nije utvrđen motiv napada / Twerkali u noćnom klubu: Otkriveno tko je napao dvojicu američkih vojnika u Zadru

Image
Foto: Instagram.com

Protiv obojice napadača slijedi optužni prijedlog za narušavanje javnog reda i mira jer nije utvrđen motiv diskriminacije

24.12.2019.
12:08
Instagram.com
VOYO logo

Dva mjeseca od incidenta policija je otkrila tko stoji iza napada na dvojicu tamnoputih vojnika američkih zračnih snaga Zaviana Doziera (25) i Keitha Rowea (24) nakon “twerkanja” u zadarskom klubu “Opera”, gdje su otvoreno pokazali da su homoseksualci.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretučeni gay vojnici: 'Policija nas uopće nije ispitala, a Hrvati su nas u mnogočemu oduševili'

Podnesena prijava protiv dvojice Hrvata koji se sumnjiče da su napali američke vojnike u Zadru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da je jedan od napadača bio 33-godišnji Petar Matenda, sin njegovog partnera Slobodana Matende, poznatog splitskog ugostitelja i suvlasnika kluba “Opera” u kojem se dogodio napad.

Uz 33-godišnjeg Matendu, koji je javnosti poznat kao “splitski snajperist” jer je 2009. godine kada je, zabavljajući na taj način društvo koje se okupilo kod njega, zračnom puškom gađao prolaznike iz svog stana na šestom katu u Ulici Bruna Bušića i troje lakše ozlijedio, drugi napadač je 19-godišnji Zadranin Marino K. iz navijačke skupine Tornado.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv obojice slijedi optužni prijedlog za narušavanje javnog reda i mira jer nije utvrđen motiv diskriminacije, ali se kriminalistička obrada nastavlja.

''U sklopu provedenog kriminalističkog istraživanja obavljen je veći broj razgovora sa svjedocima događaja, te druge mjere i radnje iz nadležnosti policije. Prijavljena su dva hrvatska državljanina, 19-godišnjak iz Zadra i 33-godišnjak iz Splita, zbog osnovane sumnje da su 20. listopada oko 3.15 u Ulici Obala Kralja Tomislava u Zadru u ugostiteljskom objektu fizički napali dva američka državljanina u dobi od 24 i 25 godina i tom prilikom 24-godišnjaka lakše ozlijedili, dok je 25-godišnjak odbio liječničku pomoć'', naveli su u zadarskoj policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontra: Predstavnici vlasti uopće nisu osudili zločin iz mržnje u Zadru

Lezbijska grupa Kontra poručila je u utorak kako je zabrinjavajuće da zločin iz mržnje u Zadru predstavnici vlasti uopće nisu osudili te kako državne institucije nemaju namjeru adekvatno procesuirati počinitelje.

"Krajnje je zabrinjavajuće da predstavnici vlasti nisu uopće osudili ovaj brutalan napad iz mržnje u javnosti. Od samog početka je potpuno jasno da tijela državne vlasti nemaju namjeru procesuirati počinitelje adekvatno, u kaznenom postupku zbog nasilja iz mržnje", priopćili su iz Kontre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarska policija dovršila je kriminalističko istraživanje u subotu nad dva hrvatska državljanina u dobi od 19 i 33 godine, zbog sumnje da su 20. listopada oko 3.15 sati u Ulici Obala Kralja Tomislava u Zadru u ugostiteljskom objektu, fizički napali dva američka državljanina u dobi od 24 i 25. Nije utvrdila postojanje elementa kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti ili da je mržnja motiv počinjena djela.

Dvojica Amerikanaca, po pisanju medija, otvoreno su pokazivali da su pripadnici LGBT zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontra navodi da su mediji objavili kako je jedan od počinitelja i prije bio poznat po krajnje bezobzirnim nasilnim djelima.

"Opis djela iz medija jasno upućuje da je policija trebala odmah uputiti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu ili podnijeti izvješće o događaju kako bi državni odvjetnik pokrenuo adekvatni kazneni postupak", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Kontre su "najžešće osudili" sramotno postupanje državnih institucija koje tretiraju društveno opasna djela nasilja iz mržnje poput "vožnje u tramvaju bez karte", što u konačnici smatraju da rezultira eskalacijom nasilja prema manjinskim društvenim skupinama i nasilja općenito.

Kontra od državnih institucija traži da adekvatno sankcioniraju sve počinitelje kroz kazneni postupak u vezi sa zločinom iz mržnje na temelju seksualne orijentacije. Od premijera, ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa traže da odmah javno osude napade i diskriminaciju LGBT osoba te da poduzmu jasne korake kako bi stali na kraj eskalaciji nasilja nad LGBT osobama u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također traže donošenje nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama, kao i uvođenje sustavne edukacije za policiju, državna odvjetništva i sudove.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo