MANJKAVI PROIZVODI / Tržišna inspekcija pronašla je među opasnim proizvodima i 13 igračaka

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prošle je godine tržišna inspekcija obavila 13.693 nadzora roba i usluga

27.1.2019.
16:49
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Tržišni inspektori Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta obavili su u 2018. godini ukupno 13.693 inspekcijskih nadzora od kojih 2.526 prema prijavama građana. Kontrolirali su sve vrste roba i usluga - od opravdanosti računa za režijske troškove do ispravnosti dječje opreme i električnih uređaja za njegu kose.

''Najčešći razlozi zaprimljenih predstavki vezano uz javne usluge bili su obračun i naplata javne usluge, nemogućnost provjere obračunatog iznosa na parametre obračuna, sumnja u nezakonitost cjenika trgovca, nezadovoljstvo postojećim općim i tehničkim uvjetima pružatelja javne usluge te sustav rješavanja prigovora", kazali su, između ostalog, Glasu Slavonije iz Ministarstva gospodarstva. 

Inspekcija je prošle godine provjeravala i sigurnost proizvoda na tržištu iz kategorija električne opreme i uređaja, tekstilnih proizvoda, osobne zaštitne opreme, dječje opreme i namještaja te tekućih naftnih goriva. Uzorkovano je 95 proizvoda, od kojih se njih osam pokazalo manjkavim do te mjere da su završili u europskom RAPEX sustavu za zdravlje rizičnih proizvoda.

Također, u 2018. godini tržišna inspekcija je u Hrvatskoj provodila monitoring roba na tržištu koje su pristigle iz zemalja EU-a. Tako je inspekcija provela i monitoring na temelju obavijesti putem RAPEX sustava o proizvodima koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača. Na temelju takvih obavijesti zaprimljenih u 2018. godini u 222 slučaja pronađen je proizvod na tržištu RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najvećem broju slučajeva - 158 alarm za uzbuno oglašen je za vozila, u čak 13 slučaja za dječje igračke, u šest slučajeva za električne proizvode, a u četiri slučaja za informatičke. Tri su se slučaja odnosila na proizvode za uljepšavanje i higijenu, a dva na planinarsku opremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo