strašno / U eksploziji u općinskoj zgradi preminuo otac troje djece. Lokalne vlasti krivnju prebacuju na poljoljekarnu

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Presuda je nepravomoćna, pa se Općina Donji Vidovec na nju još može žaliti

23.6.2022.
15:55
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

U strašnoj eksploziji u općinskoj zgradi u Međimurju stradao je Dario Cenko, otac troje malodobne djece. Cenkovoj supruzi općinske vlasti sada moraju isplatiti 330 tisuća kuna odštete i pokriti 43 tisuće kuna troškova sudskog postupka, stoji u nepravomoćnoj presudi koju prenosi Danica.

Eksplozija se dogodila u ožujku 2019. godine prilikom izvođenja radova na nekretnini koju je Općina Donji Vidovec kupila od Poljoprivredne zadruge Čakovec. Cenko je tamo obavljao radove na zgradi i rezao aluminijske okvire za postavljanje knaufa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom trenutku je došlo do eksplozije - očevidom je utvrđeno da je uzrok zapaljenje i detonacija eksplozivne smjese para "2-metil-4,6-dinitro-o-Cresola" i zraka mehaničkom iskrom - nastaloj rezanjem upravo tih aluminijskih okvira.

Image
nije bilo ozlijeđenih /

FOTO Riječane probudila eksplozija! U vatrenoj buktinji izgorjela dva auta, požar zahvatio još četiri

Image
nije bilo ozlijeđenih /

FOTO Riječane probudila eksplozija! U vatrenoj buktinji izgorjela dva auta, požar zahvatio još četiri

Navedena supstanca osnovni je sastojak insekticida "kreozana" - riječ je o lakozapaljivoj komponenti čije pare u smjesi sa zrakom mogu eksplodirati, pa ambalažu treba čuvati daleko od mogućih izvora topline. Osim što ambalažu treba čuvati daleko od toplog, "kreozan" je već dugi niz godina zabranjen za uporabu u državama članicama Europske Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zgradi u kojoj je radio Cenko godinama se nalazila poljoljekarna PZ Čakovec koja je zatvorena 2016. godine. Sud smatra da je općina, nakon kupnje zgrade, trebala provjeriti što se nalazi na njenom tavanu i ukloniti opasne limenke.

Iz tog je razloga, smatraju, općina glavni krivac za ovu tragediju. S druge strane, Općinske vlasti smatraju kako je insekticid vlasništvo PZ-a Čakovec, pa su ih oni trebali zbrinuti i odnijeti iz zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda je nepravomoćna i Općina Donji Vidovec na nju se može žaliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo