Zapadni dio zemlje / Ulovili tvrtku iz Hrvatske u lancu zapošljavanja na crno po bauštelama u Njemačkoj. Sve češće se spominje Balkan

Image
Foto: YouTube/screenshot/Herr Salihu/Mein Leben

Stručnjak iz Austrije prije tri godine je objavio da organizirani kriminal, mafija na radu na crno na gradilištima u Njemačkoj obrnu 28 milijardi eura godišnje

14.2.2022.
14:30
YouTube/screenshot/Herr Salihu/Mein Leben
VOYO logo

Glavni carinski ured u Karlsruheu otkrila je prije nekoliko dana, ne navodi u priopćenju točno koliko, na gradilištu u Mannheimu devet ilegalnih radnika, od kojih je dio iz Hrvatske.

U priopćenju se opisuje da su inspektori očito iznenadili desetoricu na gradilištu, koji su bili usred betoniranja. Samo jedan od njih, ispalo je, ima urednu boravišnu i radnu dozvolu za razliku od svih ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek na gradilištu, protiv njih je odmah pokrenut odgovarajući postupak, pozvana je policija kako bi ih identificirali u prvom redu, a obavijestili su i nadležne službe za imigrante.

Najzanimljiviji dio uslijedio je kad su istražitelji krenuli istraživati poslodavca, odnosno tvrtku čije je gradilište, i ispitivati jednog po jednog od zatečenih. Ispalo je da je čak i poslovođa na gradilištu, onaj jedan jedini s urednom dozvolom za boravak i rad, mjesecima zapravo radio, a da nije bio prijavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vozio je prema gradu /

Vidno napušeni Hrvat na autocesti u Njemačkoj, policajci uočili da nešto nije u redu i prije nego što su ga zaustavili

Image
Vozio je prema gradu /

Vidno napušeni Hrvat na autocesti u Njemačkoj, policajci uočili da nešto nije u redu i prije nego što su ga zaustavili

Ilegalni radnici su, pak, izjavili da su oni radnici tvrtke dotičnog poslovođe. Konačno, neimenovani službenik tvrtke koja vodi gradilište, izjavio je da su ilegalne radnike zapravo angažirale podizvođačke tvrtke iz Slovenije i iz Hrvatske.

Istraga se nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednje vrijeme različite nadležne službe sa zapada Njemačke učestalo izvještavaju o tome da su uhvatili na radu ilegalne radnike s Balkana, koji su direktno ili indirektno na neki način povezani s Hrvatskom.

Prije tjedan dana Glavni carinski ured iz Gießena u pokrajini Hessen objavio je da su u gradiću Bad Vilbel na radu na održavanju željeznice uhvatili 13 ilegalaca iz Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored njih, i ovom prilikom na mjestu rada bio je jedan jedini legalno zaposleni radnik. Svi ostali imali su tek privremene radne dozvole za Sloveniju i Hrvatsku, koje ne vrijede za Njemačku. Pored ovakvih slučajeva, nerijetko se otkrivaju i radnici s krivotvorenim ispravama Republike Hrvatske.

Prije nešto manje od tri godine sveučilišni profesor Friedrich Schneider iz Linza, stručnjak za radno pravo i za prava radnika, kazao je za RTL Njemačka da organizirani kriminal, pa i mafijaške organizacije, preko rada na crno na gradilištima u Njemačkoj obrnu čak 28 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je tada objasnio i to da, osim što je riječ o kriminalu samom po sebi, osim što je riječ o novcu kojim kriminalne organizacije dodatno jačaju, već u nekom daljnjem koraku ovakvo kriminalno udruživanje dovodi do organiziranog šverca ljudima, mahom iz istočne Europe.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo