Prvi dio / Tamna strana Hrvatske u 2019. - Leš u škrinji, bacio djecu s balkona, ubila bebu pa otišla na posao...

Image
Foto: Damir Špehar/Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Godina koja je iza nas, nažalost, bilježi i neke stravične događaje u Hrvatskoj

31.12.2019.
15:00
Damir Špehar/Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
VOYO logo

2019. godina ostat će zapamćena i po stravičnim zločinima koji se ne pamte u ranijoj hrvatskoj povijesti poput šesterostrukog ubojstva na zagrebačkoj Kajzerici gdje je hladnokrvno uz petero odraslih ubijen i 10-godišnji dječak.

Slučaj 'škrinja' je svakako jedan od jezivijih slučajeva, a zaokupio je pažnju i svjetskih medija baš kao i pomahnitali otac koji je bacio četvero djece s balkona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo pregled najacrnjih slučajeva, ali i značajnijih presuda i sudskih odluka koji su obilježili 2019. godinu.

Šest godina silovao vlastitu kćer

Početkom godine je uhićen je 50-godišnjak zbog teških kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta te protiv spolne slobode. Naime, nesretna je djevojka, iz jednog mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji, od svoje 12. godine trpjela obiteljski užas. Otac joj je oduzeo šest godina odrastanja do punoljetnosti. Trpjela je nesvakidašnji užas, alkoholizam i neimaštinu. Kada je navršila 18 godina, maknula se od oca s kojim je sama živjela, no on joj nije dao mira ni kada je zasnovala svoju obitelj. Maltretirao ju je psihički, uznemiravao i prijetio tako da se naposlijetku slomila i prijavila oca zlostavljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubio sestru, njezinog sina i svekrvu pa se objesio

Stravičan zločin potresao je početkom siječnja mještane Sukošana kod blizini Zadra.  Muškarac Č.K. je hladnim oružjem počinio trostruko ubojstvo. Ubio je svoju sestru (65), njezinog sina (38) i njezinu svekrvu (82). Ubio ih je oko 7 sati, a u polju iznad Sukošana oko 15 sati pronađen je mrtav. Objesio se. Razlog su najvjerojatnije bili imovinsko pravni odnosi.

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U požaru hidroelektrane Plat kod Dubrovnika poginula trojica djelatnika

Požar u hidroelektrani Plat buknuo 10. siječnja. Poginuli su Mate Maškarić (35), Ivica Zvrko (47) i Davor Pozniak (33). Još tri osobe su bile ozlijeđene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Image
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Osuđen Daruvarac koji je brutalno premlatio djevojku

Darko Kovačević Daruvarac proglašen je krivim na Općinskom sudu u Zadru jer je pretukao i teško ozlijedio 18-godišnju djevojku. Nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora. Za nanošenje teških tjelesnih ozljeda dobio je 4,6 godina a za prijetnje 10 mjeseci. Ukupno je objedinjeno na pet godina. U lipnju mu je Županijski sud u Splitu smanjio kaznu za jednu godinu.

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Nasmrt zatukao stare susjede batom za meso jer su mu dali premalo brašna

Mladić (24) je krajem siječnja u stanu na solinskoj Širini batom za meso usmrtio svojeg susjeda (92) i njegovu suprugu (87). Starcu je zadao više udaraca po glavi i tijelu od kojih je umro, dok je ženi zadao više udaraca nanijevši joj teške ozljede glave i tijela zbog kojih je nakon nekoliko dana preminula. Ukrao je nakit, novac i druge predmete iz stana. Ubojica je pozvonio na vrata stana u kojem su živjeli supružnici. Vrata je otvorila žena, te je mladi susjed zatražio brašna kako bi spremio palačinke. Nezadovoljan količinom koju je dobio, iz kuhinje je dohvatio bat za meso i prvo njime teško ozlijedio ženu koja se onesvijestila, a potom je napao muškarca koji je bio u dnevnom boravku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL
Image
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL

Ubojstvo u Solinu

Ubio suprugu i punca, ranio punicu pa presudio sebi

Tragedija koja je potresla Dubrovnik dogodila se krajem siječnja u ranim jutarnjim satima. Naime, Đivo Banović pozvonio je na vrata kuće u kojoj su, u samoj gradskoj jezgri, živjeli roditelji njegove supruge. Ona se kod njih sklonila nakon što je bila prisiljena napustiti svoj dom pred nasilnim suprugom. Krvavi pohod uslijedio je nakon što mu je nesretna žena najavila razvod. Banović je prvo hicem iz pištolja ranio punicu, koja je uspjela pobjeći u sobu i pozvati policiju, a zatim je ubio punca te, na koncu, i svoju suprugu. Potom je presudio i sebi. Ubojstva je počinio iz pištolja.

Image
Foto: Dubrovački dnevnik
Image
Foto: Dubrovački dnevnik

Trostruko ubojstvo u Dubrovniku

Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac iz tragedije na Kornatima, napokon dočekao pravdu

Općinski radni sud u Zagrebu 1. veljače je donio nepravomoćnu presudu prema kojoj Republika Hrvatska i Grad Šibenik Frani Lučiću moraju isplatiti 2,9 milijuna kuna odštete. Osim toga, država i grad su mu dužni isplaćivati mjesečnu rentu od 1.500 kuna za medicinske preparate i prehranu, kao i 4.500 kuna za tuđu pomoć i njegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moraju mu nadoknaditi i 617 tisuća sudskih troškova.

''Čekao sam na ovo 19 godina. Nadam se da ću dočekati pravomoćnu presudu da mogu živjeti normalno kao i svaki drugi čovjek'', poručio je nakon izricanja presude Lučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sin jastukom udavio oca jer mu nije dao auto

Početkom veljače na Staševici kod Ploča došlo je do svađe između oca i sina, a svađa je završila tragično. Sin Nikola je tražio ključeve osobnog automobila, a otac Zoran mu ih nije htio dati jer nije imao položen vozački ispit. Nakon svađe i naguravanja, Nikola je otišao na kat kuće i tamo se zatvorio u sobu. Njegov otac je nedugo nakon toga došao za njim kako bi ga umirio i izgladio nesporazum. Međutim, situacija je eskalirala. U napadu bijesa i agresije Nikola je savladao oca Zorana, koji je bio bolestan i nije imao fizičku kondiciju. Nedugo nakon toga ga je udavio.

Osuđen bivši policijski načelnik, Željko Dolački, zbog krađe zlata

Suspendirani policijski načelnik Željko Dolački 5. veljače je na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog optužbi da je u travnju 2016. lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura koji nikada nisu pronađeni. Nalazi se u zatvoru gdje čeka pravomoćnost presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

U škrinji pronašli mrtvu djevojku koja je ondje bila čak 19 godina

Nezapamćen slučaj koji je izazvao pozornost i svjetskih medija, dogodio se sredinom veljače u međimurskom mjestu Palovec. Ondje je, naime, u škrinji u obiteljskoj kući pronađen leš Jasmine Dominić koja je nestala još 2000. godine. Optužnica tereti njezinu sestru, Smiljanu Srnec, da ju je zatukla tupim predmetom u glavu, a potom 'spremila' u škrinju gdje je mrtvo tijelo bilo sakriveno gotovo 20 godina. Smiljani Srnec u tijeku je suđenje na Županijskom sudu u Varaždinu.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, Sanjin Strukic/PIXSELL

Sin sjekirom smrskao glavu ocu na spavanju

U noći 16. na 17. veljače 2019. u obiteljskoj kući u Đurđenovcu, sin je ubio vlastitog oca. U optužnici se navodi kako je nesretni 66-godišnji otac legao na kauč u dnevnoj sobi. Tada je sin iz drvarnice donio sjekiru, prišao ocu i tupim metalnim dijelom sjekire ga udario u zatiljak dok je otac potrbuške ležao licem okrenutim prema jastuku. Nesretni 66-godišnjak je ubrzo preminuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Dvojica muškaraca danima ležala mrtva u kući

U Novom Virju kod Našica krajem veljače u obiteljskoj kući su pronađena mrtva tijela muškaraca u dobi od 56 i 61 godinu. Utvrđeno je da je smrt nastupila između 1. i 20. veljače. Marinko i Stjepan su zajedno živjeli jer je Marinko bio Stjepanov podstanar, a voljeli su 'zaviriti i u čašicu'.  Policija je dojavu dobila od susjeda koji je pokušao doći do njih s obzirom da ga je kontaktirala Marinkova kćer iz Zagreba. Vidio je njihova mrtva tijela i odmah pozvao policiju. Otrovali su se ugljičnim monoksidom. Naime, iako u kući nisu imali plin, imali su peć na kruta goriva koja nije redovito održavana.

Image
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Image
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Dvojica muškaraca pronađena mrtva

Ubila novorođenče, zamotala ga u vreću, ostavila ispod kreveta pa otišla na posao

U kući u Dubravcu pokraj Varaždina, u veljači je pronađeno mrtvo novorođenče. Beba pronađena zamotana u plahtu i stavljena u crnu vreću pod krevetom. 28-godišnjakinja koja je skrivala trudnoću, rodila je u obiteljskoj kući te je otišla na posao. Ondje joj je pozlilo pa je prevezena na hitni medicinski prijem gdje je utvrđeno da je nedavno rodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Otac na Pagu četvero djece bacio s balkona

54-godišnjaka se tereti da je počinio kaznena djela teških ubojstava u pokušaju. Rastrojeni otac je oko 6,20 sati 28.veljače svoje četvero djece u dobi od 8, 7, 5 i 3 godine bacio s balkona stana s visine od 4,95 metara, a što je za posljedicu imalo da je dvoje djece zadobilo teške tjelesne ozljede opasne po život.

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

>>>Nastavit će se...<<<

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo