KIBERNETIČKE PREVARE / U Hrvatskoj sve više cyber krađa. Prvi čovjek policije za cyber kriminal: 'Počiniteljima teško možemo stati na kraj, ali...'

Po pitanju cyber krađa posebno je na udaru Osječko-baranjska županija, pa Hrvatska pošta, policija, razne institucije - svi upozoravaju na oprez

8.11.2021.
21:00
VOYO logo

Crni petak, Božićni darovi, uz sve to i korona - kupnja preko interneta nikad popularnija. I nikad više krađa. U posljednje vrijeme - nova metoda i to kad oglasite da prodajete nešto što vam više ne treba, osoba vam se javlja na oglas, traži fotografije, a onda i sve detalje s kartice kako bi vam uplatila novac, a vi u trenu ostanete bez svega na računu. I zato policija apelira: 

"Kontrolni broj sa kartice nikako ne smijete nikome davati, on je isto tako važan kao i PIN kartice. I ono što je možda jako važno za dodati - ukoliko do sad niste imali bogatog rođaka koji će vam pokloniti neki novac, budite sigurno da ga i dalje nemate te da kontaktirate s vještim prevarantom", kazao je Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća epidemija trenutačno je na osječkom području gdje je porast tog kriminala za 80 posto. Žrtve - mlađe, i muškarci i žene. 

Image
prevara /

Obećali mu nadoknaditi štetu u potresu, a potom su mu s računa skinuli više desetaka tisuća kuna

Image
prevara /

Obećali mu nadoknaditi štetu u potresu, a potom su mu s računa skinuli više desetaka tisuća kuna

Hrvatska pošta nedavno je imala problem i s lažnim nagradnim igrama gdje su ljudima krali osobni podaci, te podaci s kartica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Savjetujemo svim korisnicima da dobro provjere te poruke koje dobivaju, da provjere linkove. Na primjer, službena domena hrvatske pošte je posta.hr, sve drugo što vidite je najčešće strani izrazi upućuje na to a se radi o lažnim stranicama. Isto tako, najčešće su te stranice prevedene strojno i uočit ćete brojne pravopisne gramatičke pogreške", kazao je Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

Iz udruge web shopova apeliraju na kupce - da provjere i informacije o tvrtkama od kojih kupuju i postoje li recenzije potrošača.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja osobno, ako je u pitanju nekakav j.d.o. bi odmah bio malo, neću reći sumnjiv, ali bi pripazio. Možda bi prije prvo nazvao na telefon prije nego bi obavio kupovinu, znači na nekakve dostupne kontakt podatke. Svakako bi istaknuo to, dostupni kontakt podaci, ako na webu nisu navedeni brojevi telefona, mailovi, istaknuo bi da se pripazi prilikom prve kupovine", kazao je Darijan Kosić, potpredsjednik udruge eCommerce Hrvatska. 

Najbolji primjer prijevare pokazale su popularne igraće konzole, ali i mobiteli, koji su se prodavale po drastično niskim cijenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo na to uvijek upozorava i IT stručnjak Marko Rakar koji apelira i na kupce da nakon provjere autentičnosti trgovine, paze i s plaćanjem.

"Kad radite takvu transakciju, osobito sa dućanom s kojim niste poslovali ranije, onda probajte koristiti neku debitnu karticu na kojoj nema veliki saldo ili ako imate neku od ovih modernijih kartica, onda kreirate vritualnu karticu samo za tu transakciju da budete sigurni da ako i dođe do štete da je ona ograničena na tu jednu kupovinu", objašnjava Rakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je kriminal uvijek bio inventivan i organiziran, pokazalo se u bezbroj primjera, a kriminalci će napraviti sve da stvore osjećaj sigurnosti i zato pazite što kupujete i od koga.  

'U prvih devet mjeseci bilježimo preko 1000 kibernetičkih napada'

Renato Grgurić, voditelj službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije za RTL je otkrio kakva je statistika po pitanju internetskih prijevara koje su u posljednje vrijeme sve češće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija je u prvih devet mjeseci ove godine bilježi preko 1000 različitih kibernetičkih napada, što je porast od 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od svih kibernetičkih napada najviše bilježimo različitih oblika internetskih prijevara.

Ono što je loše u cijeloj priči je da su počinitelji izvan Hrvatske, uglavnom se novac troši u različitim web shopovima u ruskoj federaciji tako da je počiniteljima teško stati na kraj. I prevencija je zapravo jedini način na koji možemo uspješno spriječiti daljnje žrtve u Hrvatskoj", objasnio je Grgurić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da predviđene kazne za računalne prijevare iznose od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

Na pitanje kako računalnim prijevarama stati na kraj, Grgurić je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počinitelji na prijevaran način pokušavaju doći do financijskih podataka građana i zapravo jedini način da se to spriječi jest prevencija, dakle građani moraju biti svjesni da situacija u kojoj ih nepoznate osobe traže njihove osobne podatke, podatke sa njihovih osobnih dokumenata, njihove financijske podatke koji su poznati samo njima poput PIN-a ili tog troznamenkastog kontrolnog broja na poleđini kreditne kartice. Naprosto, namjere nisu dobre, građani te podatke moraju sačuvati za sebe i na taj način neće biti oštećeni", kazao je te dodao da je apsolutno bitna edukacija.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo