curenje informacija / Tko je kontroverzni bivši obavještajac iz najnovije istrage USKOK-a: Maltretirao novinarku i rovario protiv Mesića

Image
Foto: Zeljko Hladika/Vecernji list

Posljednjih mjeseci vodila se protuobavještajna akcija s ciljem otkrivanja moguće 'krtice' u Ravnateljstvu policije

29.7.2022.
9:00
Zeljko Hladika/Vecernji list
VOYO logo

USKOK provodi istragu vezanu uz visokopozicionirane djelatnike sigurnosno-obavještajne zajednice i policije zbog curenja informacija, a jedan od njih je, doznalo se, nekadašnji obavještajac Mario Frlan. On je još za svog mandata kada je bio na čelu zagrebačkog centra Protuobavještajne agencije (POA), dospio u medije i to po upitnim potezima. Od tada ga se spominjalo u raznim poslovnim poduhvatima od kojih su neki već bili u fokusu istražnih organa, piše Telegram.

Poznavatelji miljea iz kojeg Frlan dolazi ipak najviše pamte aferu iz 2004., kada je POA, preteča današnje Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) završila u jednom od većih obavještajno-političkih skandala u Hrvatskoj. Naime, Frlan i njegovi suradnici, kako je utvrđeno, ispitivali su novinarku Helenu Puljiz o odnosima ondašnjeg predsjednika Stjepana Mesića s njegovim suradnicima te o podacima koji bi predsjednika mogli kompromitirati u predstojećoj predizbornoj kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je odmah sve prijavila Hrvatskom novinarskom društvu, a Frlan je ubrzo smijenjen. Ubrzo nakon te afere i odlazi iz obavještajnog sustava.

Nakon što je izašao iz državne službe, prema službenim podacima završio je u mirovini, no ipak nastavlja s poslovnim aktivnostima.Najprije osniva detektivsku agenciju, a zatim i nekoliko firmi za poslovno i cyber savjetovanje. Prema javno dostupnim podacima u vlasničkoj je strukturi niza tvrtki koje se bave turizmom, energetikom, otpadom… Sada pak čeka rasplet afere u kojoj ga se povezuje s curenjem informacija iz policijskog sustava, te sumnjivim natječajem za sofisticiranu opremu za MUP RH koju je policiji prodao njemu blizak Siniša Patačko, vlasnik tvrtke PIA Intelligence & Security.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'krtica' u policiji /

Uhićen glavni administrator policije. USKOK pretresao stanove IT stručnjaka i još četiri osumnjičenika

Image
'krtica' u policiji /

Uhićen glavni administrator policije. USKOK pretresao stanove IT stručnjaka i još četiri osumnjičenika

S Dinkom Palcem, poduzetnikom iz Dubrovnika, za kojeg se sad također sumnja da je preko Frlana dolazio do povjerljivih informacija iz policijskog sustava, bivši obavještajac surađuje u tvrtki Osojnik Bellevue. Firma je osnovana u rujnu 2019., a prema posljednjim službenim podacima ni lani i preklani uopće nije imala prihoda, piše Telegram.

Htjeli informacije o Mesiću

Ipak, afera iz doba kada je bio u hrvatskoj tajnoj službi Frlana je najjače obilježila. Kada je javnost doznala za taj slučaj rekonstruirano je da su agenti Helenu Puljiz pozvali na razgovor u jedan zagrebački kafić. Uvjeravali su ju da im može pomoći u predmetu važnom za nacionalnu sigurnost. Pokazali su joj službene iskaznice i rekli joj da bi bilo najbolje kad bi razgovarali u Gruškoj ulici, u sjedištu Centra POA-e za Zagreb. Ondje im se pridružio Mario Frlan, načelnik tog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo potom Helena Puljiz prijavila je da su je trojica agenata POA-e, predvođena Mariom Frlanom, dugo i podrobno ispitivali što im može reći o odnosima predsjednika Republike Stipe Mesića s njegovim suradnicima. Ona je na ispitivanju stekla dojam da ih je posebno zanimao odnos Mesića i nekadašnjeg tajnika njegova ureda Željka Bagića. Prijavila je i da su joj postavljali brojna pitanja iz kojih je proizlazilo da POA želi doznati bilo kakve podatke koji bi mogli kompromitirati Mesića. Sve je navodno bilo snimljeno skrivenim kamerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo