parnica zbog diskriminacije / Tehničaru u Hitnoj u Zagrebu kolege prijetili: 'Smrdljivi Arape, uzimaš našoj djeci kruh. Istrijebit ćemo vas'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poruke koje je pronašao u svom radnom ormariću su ga duboko uznemirile

23.10.2020.
14:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ustavni sud je donio odluku da medicinskom tehničaru Mohamedu Salamehu iz Zagreba država mora isplatiti 17.600 kuna odštete jer mu je Općinski radni sud u Zagrebu u parnici pokrenutoj zbog rasne i vjerske diskriminacije koju je trpio na radnom mjestu povrijedio ustavno pravo na suđenje u razumnom roku.

Mora se donijeti presuda

Ustavni je sud naložio Općinskom sudu da mora u najkraćem mogućem roku, ne duljem od šest mjeseci, donijeti presudu u njegovu slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parnica koju je Salameh pokrenuo prije punih osam godina, pokrenuo pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu zbog nacionalne, rasne i vjerske diskriminacije koju je trpio na radnome mjestu u zagrebačkoj hitnoj pomoći još traje iako su sudski postupci pokrenuti u povodu tužbi za diskriminaciju hitne naravi, piše Jutarnji list.

Ustavni je sud ustanovio da Općinski radni sud u Zagrebu nije imao nikakvih opravdanih razloga za otezanje postupka koji je Salameh pokrenuo protiv svojeg poslodavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mohamed Salameh porijeklom je iz Jordana, a u Hrvatskoj živi već više od 30 godina. Oženjen je Hrvaticom, otac je troje djece, a u zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu zaposlen je od 1997. Protiv zagrebačke hitne pomoći kao poslodavca i Grada Zagreba kao njezina osnivača pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu, preko svoje odvjetnice Lidije Horvat, pokrenuo je dva sudska spora zbog diskriminacije.

Prvi spor pokrenuo je u prosincu 2011. zbog zastrašujućih poruka koje je tijekom zime i proljeća te godine pronalazio u svojem radnom ormariću u garderobi zagrebačke hitne pomoći u Heinzelovoj ulici Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Gledajte u 19 i 20 /

Potraga istražuje: Diskriminacija i rasizam u Hrvatskoj

Image
Gledajte u 19 i 20 /

Potraga istražuje: Diskriminacija i rasizam u Hrvatskoj

'Uzimaš kruh našoj djeci'

U jednoj poruci je pisalo: "Smrdljivi Arape, uzimaš našoj djeci kruh iz usta. Istrijebit ćemo vas sve. Nestani iz ove kuće ili ćeš požaliti." U drugoj: "Smrdljivi Arape, nestani iz ove kuće ili će te progutati noć". Poruke su bile popraćene i "prigodnim" crtežima - na jednom listu bila su nacrtana vješala, a na drugome nož, a ispod crteža poruka "Biraj".

Poruke su ga duboko uznemirile i pozlilo mu je. Zatražio je od poslodavca da ga zaštiti od takvih poruka i osigura mu radne uvjete u kojima neće biti uznemiravan. Kako poslodavac to nije učinio, u prosincu 2011. podigao je protiv poslodavca - hitne pomoći - tužbu zbog diskriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, pola godine od podizanja tužbe, u lipnju 2012., u svojem je radnom ormariću ponovo pronašao poruku: "Smrdljivi Arape, bliži ti se kraj", pa je u srpnju iste godine pokrenuo i drugi postupak protiv poslodavca.

U oba postupka Salameh je priložio opsežnu medicinsku dokumentaciju - zbog stresa i straha razvio je simptome PTSP-a i depresije, zbog kojih je bio na višemjesečnim bolovanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi postupak za diskriminaciju, koji je pokrenuo u prosincu 2011., pravomoćno je okončan u veljači 2019. Sutkinja Općinskog radnog suda u Zagrebu Jasna Galešić presudila je da zagrebački Zavod za hitnu medicinu i Grad Zagreb nisu Mohameda Salameha zaštitili od diskriminacije, dosudila da mu plate odštetu od 50.000 kuna uvećanu za zatezne kamate, kao i razliku plaće koja mu je umanjena zbog bolovanja u iznosu od 136.699 kuna, također uvećanu za zatezne kamate, a poslodavac uz to mora platiti i 57.512 kuna sudskih troškova.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo