hrvatskoj zabranjeno javno okupljanje. 

U nedjelju je, na Cvjetnicu, pozvao vjernike na Svetu misu. Iako je nekoliko ljudi ipak došlo, ispred crkve su zatekli policiju koji su ih podsjetili na odluke Nacionalnog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Delaš je tada sudbonosno podigao prst prema nebu i "zaprijetio" policajcu.

"Ako postoji, a postoji, kaznit će te!", rekao je svećenik ispektoru što su Dalmatinskom portalu ispričai svjedoci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bože, jel me čuješ?", uskliknuo je svećenik okrećući prst prema nebesima.

Istaknuli su i kako ih je takvo ponašanje svećenika šokiralo jer je, kažu, Delaš omiljen zbog svojih propovijedi i skroman čovjek. Don se nakon svega povukao u župni ured, a policija je o svemu obavijestila Stožer i Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sve se ponovilo i u ponedjeljak. Vjernici su došli na misu u 18 sati gdje ih je policija ponovno upozorila na zabranu okupljanja. Don Delaš je zbog toga krenuo vrijeđati policajce i protiv njega je podnesen optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira.

Reagirala je i Splitsko-makarska nadbiskupija: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upoznati smo s navedenim slučajevima. Nadbiskup je već s jednim svećenikom razgovarao, a s drugim će to učiniti te se nadamo da se navedene scene više neće ponoviti. Svima koje su postupci naših svećenika uznemirili se najiskrenije ispričavamo. Koristimo ovu prigodu podsjetiti Vas da je Nadbiskupski ordinarijat poslao više uputa svećenicima i vjernicima da, dok traje opasnost od zaraze, poštuju mjere crkvenih i civilnih vlasti." 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo