teško ubojstvo / Ubojica tinejdžerice tvrdi da nije kriv: RTL otkriva zašto i ovaj put sustav nije spriječio strašni zločin

Osumnjičeni je već prijavljivan je zbog obiteljskog nasilja i posjedovanja droge

15.2.2020.
18:58
VOYO logo

Ubojica srednjoškolke iz Malog Lošinja 41-godišnji Branko Rafajac ispitan je u Državnom odvjetništvu u Rijeci. Nije se branio šutnjom, nego je aktivno iznosio obranu tvrdeći da nije kriv. Određen mu je jednomjesečni pritvor.

Niti da pogne glavu. Kao da je najpravednije biće na svijetu, a ne ubojica koji je zabio nož u srce 16-godišnjoj djevojčici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio prijavljen zbog obiteljskog nasilja

Sat vremena je iznosio svoju obranu iako mu je odvjetnik kojeg je dobio po službenoj dužnosti savjetovao da se brani šutnjom. Tereti  se za teško ubojstvo. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor i to ne samo zbog mogućnosti bijega ili ponavljanja djela te utjecaja na svjedoke.

''Te to prvi put koliko znamo, u povijesti Županijskog suda u Rijeci po točki četiri, a to je da mu je određen istražni zatvor radi neometanog obavljanja postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti počinjenja kaznenog djela posebno teške'', izjavio je odvjetnik osumnjičenog Goran Crnković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Rafajac, Osječanin koji na Lošinju živi već sedam godina, prijavljivan je zbog obiteljskog nasilja, posjedovanja droge i remećenja javnog reda i mira. Na sud je pozvan i dan prije ubojstva. Pretprošle godine bio je hospitaliziran u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu.

''Psihijatrijski bolesnici, ako i učine kakvo kazneno djelo, oni to ne naprave zbog nekih najčešće vanjskih utjecaja, nego to oni naprave zbog svojih unutrašnjih bolesnih poriva. Najčešće to mogu biti različite sumanosti ili halucinacije ili pod utjecajem alkohola i droga, a rjeđe je to neki vanjski poticaj koji njih navede na vršenje nekakvog kaznenog djela'', objasnio je Dalibor Karlović, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije ubojstva postavio uznemirujuću fotografiju na Facebook

Profesor Karlović kaže da psihijatrijski bolesnici u odnosu na opću populaciju rjeđe rade kaznena djela.

''Bitno je napomenuti da najveći kriminogeni faktor ima alkohol. Osim alkohola moguće i kokain koji može osobu dovesti u euforiju, ekstazu, do osjećaja svemoći, da može raditi bilo što. Osim njega, moguće su tu i neke halucinogene droge gdje osoba onda pod utjecajem halucinacija može, odnosno mogla bi, napraviti nekakvo takvo djelo'', objasnio je profesor Karlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

FOTO Ovo je kuća u kojoj je rastrojeni susjed nožem ubio djevojku (16)

Image

FOTO Ovo je kuća u kojoj je rastrojeni susjed nožem ubio djevojku (16)

Pet dana prije ubojstva na svojem je Facebook profilu Rafajac postavio uznemirujuću fotografiju uz koju je napisao: ''Da naučite kako pravilno podignuti mrtvu osobu, a ne da ozlijedite kralježnicu tj. lumbalni dio.''

''Čini se da je sustav ponovno zakazao jer je poznato, sad već možemo govoriti o ubojici, da je bio prijavljivan i za nasilje, da je bio prijavljivan i da ima nekih psiholoških problema'', izjavila je aktivistica Rada Borić.

Rafajcem se policija na otoku bavi već dulje .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Policija je postupala po svim prijavama. Policija je, koliko je meni poznato, i podnosila prijave tako da u trenutku kad je došla ta obavijest, policiji je trebalo nešto malo više od sat vremena da uhiti počinitelja i mislim da je policija i ovdje pokazala svoju profesionalnost'', kazao je ministar Unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ubojica je bio evidentiran i u Centru za socijalnu skrb. Svi su sve znali, ali jedne djevojčice više nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo