MISTERIOZNI BOMBAŠ / Tko je 2013. postavio dvije bombe u Zagrebu? Policija za RTL.hr: 'Još uvijek prikupljamo korisne obavijesti'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL, Robert Anic/PIXSELL

Bombe su postavljene na željezničku prugu u Susedgradu, a dva dana kasnije i na autobusnoj stanici u Stenjevcu

24.3.2021.
12:36
Igor Kralj/PIXSELL, Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska policija i Tužiteljstvo još uvijek ne znaju tko je 9. siječnja 2013. godine postavio bombu na željezničku prugu u Susedgradu, a dva dana kasnije i drugu na autobusnoj stanici u Stenjevcu.

Prošlog vikenda objavili smo priču o Vojislavu Blaževiću, koji je nakon druge eksplozije na autobusnoj stanici, u kojoj je bio i ozlijeđen, ekspresno optužen za postavljenje bombi, no nakon dvije godine je nepravomoćno, a 2017. i pravomoćno oslobođen optužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH: Nije podignuta nova optužnica

U tom tekstu objavili smo odgovor Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje nam je jasno reklo da niti nakon osam godina od dviju eksplozija, koje su izazvale paniku u glavnom hrvatskom gradu, nakon Blaževića nitko nije optužen za to djelo. 

"Vezano za navedene događaje nije podignuta nova optužnica, a od policije je zatraženo da nastavi s poduzimanjem svih potrebnih izvidnih radnji u cilju utvrđivanja relevantnih činjenica i otkrivanja počinitelja predmetnih kaznenih djela", stajalo je u odgovoru zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hrvatski 'Richard Jewell' /

Priča o borbi protiv nemilosrdnog sustava: Tko je 2013. postavio bombe i izazvao paniku u Zagrebu?

Image
Hrvatski 'Richard Jewell' /

Priča o borbi protiv nemilosrdnog sustava: Tko je 2013. postavio bombe i izazvao paniku u Zagrebu?

Policija i nakon 8 godina obavlja "provjere i prikuplja korisne obavijesti"

Jučer smo dobili i odgovor Policijske uprave zagrebačke koju smo upitali vode li još uvijek istragu i u kojoj je ona fazi u vezi postavljanja dviju eksplozivnih naprava u siječnju 2013. u Zagrebu. 

"Obzirom na pravomoćnu oslobađajuću presudu u odnosu na optuženika, policijski službenici postupaju sukladno pravilima kriminalističke struke te se u vezi predmetnih događaja i dalje obavljaju potrebne provjere i prikupljaju korisne obavijesti", stoji u odgovoru koji nam je jučer, tjedan dana od upita, poslala policija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, i osam godina od postavljanja bombi i četiri godine od pravomoćnog oslobađanja Blaževića, policija još uvijek samo provodi provjere i prikuplja korisne obavijesti, a sudeći prema tome da nisu nikoga osumnjičili, još uvijek ne zna tko je postavio naprave. 

U prvoj napravi bilo više od 1200 grama TNT-a

Podsjetimo, u optužnici protiv Blaževića DORH je još 2013. godine napisao da je 9. siječnja te godine na tračnice postavljena eksplozivna naprava s najmanje 1200 grama TNT-a na koju je naletio desni kotač teretnog vlaka i aktivirao ju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva dana kasnije,  na autobusnom stajalištu nasuprot raskrižja Aleje Bologne i Gospodske ulice u noći s 10. na 11. siječnja, između dva betonska zida postavljena je eksplozivna naprava s najmanje 200 grama TNT-a koja je eksplodirala dok je Blažević bio blizu nje i ozlijedila ga.

U Zagrebu je tada zavladala panika, a policija je tri dana nakon druge eksplozije pobjedonosno objavila da je pronašla sumnjivca. No, prema pravomoćnoj presudi, ispostavilo se da Blažević nije postavio naprave, a niti osam godina nakon toga, još uvijek ne znamo krivca.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo