zaposlena u osijeku / Ukrala 921.000 kuna: Djelatnica Porezne fiktivne uplate poreza i doprinosa isplaćivala sebi i obitelji

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Djelatnica Porezne uprave sumnjiči se da je od 2011. do 2017. počinila više kaznenih djela

11.6.2019.
11:32
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) proveli su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad Hrvaticom (1962.) zbog sumnje da je počinila više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Sumnja se da je osumnjičena od 19. svibnja 2011. godine do 13. ožujka 2017. godine, kao djelatnica Porezne uprave počinila više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave na način da je iskoristila svoj položaj i ovlasti, prekoračila granica svoje ovlasti i time sebi ili drugome pribavila nepripadnu imovinsku korist.

Osumnjičena je bila ovlaštena za obavljanje poslova utvrđivanja poreza, doprinosa i drugih javnih davanja, usklađivanja statusnih podataka i vođenja dosjea, zaprimanja i obrade podnesenih prijava, provjere iskazanih podataka o poslovanju poreznih obveznika iz svoje nadležnosti i bilježenja poreznih obveza u poreznom knjigovodstvu.

Kaznena djela za koja ju se sumnjiči počinila je znajući da određeni porezni obveznici nemaju pravo na povrat  poreza i prireza na dohodak niti preplatu poreza na dodanu vrijednost, doprinosa i drugih davanja, a s ciljem da se osobno nepripadno materijalno okoristi, odnosno da se nepripadno materijalno okoriste članovi obitelji i prijatelji.

Neistinito je u Informacijskom sustavu Porezne uprave ručno knjižila fiktivne uplate i preplate poreza i prireza na dohodak, doprinosa i drugih davanja, čime su nastale neistinite preplate koje su neosnovano navođenjem brojeva tekućih računa članova obitelji i prijatelja istima isplaćivane.

Time im je pribavljena korist, a na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske, proračuna Grada Virovitice i proračuna Općine Suhopolje.

Također, u namjeri da im neosnovano omogući zatvaranje dospjelih poreznih obveza, osumnjičena je neistinito na knjigovodstvenim karticama poreznih obveznika, inače članova njene obitelji i prijateljima, kao i sebi osobno, knjižila uplate doprinosa za: mirovinsko osiguranje, zapošljavanje, zdravstveno osiguranje, zaštitu zdravlja na radu, mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje.

Nadalje, osumnjičena je knjižila uplate poreza na: dodanu vrijednost, dobit, promet nekretnina, cestovna motorna vozila te poreza i prireza na dohodak.

Te uplate nisu u stvarnosti uplaćene pa su njima zatvarane dospjele porezne obveze poreznih obveznika te im je na taj način pribavljena nepripadna imovinska korist, a na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske, proračuna Grada Virovitice, proračuna Općine Suhopolje, proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, proračuna Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te proračuna Virovitičko-podravske županije.

Materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 921 tisuću kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv osumnjičene podnijela posebno izvješće.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo