ratni zločin / Toksikolog na suđenju Glavašu: 'Nije moguće utvrditi koliko je prošlo od ispijanja sumporne kiseline'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

''Nije moguće ustvrditi koliko je vremena prošlo od konzumiranja otrova do smrti oštećenika Čedomira Vučkovića", rekao je toksikolog

13.11.2019.
13:45
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Svjedočenjem toksikologa Zdravka Kovačića, koji je kazao da nije moguće ustvrditi protok vremena od ispijanja sumporne kiseline do smrti žrtve 'garaže' Čedomira Vučkovića, u srijedu je nastavljeno ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima za ratne zločine nad osječkim Srbima.

''Nije moguće ustvrditi koliko je vremena prošlo od konzumiranja otrova do smrti oštećenika Čedomira Vučkovića. Jedino je moguće utvrditi količinu otrova pronađenu u pojedinom organu oštećenika'', kazao je na zagrebačkom Županijskom sudu toksikolog koji je u rujnu 1991. obavio odbdukciju Vučkovića u čijem je želucu pronađena smrtonosna doza kiseline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toksikolog, koji je ostao pri svojem prijašnjem nalazu, dodao je da tehnička sumporna kiselina sadrži nečisti arsen i da se ta kiselina, između ostalog, koristi i za punjenje akumulatora. Upitan je li toksikološkim vještačenjem utvrđeno trovanje arsenom, Kovačić je rekao da istražni sudac u svojem istražnom nalogu te detalje nije tražio.

I vještak balističar Rade Stojadinović ostao je pri svojem ranijem nalazu i mišljenju, a ponovio je kako su strijelne ozljede na Vučkovićevom trbuhu i podlaktici nastale hicima tipičnim za pušku. No, te ozljede, ponovio je Stojadinović, nisu bile smrtonosne.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na idućem ročištu, zakazanom za 27. studenoga, kao svjedoci saslušat će se Vladimir Šeks i Josip Manolić.

Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnja ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo