ISTINITI DOGAĐAJI / Tko su kriminalci koji su bili inspiracija za seriju 'Južni vetar', senzaciju koju ćete gledati i na RTL-u

Image
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Priča prati i duboko korumpiranu policiju Srbije koja radi s kriminalnim bandama

11.6.2022.
8:00
Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
VOYO logo

"Južni vetar" popularna je serija i filmski fenomen na Balkanu, ali i šire. Priča prati stvarna iskustva s beogradskih ulica. Prikazuje brutalno nasilje, žestoke obračune kriminalaca i narko bandi, trgovinu drogom, mučenja, brutalna ubojstva koja se većinom događaju uz odobravanje državnog sustava. Priča filmova i serije realna je i jeziva svakodnevica beogradskog podzemlja.

Radnja je smještena u Beogradu, gdje glavni lik Petar Maraš, mladi pripadnik automobilske mafije jednog dana ukrade automobil koji nije smio ukrasti, jer pripada Golubu, vođi mafije koja radi s državom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je glavni protagonist i toliko obožavani kriminalac Petar Maraš?

Lik Petra Maraša inspiriran je stvarnom osobom i stvarnim događajima. On je filmsko utjelovljenje mladoga dečka s ulica Novoga Sada.

Prema nevjerojatnoj priči portala NS Uživo, inspiracija za lik Petra Maraša sada je šezdesetogodišnji D.S. koji je napravio upravo ono što je u prvom dijelu filma napravio Petar. Ukrao je automobil s drogom čuvenog turskog narko-bosa Mehmeda Alija Karakafe – u filmu je to lik mafijaša Goluba - koji je drogom opskrbljivao cijelu Jugoslaviju i Europu. Potom je prisvojio njegov heroin i prodavao ga Novosađanima. D.S. je Karakafi namjestio uhićenje i sudski proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča se dogodila osamdesetih godina prošloga stoljeća. On je dobio ponudu da ode do Istanbula, sjedne u automobil, odveze ga do Sofije i ostavi na parkingu ispred jednog hotela. Za tu vožnju mu je obećano 20.000 švicarskih franaka. U Istanbulu se sreo s Karakafom. Od njega je preuzeo auto i kuvertu s novcem.

Novac je brzo zaradio, ali ga je brzo i potrošio. Nedugo zatim dobio je novu ponudu. Za istu svotu novca trebao je prebaciti "paket" iz Istanbula u Sofiju. U Istanbulu je preuzeo drogu, ali je u kuverti bilo manje novca nego što je bilo dogovoreno što ga je razbjesnilo. Stoga je  umjesto da se uputi u Sofiju, otišao u Novi Sad. Znajući da je u pitanju heroin, odlučio se osvetiti svojim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
velika zapljena droge /

Detalji filmskog uhićenja narkodilera, među kojima su bili i Hrvat i Srbin: 'Ova zaplijena kokaina je značajna'

Image
velika zapljena droge /

Detalji filmskog uhićenja narkodilera, među kojima su bili i Hrvat i Srbin: 'Ova zaplijena kokaina je značajna'

Kada je Karakafa shvatio da se njihov kurir neće pojaviti, krenuo je u Novi Sad. D.S. mu je drogu vratio, ali ne svu. Drogu koju je zadržao ubrzo je počeo rasprodavati po Novom Sadu, ali ga je policija ubrzo uhvatila. No, ponuđena mu je nagodba. D.S. je predao Karakafu i svjedočio protiv njega nakon čega je Karakafa osuđen na deset godina zatvora.

Tada je upoznao dva poznata novosadska narko-dilera, koji su, baš kao u filmu, nakon što su im se putevi ukrstili s Karakafom i agentima Državne sigurnosti, doživjeli nevjerojatan uspon u poslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I svi ostali likovi utjelovljene su različitih dijelova surovog svijeta balkanskog kriminala. Prikazani su svi, od najsitnijih mladih, neiskusnih i naivnih kriminalaca do nemilosrdnih narko šefova. Priča prati i duboko korumpiranu policiju koja je u sve upletena. 80-ih godina kriminal je na beogradskim ulicama uzeo maha. Tinejdžeri su vrlo lako mogli ući u taj svijet koji je bio primamljiv zbog velike zarade, ali i u svijet u kojem su zbog jednog krivog poteza mogli ostati bez nekog dijela tijela, svog života ili života bližnjih.

Seriju 'Južni vetar' pratite na RTL-u od ponedjeljka u 21 sat!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo