ISTRAGA TRAJE / Tko je kriv za tragediju i smrt troje ljudi? Još nema odgovora. Sindikat strojovođa tvrdi: HŽ, oni bez komentara

Iz ministarstva prometa poručuju da istraga traje, ne žele polemizirati s predstavnicima sindikata oko mogućih uzroka nesreće

12.9.2022.
19:09
VOYO logo

Pruga je raščišćena, ali ne i okolnosti koje su dovele do nesreće. Sindikat strojovođa kaže da signalizacija nije bila ispravna. Kao dokaz iznose zapis iz putničkog vlaka.

"Sva tri signala do mjesta udara su bili neispravni u trenutku prometovanja putničkog vlaka. Strojovođa je rukovao tasterom 'vožnja po nalogu' iz čega proizlazi zaključak da je imao dozvolu da prolazi kroz crvena svjetla, kroz crveni signal", rekao je Dalibor Petrović, dopredsjednik Sindikata strojovođa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teretni vlak je iz Okučana krenuo u 21 sat i jednu minutu. Putnički 20 minuta kasnije. Teretni se kod Rajića zaustavlja u 21:17 minuta, a do sudara dolazi trinaest minuta kasnije.

"Ono što ostaje sigurno, da je osim možebitne odgovornosti strojovođe nesreća mogla biti spriječena pravovremenom reakcijom da su oni vidjeli da je prošao već prvi crveni signal, to je bilo nekakvih 8-9 minuta prije udara", dodao je Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nesreća kod novske /

Sindikat strojovođa o vlaku smrti: 'Strojovođa je bio naveden da može pregaziti crvene signale'

Image
nesreća kod novske /

Sindikat strojovođa o vlaku smrti: 'Strojovođa je bio naveden da može pregaziti crvene signale'

Sumnjaju i da je na teretnom vlaku uopće bilo kvara te prozivaju strojovođu za kojeg navode da je ranije bio osumnjičen za nezakonite radnje.

"To je čovjek koji je izgubio zdravstvenu sposobnost trajno po drugostepenoj komisiji HZZO-o, kada je jednom izgubiš nema Boga da je opet dobiješ", rekao je Nenad Mrgan, predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa postavljaju pitanje kako ju je opet ishodio. Na njihove prozivke reagirala je tvrtka u kojoj je strojovođa zaposlen.

"On je naš zaposlenik od travnja ove godine i ima sve važeće propisane dokumente koji mu omogućavaju da radi posao strojovođe", rekao je Petar Glavaš, član uprave i direktor tvrtke ENNA Transport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je stariji od 55 godina - liječnički pregled mora obaviti svake godine. Njihov strojovođa je, tvrde, vlak zaustavio zbog kvara na vagonu i jer je gubio brzinu, a ne iz privatnih razloga. Sindikatu je upitno i vrijeme poziva i pitaju zašto je mimo procedure prvo zvao dispečera tvrtke za koju vozi, a ne HŽ-a.

"Nazvao je našeg dispečera koji je zvao prometnika iz Okučana koji mu se nije javio, pa je zvao u Vinkovce dispečeru koji je primio na znanje informaciju da se tu nalazi zaustavljeni vlak", rekao je Petar Glavaš, član uprave i direktor tvrtke ENNA transport.

Puno pitanja i za HŽ, ali bez odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HŽ Infrastruktura neće komentirati navode Sindikata strojovođa Hrvatske. Sigurni smo da Sindikat strojovođa Hrvatske želi da se utvrdi istina, a to isto želi i HŽ Infrastruktura", priopćili su.

Iz ministarstva prometa poručuju - istraga traje, ne žele polemizirati s predstavnicima sindikata oko mogućih uzroka nesreće. Vlakovi bi na dionici Okučani – Novska trebali opet voziti za dan do dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo