DOSJE RTL-HR-A / Tajne zaboravljenih slučajeva: Raskomadali starca, odrezali mu glavu i noge, na groblju ubijeni odvjetnik i sin...

Image
Foto: PIXSELL/Vijesti.hr/Shutterstock

U nekoliko nastavaka RTL.hr se prisjeća najgorih zločina koji nikada nisu dočekali sudski epilog, a ubojice nikada nisu pronađene

29.11.2020.
9:40
PIXSELL/Vijesti.hr/Shutterstock
VOYO logo

U posljednjem nastavku serijala o neriješenim zločinima u Hrvatskoj prisjećamo se, između ostalog, ubojstva uglednog odvjetnika i njegovog sina. Ubijeni su vatrenim oružjem dok su išli na grob drugom odvjetnikovu sinu.

Split je prije osam godina uznemirila vijest da je pronađen torzo starijeg muškarca kojem su odsječene noge i glava koja je naknadno pronađena zamotana u novinski papir i plastičnu vrećicu. Nije otkriveno niti tko je žrtva, a kamoli ubojica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stanu u Zagrebu je nasmrt izboden student. Osim što nije pronađen ubojica, policija je tijekom očevida i istrage napravila niz proceduralnih pogrešaka... 

Likvidiran kontroverzni ugostitelj i suradnik Udbe, sjekirom nasmrt izudaran muškarac

Branko Bijelić (72), kontroverzni riječki ugostitelj i navodni suradnik Udbe likvidiran je u rujnu 2004. godine u automobilu ispred kuće na riječkom predjelu Costabella. Upucan je iz vatrenog oružja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo tijelo nađeno je u upaljenom automobilu s pištoljem na sjedalu pored njega. Likvidacija Bijelića nosila je potpis profesionalnog ubojstva. Naime, pored legalnog ugostiteljskog posla, Bijelić je navodno imao značajne veze s kriminalnim podzemljem u Hrvatskoj i Srbiji.

Puno se nagađalo o tome tko je i zašto ubio Bijelića, u pojedinim krugovima opisivanog kao čovjeka za specijalne zadatke negdašnjih službi. Naime, i u vrijeme bivše države otvoreno se pričalo o njegovoj povezanosti s Udbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOSJE RTL-HR-A /

Tajne zaboravljenih slučajeva: Djevojci prerezan vrat na radnom mjestu, brutalno izboden na stubištu, likvidiran 'Smogovac'...

Image
DOSJE RTL-HR-A /

Tajne zaboravljenih slučajeva: Djevojci prerezan vrat na radnom mjestu, brutalno izboden na stubištu, likvidiran 'Smogovac'...

U listopadu iste godine, na vrhu Martinšćica na području Kostrene nađen je 60-godišnji muškarac koji je nasmrt izudaran sjekirom ili nekim drugim predmetom i koji je nakon dva sata preminuo u riječkoj bolnici.

Ivan Budimir (37) izrešetan je u siječnju 2005. godine u Rudešu ispred zgrade u kojoj je živio. Vlasnik kafića Broadway i videoteke policiji bio poznat kao počinitelj više kaznenih djela s elementima nasilja. Njegovo mrtvo tijelo pronašla je supruga. Navodno se bavio kamatarenjem i bio je povezan s krim-miljeom, ali je obitelj to opovrgavala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrešetan nogometni menadžer

Nogometni menadžer Dino Pokrovac ubijen je u lipnja 2005., rafalom u klasičnoj sačekuši na stubištu zgrade u kojoj je živio u zagrebačkom Trnju. Ubojica je u njega ispalio nekoliko hitaca iz vatrenog oružja i pobjegao. Odnio je torbicu koju je oko pasa imao Pokrovac. Nekoliko mjeseci prije ubojstva zapaljen mu je Mercedes, ali je on tada tvrdio da se auto sam zapalio. Imao je bogat splet financijskih aktivnosti: od menadžerskog vođenja karijera velikog broja nogometaša, preko autopraonice i ugostiteljstva. Glavni izvor prihoda navodno mu je bio posuđivanje novaca na crnom tržištu. Pokrovac je navodno imao podužu listu dužnika.

Ispred kuće ubijen vlasnik Montmontaže. Ubojici se zaglavio pištolj

Nikola Lisičar (61), vlasnik Montmontaže, smrtno je ranjen iz vatrenog oružja u abdomen ispred svoje kuće u zagrebačkoj Trnovčici krajem siječnja  2006. godine. Preminuo je u bolnici 15. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Muškarca koji ga je napao nije prepoznao. Nakon što je ovaj zapucao, Nikola ga je pitao: 'Zašto ja?', ali nije dobio odgovor. Kazao je da je muškarac nakon prvog pucnja htio još pucati u njega, ali se pištolj zaglavio, pa nije uspio. Policiji je dao detaljan opis muškarca te su izradili foto robot. Koliko znam, imali su osumnjičenika, ali pokazalo se da nije ubojica'', kazala je udovica Anica 11 godina nakon ubojstva za 24 sata.

Ona i članovi obitelji smatraju da je ubojstvo Nikole Lisičara, koji je preminuo u bolnici od posljedica ranjavanja, bilo naručeno isključivo zbog poslovnih razloga i to od dobro upućene osobe koja je znala kada će i gdje vlasnik Montmontaže biti tog jutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Lisičar  u bolnici detaljno policajcima opisao ubojicu kao i napad, ubojstvo nije riješeno.

Likvidiran Krasniqi, navodni albanski narko boss

U ožujku iste godine je hicima iz vatrenog oružja ubijen Lulzim Krasniqi, navodni albanski narko boss, ubijen je hicima iz vatrenog oružja u novozagrebačkom naselju Travno ispred zgrade u kojoj stanuje. Krasniqi je 29 puta kazneno prijavljen zbog prijevara, zloporaba položaja, lihvarskih ugovora, iznuda, krivotvorenja isprava, prikrivanja, nasilništva, no nikada nije bio osuđen. Nekoliko mjeseci prije ubojstva bio mu je zapaljen Mercedes. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na groblju ubijeni odvjetnik i njegov sin

Utjecajni malološinjski odvjetnik Hrvoje Lešić (58) i njegov sin Domagoj (21)ubijeni su vatrenim oružjemu listopadu 2006. na ulazu u seosko groblje. Ubojica ih je sačekao na osamljenom seoskom groblju, gdje je odvjetnik subotom odlazio na grob svog drugog sina koji je preminuo. Pored odvjetničke prakse, Lešić se bavio nekretninama i turizmom.

Činjenica da je Lešić vodio detaljne bilješke o svim transakcijama koje je obavljao te ljudima s kojima je dolazio u kontakt, istražiteljima je dala dodatne tragove. Članovi obitelji Lešić u posjedu su kopija dokumenata, prema kojem ispada da su Hrvoja Lešića prije smrti reketarili ljudi iz zagrebačkog podzemlja. U dokumentu, Lešić detaljno navodi okolnosti susreta s ljudima, koji su od njega tražili 42 tisuće eura, kao svojevrsnu jednokratnu policu životnog osiguranja, a Lešić je, čini se, bio prisiljen platiti taj reket. Lešićev sin, Krešimir, Novom listu je izjavio kako je njegov otac novac platio u dva navrata, a navodno ga je predao bivšem specijalcu, kasnije vlasniku jedne zaštitarske tvrtke. Sin se tad pitao koliko je njegov otac ukupno isplatio novca za takav reket, a da to obitelj nije ni znala. Navodno je pred smrt stalno trebao sve više i više novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nema niti jedne bilješke ili papirića mog pokojnog oca kojeg nisam predao policiji, sve u nadi da će im to pomoći da uhvate ubojicu. Znao sam da su mog oca reketarili, iako nikada nisam upoznao te ljude s kojima se našao u Zagrebu. Novac im je predao u dva navrata. Znate, moj je otac, s tim pismom i prijetećim porukama odlazio na mnoge adrese, no umjesto toga sve su zanimale samo naše poslovne knjige. Sve što mu se događalo i točno s kim se nalazio uredno je evidentirao, pa je tako kao mudar čovjek, pribilježio i serijske brojeve dvadeset novčanica u apoenima od 500 eura koje je isplatio bivšem specijalcu i sada vlasniku jedne zaštitarske tvrtke. Išao je toliko daleko, da je zapisivao tablice i sumnjivih automobila koji su se stalno vrzmali oko kuće'', rekao je za Novi list, u ožujku 2007. godine, Krešimir Lešić.

Opet obračuni u krim miljeu

U središtu Osijeka u prosincu 2006., pred ulazom u restoran, ubijen je Samir Nukić. Pošao je na privatnu večeru za uski krug odabranika koji su proslavljali ponovni početak rada restorana. Kad je htio otvoriti vrata restorana i ući, netko ga je izrešetao. Slučaj nikada nije razriješen. Navodno je Nukiću glavni izvor prihoda bio vezan uz reketarenje brojnih kafića, ali i poslovnih prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana kasnije, Davor Zečević Zec, optuženik iz tzv. zločinačke organizacije, likvidiran je preciznim hicem iz snajpera u glavu. S njim je bila njegova djevojka, a nalazili su se ispred zgrade u kojoj je ona stanovala. Ubijen je dok je bio na slobodnom vikendu, a samo ga je koji tjedan dijelio od odlaska na uvjetnu i napuštanja lepoglavskog zatvora. Nagađalo se da je likvidacija osveta za Željka Šobota za čije ubojstva je bio optužen, ali oslobođen zbog nedostatka dokaza. Ubojica je u zasjedi otpilio drvo i hladnokrvno čekao.

U veljači 2008. godine u kafiću ''Bugzy'' u zagrebačkoj Dubravi ubojica je izrešetao Vinka Rodića Bingulu. U trenutku pucnjave bio je u društvu braće Zorana i Roka, tri gosta i konobara. Zoran i Roko su ga nakon pucnjave autom prevezli u KB Dubrava, gdje je sljedeći dan od zadobivenih ozljeda preminuo. Braća Sebastijan, Vinko i Zoran u policijskim su evidencijama zavedeni zbog 10-ak kaznenih djela iznuda, nasilničkog ponašanja i protupravne naplate duga. Ubojica je nepoznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljeni autoelektričar pronađen mrtav u garaži vezanih nogu i pokriven dekom

Umirovljeni autolektričar Damir Dabac (68), iz Prikraja kod Dugog Sela, ubijen je u ožujku 2009. u u svojoj kući udarcima tupotvrdim predmetom. Nesretnika je mrtvog u garaži posve slučajno našao susjed koji je ispričao da je kod njega došao popraviti auto. Pronašao ga je razbijene glave kako leži na podu. Kazao je i da su vrata garaže, kada su ga pronašli, bila otključana, a ključ je bio u bravi iznutra.

Kuća je bila puna krvavih tragova. Noge su mu bile vezane, a tijelo prekriveno dekom. Pretpostavlja se kako ga je ubojica smaknuo u kući i odvukao u garažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriveno je da je u mjesec dana, prije nego je nesretni Dabac pronađen mrtav, u okolnim selima policija zabilježilašest provala. Nagađalo se da je Dabac žrtva serijskih provalnika, ali istraga nije dovela do ubojice.

Umirovljeni policajac ubijen na pustom parkiralištu

Umirovljeni zagrebački prometni policajac Srećko Kolovrat (49), likvidiran je u studenom u Sesvetskoj Selnici, na pustom parkiralištu pokraj pruge. Ubojica mu je ispalio najmanje četiri hitca u glavu i pobjegao. Po dlasku u mirovinu i napuštanju policije, navodno se bavio nezakonitim poslovima te je volio kockati i bio je u dugovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netko ubio starca pa mu odsjekao glavu i noge

U listopadu 2012. godine, na plaži na splitskom Žnjanu je slučajni prolaznik pronašao vrećicu u kojoj je bila ljudska noga. Nakon tjedan dana je drugi prolaznik osjetio nesnosan smrad koji se širio iz lukobrana na Zenti. Na teren su izišli forenzičari te je utvrđeno da se radi o torzu starije muške osobe koje je bilo zabijeno u lukobran i skriveno s nekoliko većih kamena.

Dan poslije, stotinjak metara dalje od mjesta na kojem je bilo skriveno tijelo bez glave i nogu, policija je u lukobranu pronašla i glavu žrtve, koja je bila zamotana u novinski papir i ubačena u najlonsku vreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obdukcija je pokazala da se radi o starijem muškarcu u dobi između 65 i 70 godina koji je izmasakriran nakon smrti. Utvrđeno je da je bio slabije pokretan jer su mu nokti na nogama bili dosta dugi i zapušteni. Imao je prijelom lijeve ključne kosti, te prijelome osam rebara na lijevoj strani grudnog koša i sedam rebara na desnoj strani. Te ozljede su nastale dok je još bio živ. Prema nalazu obdukcije, mogle su nastati deset do petnaest dana prije otkrića tijela, i to pri padu s visine, te udarcima.

Tijelo je bilo nago, bez ikakve odjeće, a istražitelji nisu mogli identificirati žrtvu ni preko zubala jer mu je nedostajao velik broj zubi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajci su kontaktirali sve institucije na području Splitsko-dalmatinske županije i šire koje imaju kontakta sa starijim slabo pokretnim osobama. Ispitane su patronažne sestre, djelatnici centara za socijalnu skrb, djelatnici domova za stare, provjeravalo se po bolnicama, ordinacijama liječnika obiteljske medicine, a fotorobot žrtve je bio objavljen i u medijima.

No, ništa nije pomoglo, nitko nikad nije čuo za nesretnog muškarca, nitko nikad nije primijetio niti prijavio da nedostaje osoba koja odgovara opisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Golubić (38), vlasnik kafića ''Princ Student'' ubijen je hicima iz pištolja dok je ulazio u auto na Savskoj cesti u Zagrebu u ožujku 2012. Pričalo se da je bio upleten u sumnjive poslove s autima te, navodno, s drogom. Ubojica je nepoznat.

Student nožem izboden u stanu. Sumnja na njegova brata i nevjerojatni propusti policije

Student građevine Hrvoje Turibak (24) nožem je izboden u stanu u zagrebačkom naselju Špansko u srpnju 2012. U lokvi krvi ga je pronašao njegov mlađi brat Tomislav. Na vratima stana, u kojem živio s roditeljima i mlađim bratom, nije bilo tragova provale. Obdukcija je pokazala kako je imao rane na prsima i vratu. Istražitelji su se ubrzo fokusirali na brata Tomislava kao glavnog osumnjičenog. Bilo im je sumnjivo što je odbio poligraf, a pokušali su srušiti i njegov alibi. Utvrdili su kako je Hrvoje ubijen između 13.30 i 14.55 sati. Roditelji su izašli oko 13.30 sati ostavivši sinove same u stanu. U 14.55 sati policija je zaprimila poziv susjede koja je javila da je Tomislav pronašao ubijenog brata. Tomislav je rekao policiji da je otišao od Španskog do Jaruna na rolama, sjeo na tribine kako bi se odmorio te se onda vratio u Špansko. Nadzorna kamera snimila ga je u 13.57 sati kod hotela Antunović. U 14.21 sati snimile su ga kamere na Vrbanima, a potom je opet snimljen kod hotela Antunović u 14.38 sati kako se vraća kući. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza krvi nađene na Tomislavovim koturaljkama pokazala je da je riječ o njegovoj krvi i potvrdila njegovu priču da je pao. Tomislav je pušten, a ubrzo je odvjetništvo odbacilo i kaznenu prijavu protiv njega.

Policija je tijekom očevida počinila brojne pogreške. Bez dopuštenja Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu otpečatili su stan te su dopustili obitelji da ukloni sve tragove krvi. Nisu uzeli tragove ni s tepiha na kojem je ležao ubijeni mladić, a koji je kasnije tijekom čišćenja završio u smeću. Osim toga, policajac je bez rukavica dirao nož i ostavio na njemu svoje otiske.

Profesor i prvak u hrvanju pronađen smrskane glave na plaži Zrće

U kolovozu 2013. godine na plaži Zrće na otoku Pagu je u ranim jutarnjim satima s teškim ozljedama glave pronađen zagrebački profesor i prvak u hrvanju Marijan Vukelić (62). Dva dana kasnije, podlegao je ozljedama u zadarskoj bolnici. Glava mu je bila smrskana, a obdukcija je pokazala da je smrt nastupila zbog frakture lubanje i nagnječenje mozga, koje je zadobio od udaraca tupim predmetom. Pokraj tijela pronađeni su novčanik sa novcem i dokumentima, te ključevi automobila koji je cijelo vrijeme bio na parkiralištu na Zrću.

''Bio je iznimno mirne prirode i žena je zapravo jedino oko čega bi se posvadio. Ljubomora može biti vrlo opasna. Iako se nikada nije skrasio, te je uvijek bio jako diskretan kada su u pitanju bile teme takvog tipa, žene su ga strašno voljele. Bio je iznimno vitalan i u životu nikada nije kalkulirao, a takvi, kao što je poznato, najgore prolaze'', kazao je za Slobodnu Dalmaciju  brat Marijana Vukelića dan nakon njegova pokopa u Donjem Kosinju.

Nasmrt pretučena umirovljenica u svom stanu

U rujnu 2013. godine nasmrt je u svom stanu u Rijeci pretučena umirovljenica Lidija Kukura (77). Ubojica ju je tupim izudarao po glavi, a potom joj je navodno ukrao nakit koji je u tom trenutku imala na sebi.

Sestre pekle kolače kada je došao ubojica. Obje ih je ubio, a muža jedne od njih ranio 

Sestre Vukosava Goranović (55) i Milica Zeba (53) skončale su u prosincu 2013. godine. Spremale su kolače u Miličinoj kući na adresi Žuti breg 67 u Zagrebu kada je ubojica pozvonio i Vukosavi ispalio hitac u glavu. Tada je izašla i njezina sestra Milica pa je ubojica pucao i u nju. Čuvši pucnjavu, iz susjedne je kuće izašao Miličin suprug Stipo Zeba. Tijekom hrvanja je ubojica uspio ispaliti nekoliko hitaca i ranio Zebu. Nakon toga je sa svojim pomagačem pobjegao.

Liječnici su uspjeli spasiti Stipu, dok je njegova supruga Milica podlegla ozljedama. Sin ubijene Vukosave Goranović, Slavko, nakon vijesti o ubojstvu odmah se vratio iz Njemačke, kamo se odselio nekoliko mjeseci prije. Jedna od špekulacija o motivima ubojstva je bila i da su povod Slavkovi dugovi. No, to nije dokazano, a ubojice, unatoč fotorobotima i nagradi od 50 tisuća kuna koju je raspisao MUP, nisu otrivene.

Likvidiran Vinko uljević Klica nakon mise, raspisana nagrada od milijun kuna

Umirovljeni časnik HVO-a Vinko Žuljević Klica ubijen je u svibnju 2015. Bila je nedjelja i ubijen je nakon mise u blizini crkve svetog Antuna Padovanskog u Sesvetama. Njegovom autu je Škoda prepriječila put, a tada su u njega pucali s motocikla. Pokušao je pobjeći, ali ga je ubojica tako ranjenog sustigao i iz blizine mu pucao u glavu.

Policija je nakon ubojstva osnovala posebnu radnu skupinu koja bi trebala razriješiti likvidaciju. Objavili su i kako u razrješavanju likvidacije surađuju s policijama BiH i Srbije.

2016. je policija objavila fotografije muškarca za kojeg vjeruju da ima korisne informacije u slučaju Žuljevićeva ubojstva, a ponudili su i nagradu od 50 tisuća kuna za korisne informacije o slučaju. 2017. godine u suradnji s institucijama RH, a u svrhu rješavanja ubojstva, obitelj i prijatelji, uz policijsku nagradu, raspisali i nagradu od još milijun kuna.

Umirovljeni časnik HVO-a Vinko Žuljević Klica tijekom rata u BiH bio je pripadnik postrojbi Mladena Naletilića Tute. Nakon završetka rata dolazi u Zagreb i postaje blizak prijatelj Vjeke Sliška, kralja poker-aparata.

Žuljević je ubio agenta HIS-a Veselina Marinova u lipnju 2002. u kafiću u Zagrebu, ali je oslobođen optužbi jer ga jer je utvrđeno da se radilo o samoobrani.

Mladi Francuz ubijen, njegovo tijelo zapaljeno pa ostavljeno u šumi kod Gornjeg Jelenja

Za policiju je još uvijek zagonetka tko je i zašto ubio Eliota Charleta (24) francuskog plivača. Ubojica je njegovo tijelo zapalio benzinom nadajući se da će izgorjeti, ali je tijelo bilo samo djelomično karbonizirano. Riječka policija ga je u suradnji s Europolom uspjela identificirati. 

Tijelo je pronađeno 20. ožujka ove godine u šumi na području Gornjeg Jelenja na području općine Bakar

''Spreman sam ponuditi 5000 eura onome tko policiji da informaciju koja će otkriti tko je ubojica mog unuka. Eliot je u Hrvatsku došao kao turist avionom, nadao se da bi mogao naći posao u nekom restoranu, ali je brutalno ubijen. Želimo da policija pronađe njegova ubojicu, ali mi nažalost od policije u Rijeci nismo dobili nikakve informacije'', kazao je djed pokojnog mladića za Jutarnji list.

Utvrđeno je da je mladi Francuz ubijen na drugom mjestu i dovezen u šumu. Motiv, kao ni ubojica, nisu poznati.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo