RTL DOSJE / Uhićenja su bila spektakularna, no pravomoćnih presuda nema: Istražili smo što je razlog tomu

U RTL Dosjeu Petar Panjkota donosi pregled spektakularnih uhićenja koje nisu pratili spektakularni sudski procesi

31.3.2019.
20:30
VOYO logo

Niti jedan događaj prošloga tjedna nije privukao toliku pažnju kao uhićenja čelnih ljudi Uljanika i 3. maja, bivših i sadašnjih, sve to, naravno, pred kamerama i fotoaparatima. Čovjeku se nakratko počne vraćati vjera u institucije, no brzo splasne. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vam se učinilo da ste slične prizore gledali i ranije, niste se prevarili. Takvih je akcija bilo već mnogo, no rijetko kada se jednako učinkovito proces nastavio i pred sudom. 

U ovotjednom RTL Dosjeu Petar Panjkota donosi pregled spektakularnih uhićenja koje nisu pratili spektakularni sudski procesi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žganjer: "Nemoguće je kontrolirati curenje informacija u istragama"

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao slučajeve spektakularnih uhićenja od kojih većina nema pravomoćni epilog. Na pitanje kako je to moguće, Žganjer kaže da je to teško objasniti no pritom ističe da je riječ o ozbiljnim činjenično pravnim slulčajevima, s velikim brojem optuženika i obilnom dokaznom građom.

"Kad uđete u postupak pred sudom, svaki taj dokaz podliježe temeljitoj analizi, sve to oduzima vrijeme. Postoje i određene procesne situacije koje pomažu da se cijela stvar otegne. S aspekta javnosti to je teško razumjeti, a ja kao pravnik mogu kazati: ako to tako mora biti, onda mi je tako draže, nego da smo svjedoci jednog radikalnog, efikasnog sudovanja. To je jedna nesreća, kudikamo većih razmjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Griješi li u svemu policija, DORH ili sudovi? Žganjer ističe da je riječ o kaznenim djelima gospodarskog kriminaliteta koja oduvijek pružaju mogućnost okrivljenicima da se suvislo brane.

"Radi se o ljudima koji su stručni, ako nešto kriminalno i smjeraju, u samom startu smjeraju kako prikriti tragove ili uvjerljivo objasniti zašto i zbog čega su nešto poduzimali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o politici, Žganjer kaže da politika sve promatra iz prikrajka. 

"Valjda ne očekujete od premijera ili bilo kojeg prije njega da kaže: 'dao sam nalog državnom odvjetniku da sudi tako i tako'. Kada se u javnosti stvori jedna kritična masa, stvori se napetost i u sustavu, u MUP-u i DORH-u. Zapravo tu sada treba nešto napraviti. Moguće je da se pritom žuri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje ide li se prerano na uhićenja te dolazi li do toga zbog curenja povjerljivih informacija iz istrage, Žganjer odgovara:

"Nemoguće je kontrolirati stvar koja traje u fazi policijskih izvida više mjeseci, možda i godinu dana. To se ne može provoditi ispod radara, razgovara se s velikim brojem ljudi. Normalno je da idu ti glasova. Sigurno dopiru i do medija, o tome se nešto piše. Nemoguće je potpuno kontrolirati curenje informacija. Ta informatička poroznost nažalost postoji. Jedino u totalitarnim diktarorskim sustavima je to moguće kontrolirati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi će reći da su sva ta uhićenja jedan veliki spektakl. A tko je kriv, pravosuđe ili mediji?

"Mogu li ja postaviti protupitanje: 'je li neka igračka u sustavu koja sukcesivno perpetuira gospodarske kolapse koji onda u konačnici imaju svoj represivni epilog? Zašto se to kod nas događa s vremena na vrijeme'", pita se Žganjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo