obiteljska tragedija / U avionskoj nesreći poginuo 16-godišnjak, sin člana eskadrile transportnih helikoptera: 'Sine moj, počivaj u vječnosti'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U nedjelju u poslijepodnevnim satima dogodila se nesreća na nebu iznad Kamešnice, poginuo je 16-godišnji sin člana eskadrile transportnih helikoptera i predsjednika aerokluba Split

29.8.2017.
9:57
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

“Sine moj, počivaj u vječnosti”, napisao je na svojem Facebook profilu u nedjelju oko ponoći Jakov Matković, član posade eskadrile transportnih helikoptera i predsjednik aerokluba Split, nakon što mu je u kasnim popodnevnim satima toga dana pristigla tragična vijest o stradavanju njegova maloljetnog 16-godišnjeg sina Ivana tijekom rekreativnog leta, piše Jutarnji list.

Matkovićev je sin, naime, stradao kao putnik u zrakoplovnoj jedrilici u kojoj je s pilotom poletio s aerodroma u Sinju. No, na nebu iznad Kamešnice stvari su, pod nerazjašnjenim okolnostima, pošle po zlu. Jedrilica je pala u teško pristupačan dio, a o nesreći je odmah obaviještena Državna uprava za zaštitu i spašavanje te je dignut i MORH-ov helikopter koji je evakuirao ozlijeđene jer se do mjesta pada nije moglo doći cestovnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su pilot instruktor i maloljetni putnik prevezeni u splitski KBC, srednjoškolcu koji je sanjao da krene očevim stopama liječnici, nažalost, nisu uspjeli pomoći tijekom jednosatne reanimacije jer već neposredno nakon dolaska u bolnicu nije davao znakove života. Pilot je, pak, prošao s teškim ozljedama u vidu prijeloma potkoljenice i nije u životnoj opasnosti te do daljnjega ostaje u bolnici.

U tijeku je iscrpna istraga, kao i vještačenje jedrilice u vlasništvu Aerokluba Split, kako bi se otkrilo je li uzrok pada ljudski faktor, greška odnosno kvar na letjelici ili nešto treće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istraga još traje. I potrajat će još neko vrijeme s obzirom na okolnosti cijelog slučaja. Obavljaju se sve potrebne radnje, kao i razgovori s osobama, a još se čeka i da se porazgovara sa samim pilotom, koji je u teškom stanju u splitskoj bolnici" rekao je Davor Petrin, inspektor u Agenciji za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN), dodajući da bi bilo štetno bilo što prejudicirati prije okončanja istrage.

Upućeni u svijet jedrilica, kao i okolnosti u kojima se letači zatječu, da je predio kod Kamešnice prilično kompliciran “zbog vjetrova koji tamo znaju voditi glavnu riječ”. Ujedno za preživjelog pilota kažu da je iskusna osoba koja ne griješi samo tako te nas redom uvjeravaju da su problem vjerojatno bile vremenske neprilike, ne otklanjajući pritom mogućnost i da mu je pozlilo, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo