Drugi dio / Tamna strana Hrvatske u 2019.: Na odmorištu ubio 3 djevojke, masakr u CZS-u, misteriozna smrt pročelnika...

Image
Foto: Damir Špehar/Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Godinu koja se bliži kraju, nažalost, pamtit ćemo i po nekim stravičnim događajima u Hrvatskoj

30.12.2019.
16:12
Damir Špehar/Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
VOYO logo

Godina 2019. ostat će u sjećanju i po stravičnim zločinima koji se ne pamte u novijoj hrvatskoj povijesti poput šesterostrukog ubojstva na zagrebačkoj Kajzerici kada je uz petero odraslih hladnokrvno ubijen i 10-godišnji dječak.

Slučaj ''Škrinja'' svakako je jedan od jezivijih, a zaokupio je pozornost i svjetskih medija baš kao i pomahnitali otac s Paga koji je bacio četvero djece s balkona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo pregled najcrnjih slučajeva, ali i važnijih presuda i sudskih odluka koje su obilježile 2019. godinu.

Tomislav Horvatinčić osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora

Poduzetniku je u ožujku izrečena nepravomoćna presuda od 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro. Osim zatvorske kazne izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima na pet godina. Županijski sud u Zadru potvrdio je početkom prosinca kaznu, no Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević nastavlja borbu zakonom predviđenim pravnim koracima s obzirom na to da nema pravo žalbe jer je riječ o pravomoćnoj presudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Vrhovni sud potvrdio presudu Višnji i Zdravku Pevec

Vrhovni sud potvrdio je u ožujku presudu Županijskog suda u Bjelovaru prema kojoj su Zdravko i Višnja Pevec krivi zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i u siječnju 2015. godine osuđeni na zatvorske kazne.

Zdravku Pevecu, podsjetimo, izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i deset mjeseci. Pri tome, polovica kazne preinačena je u uvjetnu, a kako mu se priznaje i šest mjeseci koje je proveo u pritvoru, preostaje mu još oko 11 mjeseci zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovoj supruzi Višnji izrečena je kazna zatvora u trajanju od godine dana, koja je potom zamijenjena radom za opće dobro na način da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada.

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Komšiću koji je 88 puta nožem izbo trudnu djevojku Vrhovni sud smanjio kaznu

Na Županijskom sudu u Zagrebu 9. travnja 2018. godine David Komšić osuđen je na 30 godina zatvora zbog teškog ubojstva iz bezobzirne osvete. S 88 ubodnih i reznih rana ubio je bivšu djevojku Kristinu Krupljan (19) koja je tada bila trudna. No, Vrhovni sud kaznu mu je smanjio na 25 godina. Komšićev odvjetnik je uložio žalbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Osuđena ''krvava Nuša'' koja je nožem ubola bivšeg dečka

Nuša Bunić (22) proglašena je u svibnju na Županijskom sudu u Varaždinu krivom za ubojstvo bivšega dečka Nikole Tureka (30) kojemu je zabila u vrat oštricu od 9,5 centimetara te mu presjekla karotidnu arteriju i nakon toga pobjegla. Osuđena je nepravomoćno na 12 godina zatvora. Ubojstvo se dogodilo 2017. godine. Vrhovni sud joj je u prosincu povećao kaznu s 12 na 14 godina zatvora.

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Pod misterioznim okolnostima u šumi pronađen mrtav pročelnik

Pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice Siniša Palm tragično je preminuo u 37. godini. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je u šumi početkom lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Siniša Palm bio je dugogodišnji djelatnik Gradske uprave, a kratko vrijeme obavljao je i dužnost direktora Informativnog centra Virovitica.

Iako je službeno priopćeno da je mladi pročelnik počinio samoubojstvo vješanjem, još je mnogo nerazjašnjenih stvari kao i neodgovorenih pitanja vezano za taj slučaj. Jedno od njih je i kamo je nestalo 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna, za što je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin optužio upravo Palma. Ostali koji su poznavali Sinišu tvrde da je nemoguće da bi on to napravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Virovitica.net
Image
Foto: Virovitica.net

Kamionom na odmorištu pokosio grupu ljudi, poginule dvije tinejdžerice i jedna djevojka

Kamion zagrebačkih registarskih oznaka naletio je na grupu učenika Osnovne škole Dalj na odmorištu autoceste A3 između Novske i Okučana.

Poginule su dvije 14-godišnjakinje, a teško su ozlijeđene još dvije djevojke, od kojih je jedna kasnije podlegla ozljedama. Na odmorištu su bila djeca 7. i 8. razreda Osnovne škole Dalj koja su putovala na more u Sveti Filip i Jakov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkotestiranjem vozača kamiona utvrđeno je da nije upravljao pod utjecajem alkohola. Podsjetimo, 59-godišnji vozač uletio je tegljačem na odmorište. Prvo je udario u teretno vozilo, naletio na dvije djevojke koje je udarac odbacio na asfalt. Nastavio se kretati i pokosio dvije djevojčice koje su umrle na mjestu. Na kraju je tegljač udario u parkirani osobni automobil i sletio na travu gdje se napokon zaustavo. U razgovoru s policijom vozač je rekao da je skrenuo kako bi natočio gorivo.

Utvrđeno je da je brzinom od 90 kilometara na sat ušao na odmorište. Pregledom digitalnog tahografa ustanovljeno je da od trenutka kad je krenuo s odmorišta kod Županje, gdje se odmarao nakon što je krenuo prema Zagrebu iz Beograda, u kojem je utovario građevinsko ljepilo u vrećama, prevalio 140 kilometara i stalno vozio brzinom od 90 kilometara na sat, sve do trenutka udara u auto zagrebačkih oznaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nikola Čutuk/Ivica Galović/Pixsell
Image
Foto: Nikola Čutuk/Ivica Galović/Pixsell

Djevojčicu otac ostavio u autu, umrla od vrućine

Četverogodišnja djevojčica koja je bila ostavljena u automobilu na visokim temperaturama, preminula je u srpnju u riječkoj bolnici Kantrida. Dijete je pronađeno 4. srpnja bez svijesti u Rovinjskom Selu. U pregrijanom autu provela je više od dva sata  zbog čega joj je pozlilo te je hitno prevezena u pulsku Opću bolnicu, a potom u riječku u kojoj je nakon nekoliko dana preminula.

Dvoipolgodišnjeg dječaka brutalno zlostavljale majka i dadilja

Dječak je u srpnju primljen u Klaićevu bolnicu s ozljedama za koje se sumnja da su posljedica zlostavljanja. Među ostalim imao je prijelom desne nadlaktice, a uočeni su stariji prijelomi obiju podlaktica, hematomi po glavi i leđima te ožiljci za koje se sumnja da su od opušaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječaka iz Zagreba u bolnicu je dovela susjeda, a njoj je dječaka predala djevojka koja ga je čuvala dok je majka radila kao sezonska radnica. Bolnica je cijeli slučaj prijavila policiji. Liječnici su sumnjali i da se nesretnom dječaku davalo nešto od lijekova za smirenje, usto, bio je i pothranjen. Protiv majke i dadilje podignute su optužnice.

Izrešetao socijalnu radnicu i pravnika u Centru za socijalnu skrb

Andrija Drežnjak ušetao se u Centar za socijalnu skrb u Đakovu i vatrenim oružjem ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen. S nekoliko metaka u glavu ustrijelio je pravnika Ivana Pavića koji je od teških ozljeda umro nakon 10-ak dana. Andrija Drežnjak ima 60 godina, već se liječio kao duševni bolesnik, bio je sklon alkoholu i nasilju. I prije je bio prijavljivan za napade u Centru. Motiv za pokolj bilo je nezadovoljstvo iznosom socijalne pomoći (940 kn) koju je primao. Iako se nakon krvoprolića dao u bijeg, uhićen je isti dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Bivša djelatnica HAC-a koja je pijana pregazila djevojku osuđena  na 10 godina zatvora; Vrhovni sud smanjio joj kaznu

Ivana Tena Gotovac Soldić (39) na Županijskom sudu u Splitu 11. srpnja nepravomoćno je osuđena na 10 godina zatvora i doživotnu zabranu upravljanja vozilima B kategorije. Tijekom sudske rasprave priznala je krivnju za izazivanje nesreće na pješačkom prijelazu na Poljičkoj cesti kada je usmrtila 19-godišnju Mariju Ćorić.

Optužnica ju je teretila za vožnju pod utjecajem alkohola i za to je pred sudom kazala kako se osjeća krivom, a za drugu, koja se odnosi na bijeg s mjesta nesreće, izjavila je kako nije kriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova bivša zaposlenica HAC-a ima iza sebe već nekoliko prometnih nesreća. Godine 2002. u Karlovcu se zabila autom u kuću i pobjegla. Godine 2008. BMW-om je oduzela prednost i udarila u drugi auto, imala je 0,4 promila alkohola u krvi. U Splitu je 2011. BMW-om prošla kroz crveno i udarila u drugi automobil. Audijem je, pak, 2015. sletjela s ceste Udbina - Gračac. U Sinju je 2015. prekršajno suđena zbog vožnje s 1,1 promila alkohola te joj je izrečena zabrana vožnje.

Prema neslužbenim informacijama, nijedan od automobila koje je vozila, a ni Audi A3 kojim je skrivila posljednju nesreću, nisu bili u njezinu vlasništvu. Vrhovni sud joj je u studenom kaznu smanjio za tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zagrepčanin u Istri mladom Nijemcu zario nož u prsa; ubio ga - zbog frizure

U srpnju je na Fažanskoj cesti kraj Pule 32-godišnjak iz Zagreba ubio mladog Nijemca. Naime, skupina njemačkih državljana susrela je u ugostiteljskom objektu na Puntiželi nepoznatog muškarca kojem je 23-godišnji Nijemac dao kompliment za frizuru, no muškarac je to shvatio kao uvredu i verbalno napao Nijemce.

Nijemci su napustili ugostiteljski objekt i pješice se uputili prema Fažanskoj cesti, a Zagrepčanin ih je pratio. Zaustavili su se i obratili mu se, na što je muškarac izvadio nož i počeo njime mahati, pri čemu je 23-godišnjaka ranio u prsa. Ozlijeđeni mladić prevezen je u pulsku bolnicu gdje je umro. Ubojica je uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Mladića (24) ustrijelio iz vatrenog oružja

U ugostiteljskom objektu nedaleko od Vinkovaca (na cesti Vinkovci-Županja) više ljudi narušavalo je javni red i mir uporabom vatrenog oružja pri čemu je smrtno stradao 24-godišnjak iz Otoka. Lokalna policija je na području Vinkovaca dva dana nakon tragedije uhitila 63-godišnjeg muškarca koji je ubio mladića.

>>>Nastavit će se...<<<

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo