potraga za preživjelima / U Italiji dan žalosti: broj žrtava u potresu porastao na 290

Image
Foto: AP Images

U povodu dana žalosti, kanali javne televizije označeni su crnom vrpcom i ne emitiraju reklame, a počast žrtvama odana je i zvonjavom crkve u Assisiju

27.8.2016.
9:45
AP Images
VOYO logo

Italija je u subotu odala počast najmanje 290 žrtava potresa koji je ovaj tjedan sa zemljom sravnio nekoliko sela u središtu zemlje zbog čega je proglašen dan žalosti.

Predsjednik Republike Sergio Mattarella, premijer Matteo Renzi i stotine stanovnika i pripadnika spasilačkih službi nazočili su pogrebnoj misi za 35 žrtava potresa u Arquati i Pescari del Tronto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte se bojati izraziti svoju patnju, ali ne gubite hrabrost", rekao je u propovjedi biskup Ascolija, msgr. Giovanni D'Ercole.

"Zajedno ćemo ponovno sagraditi naše kuće i crkve. Zajedno ćemo vratiti život u naše zajednice, na našim tradicijama i ruševinama smrti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidljivo potresen, Renzi nije držao govor, ali je, kao i ostali političari, pozdravio obitelji žrtava i mjesne čelnike na kraju ceremonije.

Među lijesovima bio je i lijes 9-godišnje Giulije, čije je tijelo zaštitilo njezinu petogodišnju sestru Giorgiju, koja je među posljednjima izvučena živa iz ruševina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga ceremonija predviđena je za idući tjedan za žrtve Accumolija i Amatricea, naselja s 2500 stanovnika koje oplakuje najmanje 230 svojih mještana, na drugoj strani planine.

U povodu dana žalosti, kanali javne televizije označeni su crnom vrpcom i ne emitiraju reklame, a počast žrtvama odana je i zvonjavom crkve u Assisiju, koja je 1997. i sama bila pogođena jakim potresom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Amatriceu spasilačke ekipe izvukle su u noći i u subotu ujutro iz ruševina nova mrtva tijela, čime je broj poginulih porastao na 290, a pod ruševinama vjerojatno ima još žrtava.

Među poginulima je najmanje 16 stranaca, turista ili onih koji već dugo žive u Italiji: desetero Rumunja, troje Britanaca, jedna Španjolka, jedan Salvadorac i jedna Kanađanka, po vlastima tih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tlo i dalje podrhtava, što otežava rad spasiocima. Od srijede je zabilježeno 1300 manjih udara, u subotu u zoru jedan magnitude 4, a tlo je utonulo dvadesetak centimetara na području dužine 10 kilometara.

Bez krova na glavom ostalo je gotovo 2500 ljudi, koji su noć proveli u nekom od 42 šatorska kampa. Obnova će stajati milijarde eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan potres pogodio je 2009. L'Aquilu, 50-ak kilometara dalje, kada je poginulo više od 300 ljudi.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo