'ne želim vjerovati' / U Makarskoj mu netko otrovao psa vodiča? Uginula labradorica

Trovanje psa prijavili su policiji, ali Vampula je izgubio bez vjernog pratitelja koji slijepoj osobi znači slobodu. Veterinar savjetuje što činiti

27.10.2022.
20:30
VOYO logo

Strašna priča iz Makarske, otrovan je pas vodič. Slijepi Osječanin Tomislav Vampula početkom tjedna u Makarskoj je izgubio vjernu labradoricu. Sumnja se na trovanje. Tomislav upozorava šetače jer vjeruje da riječ o neoprezno bačenom otrovu. Ne želi, kaže, niti pomisliti da je to netko napravio namjerno. U Makarskoj je bila Dragana Eterović.

Tomislav, umjesto s Pugom, šeta sam s bijelim štapom. Ostao je bez vjerne pratiteljice, nakon što je, sumnja on, pojela otrov: "Taj pas, osim što se vežeš za njega, što je uvijek s tobom, kad si strašno sretan i užasno tužan, ali taj pas će bez pogovora u bilo koja doba dana otići i mene odvesti do kud trebam doći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se to dogodilo na jednoj makarskoj šetnici, rekao je: "Na šetnici na kojoj se šeću između ostalog i djeca. Kako pas nije odlazio daleko od nas, tako ja vjerujem da to što ju je otrovalo nije bilo pomno skriveno i zapravo je neko dijete moglo doći do tog otrova."

Slučaj je prijavljen policiji. Počinitelju prijeti kazna do godine zatvora, ali obično prođu nekažnjeno. Iz makarske udruge znaju to po slučaju serijskog trovača koji je uhvaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leticija Babić, predsjednica udruge Šapama od srca iz Makarske: "Koliko mi znamo osoba je dobila godinu dana uvjetne kazne, što je jako malo za nešto tako. A ja sam osobno svjedočila toj agoniji i patnji koje te životinje prolaze. To su sati i sati umiranja u bolovima i grčevima."

U ovom slučaju sumnja se na otrov za štakore. Važno je brzo potražiti pomoć veterinara, jer lijek postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veterinar Dean Gracin: "Otrov za štakore koji se najčešće koristi je sporodjelujući otrov. Izaziva propusnost krvnih žila, životinja iskrvari sama od sebe."

Treniranje pasa vodiča je dugotrajan proces, a Tomislav je Pugu čekao dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujući tom psu s njom sam prošao, propješačio po Osijeku gdje živim. Otputovao sam do mora, do Zagreba, kojekuda, možda više nego prosječni ljudi. Sa štapom je je to neopisivo teže i nesigurnije."

Predsjednik Županijske udruge slijepih Split Ivan Tokić: "Sada u neko dogledno vrijeme morat će se služiti bijelim štapom ako poznaje tehniku, ili jednostavno se oslanjati na članove obitelji ili preko udruge, ali to nije sloboda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Pugu otrovao neki bolesni um ili neoprezno bačen otrov za štakore, za Tomislava je ishod isti. On je ostao bez svoje pratiteljice koja ga je posljednjih pet godina vodila kamo god je htio.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo