NIŠTA ČUDNO / U Splitsko-dalmatinskoj županiji prošle godine čak sto napada pasa na građane. Kako Zakon kažnjava vlasnike?

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija
Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske 2021. godine zabilježili su 100 napada pasa na građane

8.6.2022.
16:00
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Ono što je trebao biti opušten odlazak na plažu bake s unucima u Kaštelima, pretvorilo se u pravu malu noćnu moru. Naime, argentinska doga skočila je na ženu i počela je gristi. Vlasnik je psa odvukao, a na sreću žena je prošla s lakšim ozljedama.

Mnogi sada zazivaju oštre kazne za vlasnika psa, a on je kažnjen "odgojnom" mjerom po članku 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Mi smo upravo zato pročešljali što kažu Zakoni koji se odnose na ovakve slučajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u članku 30. Zakona o remećenju javnog reda i mira stoji: "Tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM", u kunskoj protuvrijednosti. Dakle od 200-tinjak do otprilike 750 kuna.

U članku 51. Zakona o zaštiti životinjama stoji da je "Zabranjeno kretanje kućnih ljubimaca na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi i životinja" i za takvo što je propisana novčana kazna za pravne osobe u iznosu od 50 tisuća do 100 tisuća kuna, a nadzor nad provedbom provode komunalni redari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valja napomenuti da postoji i Pravilnik o opasnim psima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. U članku 2. stoji da je opasan pas "bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom bilo koje pasmine koja je ničim izazvana napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila, ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške ozlijede". Je li pas opasan utvrđuje veterinarski inspektor nakon podnesene prijave o napadu na čovjeka s tjelesnim ozljedama, a kako je RTL neslužbeno doznao, vlasnik doge koja je napala ženu u Kaštelima, već ima prekršajnu prijavu zbog napada na drugog psa te je slučaj upravo u rukama inspekcije koja može, između ostalog, naložiti kastraciju i socijalizaciju psa.

No, ono što je također zanimljivo je učestalost napada pasa na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Naime, prema podacima koje su nam dostavili u 2021. godini evidentirali su 209 prekršaja po čl. 30 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Od toga se njih 100 odnosilo na napade pasa na građane. Ove godine, zaključno s 31. svibnja evidentirano je 60 takvih prekršaja, a 41 od njih odnosio se na napade pasa na građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojke svakako nisu zanemarive, kao ni posljedice po napadnute građane. Bilo fizičke ili psihičke. A ono na čemu bi valjalo poraditi svakako su kazne za nesavjesne vlasnike. Jer kako kažu, pas je oličenje upravo svoga gospodara…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo