Profil posrnulog političara / Tko je Dumbović, uhićeni bivši gradonačelnik potresom razorene Petrinje sa suludo luksuznim automobilom

Njegova nekadašnja zamjenica iz SDP-a kaže da su ga i ranije prijavljivali ali: 'HDZ je cijelo vrijeme držao ljestve bivšem gradonačelniku'

14.6.2022.
20:00
VOYO logo

Jutros su uhićeni bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i njegov 42-ogodišnji sin Darko. Ali i još tri osobe. Istražitelji su satima pretraživali njihovu pokretnu i nepokretnu imovinu u čak tri županije, a prethodno i gradske tvrtke koje su bile upletene u mrežu sumnjivih poslova i čija su trojica direktora uhićena.

USKOK bivšeg gradonačelnika sumnjiči da je nezakonito pogodovao tvrtkama povezanima s njegovim sinom, a tko je uopće Dumbović i kako je vladao petrinjskim krajem punih 9 godina. Petra Mlačić i Ana Mlinarić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
akcija uskoka i policije /

Uhićeni bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i njegov sin. Oglasili se USKOK i policija

Image
akcija uskoka i policije /

Uhićeni bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i njegov sin. Oglasili se USKOK i policija

Prvo je interventna policija pokucala na vrata sina, zatim oca. Darinku i Darku Dumboviću policija je pretresla kuće i automobile, odnijela svu dokumentaciju i na kraju ih je privela.

Dragan Dramac, odvjetnik Darka Dumbovića odgovorio je na pitanje što su pritom našli: "Po onome što smo vidjeli, ništa spektakularno. To je dokumentacija koja se sad ne može iščitati čemu bi služila. Ali, po onome što smo vidjeli na brzinu, nema tu ništa što bi teretilo mog branjenika da bi počinio kazneno djelo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnjiči ih se za kaznena djela protiv službene dužnosti i to u zajedničkoj akciji USKOK-a u Petrinji, Zagrebu i Istri.

Iako su Dumbovići izbjegli novinare, prvi susjed Branko Vidović bio je svjedok svega. Novinare je zanimalo što bivši gradonačelnik kaže. "Nema šta za reć, on samo šuti i gleda što će biti… Nije mu do smijeha ali je normalan, podnio je to, kako da kažem, stoički…", otkrio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da ga je policija zvala u devet ujutro, da su tad bili na licu mjesta. Je li bio iznenađen? "Da", kazao je.

Bivši gradonačelnik Petrinje navodno je za vrijeme mandata namještao poslove tvrtki svoga sina - Titan Commerce. Današnja gradonačelnica Magdalena Komes potvrdila je da je USKOK u više navrata već ulazio u gradske urede i izdvojio velik broj predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Titan Commerce osnovan je 2015., dvije godine nakon što je Dumbović postao gradonačelnik Petrinje. Prihodi te tvrtke iz godine u godinu rasli su za milijunske iznose, o tome se puno govorilo. Tvrtka je dobivala poslove nabave zaštitne opreme i građevinske radove za tri gradske firme - Komunalac, Privredu i Poslovnu zonu. Navodno, kažu iz gradske uprave, direktno, bez natječaja.

Dragan Dramac, odvjetnik Darka Dumbovića: "Tu se da iščitati da ima navodno umiješane prste čak i politika." Odvjetnik sina potvrdio je da USKOK za sada istražuje samo jedan slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2013. Dumbović je bio na čelu Petrinje. Politički aktivan postao je u HNS-u. Nakon HNS-a s Radimirom Čačićem prelazi u Reformiste. U Sabor ulazi na listi Milana Bandića, a njegov najstariji stranački suradnik vjeruje da je nedužan.

Radimir Čačić, predsjednik Reformista: "Iskreno se nadam da će sve to skupa pasti u vodu, kao što u 90 posto slučajeva biva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek nakon što je izgubio izbore i na predaju vlasti došao u suludo luksuznom automobilu u gradu koji je doslovno raspadnut od potresa, u javnost su krenule curiti pojedinosti iz njegova mandata.

USKOK je prvi put pokucao na ta vrata zbog subvencija namijenjenih poljoprivrednicima koje su navodno bile isplaćene pročelnicima, koalicijskim partnerima i bliskim suradnicima Dumbovića. Zatim je Dumbovićeva drugog sina, Ivana, kriminalistička policija privela zbog premlaćivanja 27-godišnjaka u kući kraj Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dumbović posjeduje 7 njiva, jednu oranicu i jednu livadu u vrijednosti od 2.500.380 kuna, a kako nam tvrde iz braniteljske udruge Petrinje, vlasnik je i više kaznenih prijava.

Njegova bivša zamjenica, SDP-ovka Svjetlana Lazić, tvrdi da su prijavljivali Dumbovićeve poslove. Međutim, HDZ-u je, kako kaže, odgovaralo da bude ruka više u Saboru. Ukazivali su, tvrdi, i na javno dostupne podatke iz imovinske kartice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imovina vam je bila 2013. na imovinskoj kartici kad je postao gradonačelnik, normalno svi smo morali predat imovinsku karticu. Dvije godine poslije mislim da je vrijednosti bila nekih 2 milijuna kuna više."

I Mostova gradska zastupnica Luca Gašpar Sako tvrdi kako već 7 godina prijavljuje, apelira i zove sve institucije da pročešljaju Dumbovićeve poslove. Od svega dobila je samo njegove prijetnje, kaže i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ je cijelo vrijeme držao ljestve bivšem gradonačelniku... Sve što je on radio, nije mogao bez HDZ-ovog blagoslova."

A prijavljivali su ga i iz braniteljskih udruga, kažu nam. Ivo Vranić iz Udruge branitelja Petrinje kazao je za što su ga prijavljivali: "Prijavljivali smo nestanak donacija koje su stizale iz Europe i Bosne i Hercegovine. Od 13 i pol tona kupaonskog namještaja nitko nije dobio ni WC školjku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nezakonito pogodovanje Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. Ovaj je grafit ("D. D., nećeš još dugo gaziti!!! Stiže kraj!!!") osvanuo je nedugo nakon potresa u Petrinji, a je li tako, vrlo će brzo odlučiti USKOK.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo