'Morska vila' na dnu / Svjedok potonuća u Splitu: 'Kapetan je odmah naredio da svi idu ča.' Vještak za RTL otkriva najgoru sankciju

'Cila ta šteta će ići na vlasnika ili na neki drugi način rješavati. A dalje od alkohola nitko dalje neće ni tragati', kazao je stručnjak

24.7.2022.
19:27
VOYO logo

Pijani kapetan, turističkim brodom na kojem je bilo 50 putnika, zabio se u splitsku Zapadnu obalu i potopio brod. Svi putnici su prije toga evakuirani tako da nitko nije stradao, a kapetan je priveden. Dragana Eterović

U sitne noćne sate na Zapadnoj obali čuo se udarac, a zatim i vika na izletničkom brodu. 21 metar duga "Morska vila" udarila je u rivu. Kroz rupu u pramcu more je ulazilo. 50-ak putnika iskrcalo se na obalu, a brod je uskoro potonuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vozio brod nezakonito!? /

Šef Uprave sigurnosti plovidbe o potonuću u Splitu: 'Upravljala je osoba kojoj su istekle pomorske svjedodžbe'

Image
Vozio brod nezakonito!? /

Šef Uprave sigurnosti plovidbe o potonuću u Splitu: 'Upravljala je osoba kojoj su istekle pomorske svjedodžbe'

Svjedok Antonijo Ivanišević: "Odmah, čim su bubnili mislim da je kapetan dao naredbu da se maknu svi ča. U međuvremenu je brod počeo primat more, nisu valjda momci mogli izbaciti more, ali nemojte me držati za rič. Nisam bio na brodu. I desilo se što se desilo, neizbježno."

Zbog potonuća došlo je do istjecanja goriva, koje se od sinoć branama pokušava zaustaviti, a kapetan je na ispitivanju u policiji koja je utvrdila da je upravljao brodom pod utjecajem alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićanin Srđan Franić kaže: "Sigurno je došao velikom brzinom tu, jer morao je smanjiti brzinu. Ili nešto nije bilo u redu ili je bilo veselja na bordu. Jer ne možete kad ulazite u luku ulaziti brzinom od 5 do 6 milja. To nešto nije u redu."

Splićanin Joško Barić smatra: "Očito ljudi koji su uzeli u najam ili rade ovaj posao, nisu dorasli ili nemaju znanja i iskustva. I to se događa. Danas može biti bilo tko kapetan ili vodit brod I brodicu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzroke nesreće utvrdit će istraga, a moguće je, kažu stručnjaci, da je došlo i do mehaničkog kvara.

Sudski vještak za pomorski promet Damir Višić: "Alkohol je negativno u svemu skupa. Međutim sigurno je bio i neki mehanički kvar tako da uzrok toga je prije mehanički kvar, a alkohol sigurno nije pozitivno u cijeloj priči."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što god je dovelo do nesreće kapetan će odgovarati zbog ugrožavanja putnika, jer je imao alkohol u krvi. A to donosi i probleme sa odštetom.

"Najgore su sankcije što mu osiguranje neće pokrit ništa, cila ta šteta će ići na vlasnika ili na neki drugi način rješavati. Ali dalje od alkohola nitko dalje neće ni tragati", dodao je vještak Višić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benzinska postaje koju koriste brojni brodovi, a na kojoj se nesreća dogodila, zatvorena je za promet dok traje očevid i dok se brod ne izvuče s dna.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo