u stockholmu / U 90. godini preminuo Branko Salaj. Bio je Tuđmanov savjetnik, ministar informiranja i ravnatelj Hine

Image

Kao stranački neopredijeljen, na izborima 2000. bio je kandidat HSLS-a na koalicijskoj listi „za dijasporu“ s SDP-om

30.9.2022.
22:54
VOYO logo

Branko Salaj, politolog, poslovni čovjek, publicist i jedan od ravnatelja Hine, umro je u petak u Stockholmu u 90. godini života, doznaje se iz kruga obitelji.

Salaj je rođen 1932. u Zagrebu. Kao student engleskog jezika i etnologije u Zagrebu, iskoristio je poziv iz Švedske, otputovao u Stockholm, zatražio azil i ostao ondje živjeti, osnovao obitelj i razvio karijeru stručnjaka u švedskom Savezu poslodavaca građevinske industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1991. po uspostavi neovisne Republike Hrvatske, vratio se u Hrvatsku i najprije tri mjeseca bio savjetnik predsjednika dr. Franje Tuđmana, a u srpnju postao ministar informiranja u Vladi RH (1991.-1992.). Kako je kazao, Ministarstvo je pratilo međunarodne TV i radiokanale, pomagalo u održavanju sustava lokalnih radiopostaja, dokumentiralo ratna zbivanja tijekom Domovinskog rata i pomagalo u radu stranih dopisnika.

U proljeće 1992. Salaj pokreće prvi hrvatski Zakon o javnom informiranju, čije neke važne odredbe poput formiranja pluralnog Vijeća za slobodu javne riječi, otvoren pristup podatcima javne uprave i godišnje objavljivanje podataka o vlasništvu medija itd. nisu provedene, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je imenovan veleposlanikom Hrvatske u Francuskoj i Nizozemskoj te stalnim predstavnikom Hrvatske pri UNESCO-u. Nakon toga izabran je za ravnatelj Hine na čijem je čelu bio od 1997. do 1999. i u kojoj "inicira veliki program restrukturiranja". U veljači 1999. podnosi ostavku i na tu dužnost i odlazi u mirovinu.

Image
Kolumna Ive Anića /

Tri priče o Ini: Canjuga i voljeni Franjo Tuđman, Šeks i sto tisuća u čarapi te Hasanbegović koji je sve zaključio

Image
Kolumna Ive Anića /

Tri priče o Ini: Canjuga i voljeni Franjo Tuđman, Šeks i sto tisuća u čarapi te Hasanbegović koji je sve zaključio

Kao stranački neopredijeljen, na izborima 2000. bio je kandidat HSLS-a na koalicijskoj listi „za dijasporu“ s SDP-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U emigraciji

Po dolasku u Švedsku, Salaj je najprije u Stockholmu završio koledž, pa studij političke ekonomije i politologije, a zatim političku ekonomiju magistrirao na Sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu (SAD).

Bio je aktivan u hrvatskoj političkoj emigraciji. Godine 1970. u Stockholmu je osnovao Društvo prijatelja Matice hrvatske Matija Gubec, koje je radilo na kulturnom okupljanju hrvatskih useljenika i borilo se za zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj, te davalo podršku proganjanim Hrvatima iz javnog i kulturnog života. Nakon pada Hrvatskog proljeća Društvo je organiziralo u Göteborgu najveće prosvjedne demonstracije hrvatskih radnika u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo je oštro osuđivalo terorističke akcije dijela hrvatske emigracije, gradilo to kao dio svoga identiteta i bilo uvažavano u švedskoj politici.

Od 1973. do 1988. Salaj je bio poslovni konzultant u upravljanju poduzećima, a zatim do povratka u Hrvatsku 1991. vodi revizorski lanac BDO Švedska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo