Afera lažni SMS-ovi / Uhićeni vozač ministra Tolušića branio se šutnjom: 'Za to kazneno djelo nije predviđena teška kazna'

Na pitanje o težini optužbi Vilajtović je kazao da "sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna"

26.9.2018.
13:50
VOYO logo

Vozača ministarstva poljoprivrede Blaža Curića, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi navodno dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka, Uskok tereti za poticanje na sprječavanje dokazivanja, potvrdio je nakon ispitivanja u Uskoku njegov odvjetnik.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović potvrdio je novinarima ispred sjedišta Uskoka da je Curić na prvom ispitivanju koristio je svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o težini optužbi Vilajtović je kazao da "sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna".

"Tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu", ustvrdio je Vilajtović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to kazneno djelo zakon predviđa kaznu od najviše pet godina.

Vilajtović još nema saznanja hoće li Uskok za Curića zatražiti istražni zatvor, a ako to zatraži odluku će donijeti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Curić je uhićen u srijedu ujutro zbog sumnje da je osumnjičenom Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka navodno za Zdravka Mamića. Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarka te potpredsjednika te stranke Milijan Brkić koji takve optužbe odbaciju.

Večernji list doznaje da će Curić već danas dobiti otkaz, odnosno bit će mu raskinut ugovor o djelu obzirom da nije stalni zaposlenik ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Blaž Curić dolazi na USKOK

Priopćenje USKOK-a prenosimo u nastavku:

"Nakon što je 22. rujna 2018. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika, USKOK je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na sprječavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a. (26. 9. 2018.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovano se sumnja da je drugookrivljenik, nakon što je saznao da se protiv prvookrivljenika provodi kriminalističko istraživanje zbog postojanja osnovane sumnje da je izrađivao dokumentaciju i lažnu korespondenciju za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv tih osoba, 20. rujna 2018. telefonski kontaktirao prvookrivljenika kojom prilikom mu je, a u namjeri da se spriječi utvrđivanje njegove kaznene odgovornosti i kaznene odgovornosti drugih osoba, rekao da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje, što prvookrivljenik nije stigao učiniti jer je bio uhićen."

Tko je sve koristio Vargine usluge?

Bivši MUP-ov informatičar Franjo Varga pritvoren je zbog sumnje da je izradio lažne SMS poruke za Zdravka Mamića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepoznata osoba prošlog je četvrtka nazvala Vargu s jednokratnog telefona, iz Dubrave u Zagrebu te mu poručila da odmah uništi sve hard diskove i USB stickove.

Varga je uhićen u petak, a policija je pokušavala utvrditi tko je uputio Vargi ovo upozorenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je u svojem je iskazu Uskoku Varga, prema pisanju medija, navodno rekao da su se njegovim uslugama koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te potpredsjednik te stranke Milijan Brkić za unutarstranačke obračune.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ustvrdio je da su "manipulatori iskoristili istragu Uskoka i činjenicu da poznaje bivšega MUP-ova informatičara Franju Vargu kako bi protiv njega iskonstruirali laž da je Vargine usluge koristio za unutarstranačke obračune u HDZ-u". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo