ODLUČIO SUD / Svih petero osumnjičenih u aferi INA ide u istražni zatvor na mjesec dana!

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Uskok je zatražio pritvaranje svih petero uhićenih zbog malverzija s prirodnim plinom

28.8.2022.
21:52
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Sutkinja je za svih petero okrivljenika za veliku pljačku Ine odredila istraži zatvor u trajanju od mjesec dana, doznaje Jutarnji list.

Podsjetimo, Uskok je u nedjelju pokrenuo istragu i zatražio pritvaranje Damira Škugora, Gorana Husića, Josipa Šurjaka, Marije Ratkić i Škugorovog oca Dane Škugora uhićenih u akciji zbog malverzacija s prirodnim plinom koje sumnjiče za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČEKAJU ODLUKU O ISTRAŽNOM ZATVORU /

Pogledajte trenutak privođenja petero osumnjičenih u aferi INA pred Županijski sud u Zagrebu

Image
ČEKAJU ODLUKU O ISTRAŽNOM ZATVORU /

Pogledajte trenutak privođenja petero osumnjičenih u aferi INA pred Županijski sud u Zagrebu

Riječ je o zločinačkom udruživanju na čelu sa Škugorom koji je ININ plin preko Plinare Istočne Slavonije s kojom tvrtka ima ugovor, i gdje je također u Nadzornom odboru - prodavao po tržišno niskoj cijeni tvrtki OMS Upravljanje čiji su vlasnici Josip Šurjak i Goran Husić. Od prosinca 2021. Ina je i direktno prodavala toj tvrtki. Škugor je, kako tvrdi USKOK, bio svjestan očekivanog rasta cijene prirodnog plina. Plin je INA prodavala po fiksnoj cijeni koja je uvijek iznosila 19, 46 eura po megavat satu, bez ugovaranja zaštitnih klauzula, iako tvrtka OMS do tada nije poslovala s plinom. A OMS je pak plin prodavao u inozemstvo u rasponu do 210, 26 eura po megavatsatu. Oko pola milijarde završilo je na računu Škugorovog oca, umirovljenika, koji je da bi zametnuo trag za dio kupio nekretnine u Šibeniku. Sve je to porezna uprava mjesecima istraživala, a Inine interne kontrole očito ništa nisu zamijetile.

Čista korist za osumnjičene bila je veća od 850 milijuna kuna. To su stavljali na račune, kupovali nekretnine, automobile, ulagali u fondove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova operacija je vrlo sofisticirana bila i vidjelo se da netko tko poznaje kretanja na tržištu predviđa stvari i ulazi u ovaj 'posao'. To je odrađeno profesionalno. Pranje novca je odrađeno amaterski. Ne možete nekoga tko ima redovnu penziju koja u Hrvatskoj biti velika odjednom ga zatrpati s toliko novca. Mora doći kontrola. Pravo je čudo, ako je to trajalo dvije godine, što ranije došla nikakva kontrola. To pokazuje i slabost sustava. Premda je sustav na kraju reagirao i koliko čujem blokirao 800 milijuna kuna. Tako da, ovdje postoji nada da će se obeštetiti oštećena tvrtka", komentirao je odvjetnik Anto Nobilo u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo