A zbog nekih ne isušuju jezera / Svi znaju za Mateja Periša, a ne i za 28 ljudi nestalih u mjesec dana: 'Uz pritisak javnosti policija traži intenzivnije'

Doslovno svaki dan u Hrvatskoj nestane jedna osoba, u zadnjih mjesec dana nestalo je 28 ljudi. A njih osam je mlađe od 18 godina

12.1.2022.
23:10
VOYO logo

Nije Matej jedini. Doslovno svaki dan u Hrvatskoj nestane jedna osoba, u zadnjih mjesec dana nestalo je 28 ljudi. A njih osam je mlađe od 18 godina. 

17-godišnji Kristijan Babić, recimo, prije šest dana se udaljio sa svoje adrese u Zagrebu. U rozim tenisicama iz Nove Gradiške je prije tri dana odšetala i Dragana Amić, djevojčica od 15 godina. Ali njihova imena niste čuli, niti se o njima puno piše. A sjećate li se kad prije 10 godina nestala Antonija Bilić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezine sestre cijelu su Hrvatsku digle na noge, bila je to najveća potraga koju smo ikada vidjeli. Pa nas je zanimalo, u čemu je stvar? Zašto se u potrazi na nesretnom Antonijom Bilić isušivalo jezero, zašto svi znamo sve o Mateju Perišu, a za neke nestale nitko nikad nije ni čuo? Kristina Čirjak...

HGSS, Lučka kapetanija, temeljna policija, specijalna policija, Hrvatska ratna mornarica, ronioci, Obalna straža... svi oni tragaju za 43-godišnjom Splićankom, medicinskom sestrom Angelom Jurčević. Nestala je prije četiri dana, a bila je u sportskoj odjeći i obući crne boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže je na području Žnjana nakon što su na obali pronašli njenu odjeću s tragovima krvi. 

Darko Gavrić, pročelik splitskog HGSS-a:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključno je u svakoj potrazi ne samo u ovoj vrijeme prijave i izlaska na teren. Bez obzira o kojem se doba dana radi, ne moramo čekati 24 sata nego odmah prvoj policijskoj postaji... Počelo je zaista turbulentno, ja se nadam da će to početi padati."

Ne toliko intenzivno, u Zagrebu se traga za 43-godišnjim Draganom. Nakon što je prije tjedan dana izveo djecu u park, izašao je iz kuće i nestao. Njegov mobitel pronađen je na Savskom Mostu. Doma ga čekaju djeca i supruga Ivana Marić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam na što sumnjam, u jednom trenutku mislim da je to napravio namjerno, u drugom trenutku mislim da mu se nešto nije desilo, onda sama sebe smirujem jer znam da nije tip osobe koji bi sebi svjesno naudio."

Da je nestao Matej svi znaju, ali ne i da se godinu dana gubi trag je 34-godišnjem Vedranu Patarčiću sa zagrebačke Malešnice, sportašu triatloncu koji je u veljači otišao u šetnju. U telefonskom razgovoru njegova majka kaže da je nezadovoljna radom policije i kako u godinu dana od njih nije dobila baš nikakvu informaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najopsežnija potraga u Hrvatskoj bila je za Antonijom Bilić koju je na Čikolskom mostu pokupio Dragan Paravinja

13. lipnja 2011. Katarina Bilić, sestra pokojne Antonije Bilić, govorila je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedini scenariji koji prihvaćamo da je živa i da će se živa vratiti kući..."

Obitelj je digla cijelu Hrvatsku na noge, a Milijan Brkić koji je bio pomoćnik ravnatelja policije, naredio je isušivanje jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriminalist Željko Cvrtila: "Nažalost ima slučajeva gdje su potrage intenzivne, a druge nezamjetne. Pod pritsikom javnosti policija zasigurni intenzivinije traži tu osobu, a drugo su podaci koje policija ima u trenutku zaprimanja nestale osobe."

Odnosno policija najprije procijeni je li osoba nestala jer je to sama željela ili je u pitanju neki prisilni i nasilni događaj. Samo od početka godine nestalo je 15 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga je petero maloljetnika među kojima i 15-godišnja Isabela Katarina koja je posljednji put viđena u ulici Svetog Mateja u zagrebačkim Dugavama gdje se nalazi i dom za djecu i mlade.

Ovo nije prvi put da je nestala, a kako neslužbeno doznajemo, pronađena je u popodnevnim satima i vraćena u Centar u Dugavama. Kroz njihovu prihvatnu stranicu na godinu prođe do 400 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Centra Božo Vrkljan: "Tako da njih 10 do 20 posto samovoljno napusti ustanovu. Taj broj je isti otprilike na razini godine. Sada je sve potencirano slučajem iz Beograda, najčešće bježe recidivisti."

Nestali su i 15-godišnja Dragana iz Nove Gradiške koje je odšetala u rozim tenisicama, 18-godišnji Kristijan, 16-godišnji Antonio, obojica iz Zagreba. Maloljetnici bježe od obiteljskih problema ili iz bunta, odlaze iz prihvatnih i popravnih domova, a odrasli zbog psihičkih problema i dugova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Pul, umirovljeni šef zagrebačkog odjela za potrage: "U zadnjih 20-ak godina mislim da je ostalo neriješeno nekih 50-ak osoba za koje nemamo apsolutno nikakva saznanja gdje bi se mogli nalaziti ili gdje su mogli stradati."

Potraga može trajati do 50 godina, osim ako obitelj nestale osobe sudskim putem člana obitelji ne proglasi mrtvim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo